Τεχνικές και στάσεις θηλασμού

Τεχνικές και στάσεις θηλασμού

Πριν τον θηλασμό

Ο θηλασμός μπορεί και, καλό θα ήταν, να αρχίσει από την πρώτη μέρα της γέννησης του μωρού σας (συνήθως αρχίζει μεταξύ της 6ης με 12ης ώρας) ή αν είναι εφικτό και από την πρώτη ώρα. Έρευνες υποστηρίζουν ότι την πρώτη μέρα το ένστικτο του θηλασμού είναι πιο έντονο, οπότε γιατί να μην εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός;

Πριν από κάθε θηλασμό πρέπει να πλένετε τα χέρια σας και το στήθος σας πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι ή με σκέτο νερό.

Ενώ το πλένετε κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις στο στήθος (μασάζ) για να ρέει το γάλα εύκολα. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι όσο πιο συχνά και πιο πολύ θηλάζετε το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε! Γι’ αυτό ξεκινήστε τον θηλασμό αφήνοντας το μωρό στο στήθος αρκετή ώρα : έως και 10 λεπτά την πρώτη και δεύτερη μέρα είναι αρκετά και μετά αυξάνετε την διάρκεια στα 15-20 λεπτά στο κάθε στήθος. Μετά το θηλασμό στηρίξτε το μωρό στον ώμο σας για 10-15’ έτσι ώστε να ρευτεί και μετά βάλτε το στο κουνάκι του στο πλάι ή ανάσκελα με το κεφάλι στο πλάι.

Η παλιά άποψη ότι αφήνουμε το μωρό μόνο 3 λεπτά την πρώτη μέρα για να μην πληγωθεί το στήθος πλέον δεν ισχύει.

Το στήθος πληγώνεται επειδή το μωρό δεν το πιάνει σωστά την θηλή ή επειδή δεν το βγάζουμε σωστά από το στήθος όταν τελειώσει ο θηλασμός ή επειδή το αφήνουμε να κοιμηθεί πάνω στο στήθος. Τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα κυμαίνονται από 2-4,5 ώρες περίπου ανάλογα με το πόσο καλά έχει φάει το μωρό στο τελευταίο του γεύμα. Μερικά μωρά μπορεί να κοιμούνται και για 4-6 ώρες συνεχόμενα μετά από ένα πολύ χορταστικό γεύμα! Αν το μωρό σας αυξάνει το βάρος του κατά 150 gr και άνω την εβδομάδα, τότε το μητρικό γάλα το καλύπτει. Φυσικά, για αυτά θα σας ενημερώσει και ο παιδίατρός σας όταν πάτε σπίτι σας.

Μετά τον θηλασμό

Μετά το θηλασμό, χρήσιμο θα ήταν να ξεπλένετε πάλι λίγο το στήθος σας.

Μετά, πιέστε λίγο γύρω από την θηλή έτσι ώστε να βγουν 2-3 σταγόνες από το πρωτόγαλα που έχετε και απλώστε το πάνω στην θηλή σας. Αυτό θα προστατέψει το στήθος σας από πιθανόν τραυματισμούς και μολύνσεις. Είναι ένας προληπτικός και φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής που συμβαίνει πολύ συχνά ( ο τραυματισμός της θηλής), ιδίως αν το μωρό σας θηλάζει λαίμαργα. Μετά από αυτήν την διαδικασία απλώστε στις θηλές σας ειδική αλοιφή από λανολίνη π.χ. purelan. Μην ξεχνάτε ποτέ να χρησιμοποιείτε επιθέματα μέσα από το σουτιέν σας τα οποία θα τα αλλάζετε συχνά στην διάρκεια της ημέρας.

Κάθε θηλασμός θα πρέπει να ξεκινάει με εκείνον τον μαστό που στο προηγούμενο γεύμα είχε δοθεί τελευταίος έτσι ώστε να αποτραπεί η υπερφόρτωσή τους.

Τις πρώτες 3-5 ημέρες δεν έχετε γάλα αλλά πύαρ (το πρωτόγαλα) το οποίο είναι πάρα πολύ θρεπτικό για το μωρό σας και καλό είναι να το θηλάζετε από την πρώτη μέρα και όχι να περιμένετε μέχρι να κατέβει το γάλα. Το γάλα θα κατέβει μετά το 3ο 24ωρο και εφόσον έχετε αρχίσει τον θηλασμό άμεσα.

Το σημαντικότερο από όλα είναι να μην έχετε άγχος κατά την διάρκεια του θηλασμού, να είστε ήρεμη και γεμάτη από θετικά συναισθήματα.

