Ως λοχεία καθορίζεται το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για τη γυναίκα, καθώς σηματοδοτεί μια πληθώρα αλλαγών, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της.

Αμέσως μετά τον τοκετό, συμβαίνει στο σώμα μια σειρά από μεταβολές, απότομες και αιφνιδιαστικές, όπως αυτές που είχατε στην αρχή της εγκυμοσύνης σας. Η απότομη μείωση του βάρους, η εξαφάνιση της κοιλιάς, τα τραντάγματα στην πίεση του αίματος, οι αλλαγές στην παραγωγή των ορμονών, οι μεταβολές στο μέγεθος του στήθους, η συστολή της μήτρας, είναι διαδικασίες που πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται κατά μέσο όρο σε περίπου 6 εβδομάδες. Στόχος είναι να επιστρέψει το σώμα στην κατάσταση που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη.

Η περίοδος αυτή ονομάζεται λοχεία. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι τα λόχεια, κάποια ιδιαίτερα υγρά που εκκρίνονται από τον κόλπο. Τα λόχεια δημιουργούνται από το βλεννογόνο, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, που αποσπώνται και βαθμιαία αποβάλλονται. Η επιστροφή στο φυσιολογικό θα ολοκληρωθεί όταν και οι ωοθήκες θα αναλάβουν ξανά τις κυκλικές λειτουργίες τους και θα προκληθεί η πρώτη ωορρηξία. Τις πρώτες μέρες, αυτά τα υγρά θα είναι άφθονα και θα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από αίμα. Είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Από την 3η έως την 8η μέρα, η απώλεια του αίματος μειώνεται σταδιακά. Όσο περνάει ο καιρός, οι απώλειες μειώνονται όλο και περισσότερο και το αίμα ελαττώνεται μέχρι να εξαφανιστεί τελείως. Από τη 15η μέρα, τα υγρά γίνονται κιτρινωπά, και σιγά-σιγά ελαττώνονται μέχρι να σταματήσουν εντελώς.

Αν δε θηλάζετε, θα έρθει σε 6-8 εβδομάδες, μπορεί και νωρίτερα. Αν το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας, τότε μπορεί να μη δείτε περίοδο για μήνες. Συνήθως έρχεται κατα τη διάρκεια του σταδιακού απογαλακτισμού, όπου το μωρό αρχίζει να δέχεται κι άλλες τροφές.

Αν θηλάζετε και του δίνετε και συμπλήρωμα γάλακτος, τότε η περίοδος θα έρθει ανάλογα με τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού.

Θεωρητικά, αν το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και προκαλεί την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς, αναστέλλουν την ωορρηξία στις ωοθήκες και έτσι δε μένετε έγκυος.

Οταν δίνετε συμπλήρωμα γάλακτος ή το μωρό σας έχει αρχίσει να δέχεται κι άλλες τροφές, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποια μέθοδο αντισύλληψης. Να θυμάστε, ότι μπορεί να γίνει ωορρηξία προτού σας έρθει η πρώτη περίοδος.

Μετά τον τοκετό, μπορεί να εξακολουθείτε να φαίνεστε έγκυος. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η μήτρα σας είναι μεγάλη και σκληρή και μπορείτε να την ψηλαφίσετε στο ύψος του ομφαλού.
Σιγά σιγά με την αποβολή των λόχειων και τις συσπάσεις της επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος, σαν ένα αχλάδι. Αυτό θα χρειαστεί 4-6 εβδομάδες. Οι εντερικές έλικες πιέζουν τους χαλαρωμένους κοιλιακούς μύες και έτσι η κοιλιά φαίνεται φουσκωμένη.
Αλλά κι οι μύες θα επανέλθουν σταδιακά και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει.

Επίσης μη ξεχνάτε ότι οι κοιλιακοί σας έτσι χαλαροί και αδύναμοι δεν μπορουν να στηρίξουν το βάρος του κορμού σας, γι αυτό επιβαρύνονται οι μύς της πλάτης σας πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους της πλάτης και της μέσης. Προστατέψτε τους ραχιαίους σας με το να διατηρείτε σωστή στάση γενικώς και ιδιαίτερα κατά το θηλασμό και με το να μη σηκώνετε τίποτα πιο βαρύ από το μωρό σας.

Μετά τον τοκετό η μήτρα συσπάται και μετά χαλαρώνει. Ετσι αποβάλλει τα λόχεια και επανακτά σιγά σιγά το αρχικό της μέγεθος. Οι ενοχλήσεις από τους υστερόπονους θα κρατήσουν λίγες μέρες και θα είναι πιο έντονες κατά το θηλασμό ή αν έχετε γεννήσει άλλο παιδάκι. Πάντως αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά με απλά παυσίπονα, αν χρειαστει.
Ο γιατρός κάνει περινεοτομή, δηλαδή κόβει με ένα ψαλιδι την περιοχή μεταξύ κόλπου και πρωκτού. Αυτό γίνεται για να βγεί αβίαστα το μωρό σας και να μη σκιστεί ο κόλπος κατά τη διαρκεια του τοκετού. Μετά ράβει προσεκτικά την περινεοτομή, η οποία για λίγες ημέρες θα είναι ευαίσθητη και λίγο πρησμένη. Θα πρέπει να προσέχετε την υγιεινή της περιοχής, να πλένεστε με ένα αντισηπτικό σαπουνάκι και να σκουπίζεστε καλά και πιεστικά.

