Η προστασία της μητρότητας κατά τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης – Συνθήκες εργασίας κατά την κύηση.

Συνθήκες εργασίας κατά την κύηση

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης οφείλει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διευκολύνει την εργαζόμενη που βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή γαλουχίας, να μην εκτεθεί αυτή σε κινδύνους που επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας της, αλλά και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις συμφιλίωσης εργασιακής και οικογενειακής ζωής, με προσαρμογή
των συνθηκών και του χρόνου εργασίας.

Η εργαζόμενη που απασχολείται κατά τους όρους της σύμβασής της βραδινές ώρες μετακινείται σε θέση ημερήσιας απασχόλησης.

Εφόσον η θέση εργασίας ενέχει κινδύνους για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ο εργοδότης θα πρέπει για όσο χρονικό διάστημα αυτή διαρκεί να μεταθέσει την εργαζόμενη σε άλλη κενή θέση εργασίας, στην οποία δεν υφίστανται κίνδυνοι για την ομαλή εξέλιξη της κύησης, εφόσον υφίσταται τέτοια θέση και εφόσον η εργαζόμενη – με βάση τις γνώσεις και τα προσόντα της – είναι κατάλληλη για τη συγκεκριμένη θέση.

Σε περίπτωση επιπλοκών κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, ο εργοδότης/η επιχείρηση θα πρέπει να χορηγεί στη μέλλουσα μητέρα τις απαραίτητες άδειες για ανάπαυση ή ιατρικές εξετάσεις και γενικότερα να διευκολύνει την εργαζόμενη ώστε η εγκυμοσύνη να εξελιχθεί ομαλά.

Απαγορεύεται κάθε δυσμενής μεταχείριση ή τροποποίηση της σύμβασης εργασίας της εργαζομένης λόγω  εγκυμοσύνης.

Μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας και την επάνοδό της στην εργασία, η εργαζόμενη μητέρα δύναται να ζητήσει από τον εργοδότη
και αυτός υποχρεούται να μεριμνήσει ώστε να προσαρμοστεί ο ρυθμός εργασίας της στη νέα οικογενειακή της κατάσταση.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να εξετάσει ένα αίτημα για ευέλικτο ωράριο εργασίας, το οποίο όμως θα είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το διαμορφώσει και να το αποδεχθεί.

Η εξέταση και η διαμόρφωση του ωραρίου αυτού θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα την καλή πίστη ανάμεσα στα δύο μέρη.

  1. «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ» ΟΔΗΓΟΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ [online]
    Διαθέσιμο στο: https://gsee.gr/?p=36390
    [Ανακτήθηκε 23 Ιουλίου 2020]
  1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .
  2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr. 
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Μοιραστείτε το!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Ακολουθήστε τα παρακάτω τρία απλά βήματα!

Με την εγγραφή σας στο maia.gr μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία και να επιλέξετε το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει!

Παρακολουθήστε το σεμινάριο online, όποτε και από όπου βρίσκεστε

Δημιουργήστε το λογαριασμό σας κάνοντας ΕΓΓΡΑΦΗ

Παρακολουθήστε το σεμινάριο online, όποτε και από όπου βρίσκεστε

Επιλέξτε το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει, πατήστε ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Παρακολουθήστε το σεμινάριο online, όποτε και από όπου βρίσκεστε

Παρακολουθήστε το σεμινάριο online, όποτε και από όπου βρίσκεστε