Ο θηλασμός, ειδικά κατά τις πρώτες προσπάθειες χρειάζεται υπομονή – είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει να την μάθετε και εσείς αλλά και το μωρό σας, να είσαστε σίγουρη πάντως ότι θα την μάθετε! Να μην σφίγγετε ασφυκτικά το μωρό σας πάνω σας, να είναι ντυμένο έτσι ώστε να μην κρυώνει αλλά και να μην ζεσταίνεται και να είναι καθαρό διαφορετικά θα νιώθει δυσφορία και θα κάνει τον θηλασμό πιο δύσκολο. Αν το μωρό σας λερωθεί, μην το διακόπτετε για να του αλλάξετε πάνα, συνεχίστε να το θηλάζετε εκτός και αν δείτε ότι είναι ανήσυχο και πιστεύετε ότι οφείλετε στο ότι είναι λερωμένο.

Αν το στήθος σας αρχίσει να βαραίνει ή να πετρώνει μην πανικοβληθείτε.

Ένα στήθος που αδειάζει σωστά δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει συνήθως το τρίτο 24ωρο και από την επόμενη μέρα θα έχετε ήδη ανακουφιστεί εφόσον εφαρμόσετε τις οδηγίες που ακολουθούν : Κατ’αρχήν, θηλάζετε το μωρό σας πιο συχνά και για περισσότερη ώρα! Πριν από κάθε θηλασμό κάντε απαλό κυκλικό μασάζ στο στήθος σας με ζεστό νερό από την περιφέρεια προς την θηλή, έτσι ώστε να ανοίξουν οι γαλακτοφόροι αδένες, να διευκολυνθεί η ροή του γάλακτος και έτσι, να θηλάσει το μωρό σας πιο εύκολα! Αν χρειαστεί, βγάλτε λίγο γάλα με τα χέρια σας την ώρα του μασάζ, ιδιαίτερα γύρω από την θηλαία άλω, έτσι ώστε να μαλακώσει και να πιάσει το μωρό καλύτερα την θηλή.

Οι διαφορετικές στάσεις και η σημασία τους

Η περιοχή του στήθους που αδειάζει καλύτερα κατά το θηλασμό, είναι αυτή πού αντιστοιχεί στο πηγούνι του μωρού σας. Αυτό γιατί σε αυτή την περιοχή η γλώσσα του μωρού, με τις κυματοειδείς κινήσεις της, αδειάζει καλύτερα τους γαλακτοφόρους πόρους. Κάθε γαλακτοφόρος πόρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του γάλακτος από μια συγκεκριμένη περιοχή του αδένα του στήθους.

Όταν λοιπόν κανείς θηλάζει μόνο σε μια στάση, αδειάζουν πάντα καλύτερα οι ίδιοι γαλακτοφόροι πόροι και κατά συνέπεια η ίδια περιοχή του αδένα του στήθους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η περιοχή αυτή να δέχεται περισσότερα ερεθίσματα για να παράγει γάλα από ότι οι υπόλοιπες και ο αδένας του στήθους να μη λειτουργεί ομοιόμορφα. Έτσι, η συχνή εναλλαγή των διαφόρων στάσεων θηλασμού είναι ένα επιπλέον μέτρο για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος από το στήθος.

Αν έχετε ευαίσθητες ή και πληγωμένες θηλές, η εναλλαγή των διαφορετικών στάσεων θηλασμού, μπορεί να έχει πολύ ανακουφιστικά αποτελέσματα, γιατί η θηλή δεν επιβαρύνεται μόνο στα ίδια σημεία αλλά ομοιόμορφα γύρω – γύρω. Στην περίπτωση που έχετε πολύ γάλα, παίζει σημαντικό ρόλο να αλλάζετε συχνά τις στάσεις θηλασμού για να αδειάζει ομοιόμορφα το στήθος σας.

Κλασική στάση θηλασμού

Τοποθέτηστε το μωρό μπροστά σας, με την κοιλιά του να ακουμπάει στη δική σας. Αν δώσετε το αριστερό στήθος, θα στηρίξεετε το μωρό με τον αριστερό σας πήχη κάτω από την πλάτη του και την παλάμη σας κάτω από τον ποπό του. Ο αριστερός αγκώνας θα ακουμπάει στο μπράτσο της πολυθρόνας ή σε ένα μαξιλάρι, με λίγα λόγια φρόντιστε να στηρίζεται άνετα. Με το δεξί χέρι, κρατήστε το αριστερό σας στήθος για να το βάλετε στο στόμα του μωρού. Ο αριστερός σας πήχης θα καθορίσει την κλίση του κεφαλιού του μωρού.