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε κάποιο παυσίπονο τις πρώτες ημέρες. Μπορείτε επίσης να βοηθηθείτε με κρύες κομπρέσες.

Το τρίτο περίπου 24ωρο μετά τον τοκετό έρχεται το γάλα. Πολλές φορές ο ερχομός του συνοδεύεται από έντονο οίδημα που ευθύνεται για πόνο και πρήξιμο του στήθους για 24 έως 48 ώρες.
Ευτυχώς αυτό συμβαίνει όσο είσαστε στο μαιευτήριο, όπου θα σας βοηθήσει ο γιατρός και η μαίες.

Προσπαθείτε να θηλάζετε κι αν αυτό είναι πολύ επώδυνο ας βγάζετε γάλα με ένα θήλαστρο. Καλό είναι να κάνετε ένα ζεστό ντούς πριν το θηλασμό για να μαλακώνει το στήθος και ενδιάμεσα των θηλασμών να τοποθετείτε κρύες κομπρέσες. Γρήγορα αυτή η κατάσταση θα περάσει και ο θηλασμός θα γίνεται χωρίς ενόχληση.

Το 70-80% των λεχωίδων γίνονται πιο εύξαπτες ή μελαγχολικές ή λίγο περισσότερο αγχώδεις. Αυτό διαρκεί από λίγες ώρες έως μια εβδομάδα και είναι απολύτως φυσιολογική αντίδραση, αφού η μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα και άγνωστες συνθήκες όπου πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει.

Αυτό είναι το «δημιουργικό» στρές της νέας μητέρας. Πάντως καλό είναι να συζητά με το σύντροφο και φίλους αυτό που την απασχολεί, να μοιράζεται τις αγωνίες με άλλες μητέρες που έχουν περάσει από τη θέση της και να βγαίνει από το σπίτι της, έστω και για λίγο, σε καθημερινή βάση για να αποφορτιστεί ψυχολογικά. Υπάρχουν όμως μερικές γυναίκες κι αυτό φτάνει στο 10% των νέων μητέρων, που αυτές οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να κρατήσουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες, να παρουσιάζουν έντονη μελαγχολία, θυμό και άγχος και να μην μπορούν να χαρούν τον ερχομό του μωρού τους.

Οι γυναίκες αυτές μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη της λοχείας και πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Η επιλόχειος κατάθλιψη αναφέρεται στην εμφάνιση κατάθλιψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Εμφανίζεται σε περίπου μία στις δέκα μητέρες και είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές ενός τοκετού, αν και επειδή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό μία μητέρα να μην είναι πλημμυρισμένη από ευχάριστα συναισθήματα μετά τη γέννηση του παιδιού, πολλές μητέρες υποφέρουν σιωπηλά.
Η επιλόχειος κατάθλιψη συνήθως εκδηλώνεται εντός ενός μηνός από τον τοκετό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 6 μήνες μετά.

Συχνά συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης είναι η χαμηλή διάθεση ολόκληρη την ημέρα ή για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, η αδυναμία της μητέρας να ευχαριστηθεί με οτιδήποτε, η απώλεια του ενδιαφέροντός για τον εαυτό της και το μωρό της, η συχνή τάση για κλάμα, η συνεχής αίσθηση εκνευρισμού, συναισθήματα ενοχής, απόρριψης ή ανεπάρκειας και η αδυναμία συγκέντρωσης .

Άλλα συμπτώματα είναι η μειωμένη ενεργητικότητα, οι διαταραχές στον ύπνο, η αυξημένη ή η μειωμένη όρεξη για φαγητό και η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, αλλά τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά για μία σύντομη περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό και κατά συνέπεια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί η ύπαρξη επιλόχειου κατάθλιψης.

Τα παραπάνω συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα της μητέρας να εκτελέσει τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλόχειος κατάθλιψη υποχωρεί εντός ενός διαστήματος που κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες ως δύο περίπου χρόνια. Ωστόσο, η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά τόσο ψυχοθεραπευτικά, όσο μέσω φαρμακευτικής αγωγής και δεν υπάρχει κανένας λόγος για μία μητέρα να υποφέρει χωρίς βοήθεια.

Μiα γυναίκα που έχει γεννήσει φυσιολογικά, μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητές της αρκετά σύντομα, σχεδόν άμεσα μετά τον τοκετό. Αν, όμως, έχει γίνει καισαρική τομή, ο οργανισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθεί πλήρως.

Σε γενικές γραμμές, όμως, δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό κάθε γυναίκα θεωρητικά μπορεί να γυρίσει στις δραστηριότητές της χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τη γυμναστική, μετά το φυσιολογικό τοκετό μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, ακόμη και μία εβδομάδα μετά, ενώ μετά από καισαρική μπορεί να ξεκινήσει περίπου μετά από ένα μήνα.

Στην πραγματικότητα,δεν υπάρχει κανόνας. Κάθε γυναίκα έχει τους δικούς της ρυθμούς και τις δικές της ανάγκες, και αυτή καθορίζει πότε και αν μπορεί να επανέλθει πλήρως στις όποιες δραστηριότητές της.