Πλευρική στάση θηλασμού

Η στάση αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα στην αρχή και για μωρά που είναι πολύ ζωηρά. Επίσης είναι πολύ καλή στάση για να ερεθίσετε το στήθος να παράγει περισσότερο γάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιοχή που αδειάζει καλύτερα κατά αυτή τη στάση, είναι η πλάγια πλευρά του στήθους προς τη μασχάλη, η οποία περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του αδένα του στήθους. Για να βάλετε το μωρό σας να θηλάσει χρειάζεστε ένα αναπαυτικό κάθισμα και ένα τουλάχιστον μαξιλάρι.

Παρακάτω περιγράφεται ο τρόπος θηλασμού για το αριστερό στήθος.

Κάτω από το αριστερό σας χέρι βάλτε ένα μαξιλάρι ώστε να στηρίζεστε καλά και να μην χρειάζεται να σηκώνετε το σωματάκι του μωρού σας. Πιάστε με το αριστερό σας χέρι τη βάση από το κεφαλάκι του μωρού σας, ώστε να το στηρίζετε καλά, ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα, χωρίς να το κρατάτε πολύ σφιχτά. Ο δείκτης θα πρέπει να δείχνει προς το αριστερό αυτί του μωρού. Τα υπόλοιπα δάχτυλα του αριστερού χεριού, στηρίζουν απαλά την πλατούλα του μωρού σας. Προσέξτε τα δάχτυλά σας να μην αγγίζουν τα μάγουλα ή το λαιμό του μωρού. Φροντίστε τώρα, το σώμα του μωρού να στηρίζεται πάνω στον πήχη του αριστερού σας χεριού και τα ποδαράκια του μωρού σας να δείχνουν προς τα πίσω. Φέρτε το κοντά στην αριστερή σας πλευρά έτσι ώστε το σωματάκι του, να έχει στενή επαφή με το σώμα σας. Με το δεξί χέρι σας πιάστε το στήθος σας, (λαβή περίπου πέντε εκατοστά πίσω από τη θηλή, με το χέρι σα μισοφέγγαρο). Ακουμπήστε τη θηλή σας απαλά στα χείλη ή στα μάγουλα του μωρού και περιμένετε μέχρι να ανοίξει καλά το στόμα του. Φέρτε το κοντά στην αριστερή σας πλευρά έτσι ώστε το σωματάκι του, να έχει στενή επαφή με το σώμα σας. Με το δεξί χέρι σας πιάστε το στήθος σας, (λαβή περίπου πέντε εκατοστά πίσω από τη θηλή, με το χέρι σα μισοφέγγαρο). Ακουμπήστε τη θηλή σας απαλά στα χείλη ή στα μάγουλα του μωρού και περιμένετε μέχρι να ανοίξει καλά το στόμα του.

Ξαπλωτή στάση θηλασμού

Αυτή η στάση θηλασμού είναι πολύ χρήσιμη τη νύχτα, όπου δε χρειάζεται να σηκωθείτε για να θηλάσετε, ενώ στην περίπτωση που το μωρό σας κοιμάται κοντά σας, μπορείτε να αποκοιμηθείτε αμέσως μετά τον θηλασμό.

Παρακάτω περιγράφεται ο θηλασμός στο αριστερό στήθος.

Ξαπλώστε αναπαυτικά στην αριστερή πλευρά, με ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι. Το μωρό σας είναι και αυτό ξαπλωμένο στο πλάι αντικριστά σε εσάς, σε στενή επαφή με το σώμα σας, έτσι ώστε η κοιλίτσα του να αγγίζει την κοιλιά σας. Το μωρό σας μπορείτε να το στηρίξετε, για να παραμείνει ξαπλωμένο στο πλάι, με ένα μαξιλαράκι στην πλάτη ή εάν κάνετε μια πετσέτα ρολό και τη σπρώξετε ανάμεσα στην πλάτη του μωρού σας και το κρεβάτι. Με το δεξί σας χέρι κρατάτε το στήθος, όπως περιγράψαμε και παραπάνω και ερεθίζετε απαλά τα χείλη και τα μάγουλα του μωρού σας. Όταν εκείνο ανοίξει καλά το στόμα του, το σπρώχνετε απαλά με το αριστερό σας χέρι, προς το στήθος.


0 Comments

Leave a reply

©2019 Το www.maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .

Log in with your credentials

Forgot your details?