Πότε θα ξεκινήσετε για το μαιευτήριο

Tα προειδοποιητικά μηνύματα που θα σας οδηγήσουν στο μαιευτήριο είναι οι πόνοι ή η ρήξη του αμνιακού σάκου ή ο συνδυασμός και των δύο. Από το σπίτι θα φύγετε, όταν οι πόνοι αποκτήσουν συχνότητα, ένταση και διάρκεια. Μπορεί να πονάτε ανά πεντάλεπτο, ανά τρίλεπτο και το διάστημα αυτό να σας φαίνεται αιώνας, αλλά στην πραγματικότητα η διάρκεια του πόνου να είναι μικρή. Εσείς μπορεί να νομίζετε ότι ο πόνος είναι ατέλειωτος, γιατί κρατάτε τον απόηχό του στη μέση σας.

Στο μαιευτήριο θα πάτε ανάλογα με τη συχνότητα ή την ένταση των πόνων και μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας και την μαία σας. Σημασία έχει να αποκτήσει ο πόνος σας συνέχεια.

Σημασία έχει να αποκτήσει ο πόνος σας συνέχεια. Να έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την έντασή του. Όταν, δηλαδή, οι συσπάσεις της μήτρας γίνουν ρυθμικές, σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η διεργασία του τοκετού. Οπωσδήποτε, ο χρόνος της αναχώρησης θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως από την απόσταση έως την κλινική, την ώρα και την κυκλοφορία στους δρόμους ή τη δυνατότητα να εντοπίσετε εύκολα το σύντροφο σας

Ωστόσο, είναι πιθανό να μην έχετε πόνους, αλλά να “σπάσουν τα νερά”. Αυτό σημαίνει ότι έχει σπάσει ο αμνιακός σάκος και φεύγει όση ποσότητα υγρού υπάρχει ανάμεσα στον τράχηλο της μήτρας και το κεφάλι του παιδιού. Αν το κεφάλι είναι πολύ ψηλά, θα τρέξει πολύ, αν είναι χαμηλά θα διαφύγει λίγο. Βάζοντας μια σερβιέτα και βλέποντας ότι έχει μουσκέψει, θα καταλάβετε ότι πράγματι έχουν σπάσει τα νερά. Αν είναι καθαρά, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Αν έχουν χρώμα ροζ, σημαίνει πως έχει σπάσει κάποιο μικρό αγγείο στον τράχηλο, αλλά και πάλι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν είναι γκριζοπράσινα, θα πρέπει ίσως να βιαστείτε περισσότερο.

Δεν αποκλείεται να έχετε και αίμα. Όταν είναι λίγο, είναι φυσιολογικό και λέγεται show. Πρόκειται για τη βλέννα με αίμα, η οποία συνοδεύει τη διαστολή του τραχήλου και την αποκόλληση των υμένων. Το αίμα, ακόμα και αν είναι λίγο, μπορεί να σας φανεί πολύ μέσα στα νερά. Αν δείτε πολύ αίμα, έχετε έντονο πόνο και η κοιλιά σας δεν χαλαρώνει, αλλά είναι συνέχεια σκληρή (το φυσιολογικό στη διάρκεια των συστολών είναι να σκληραίνει και να χαλαρώνει), τότε πάλι πρέπει να βιαστείτε, αλλά όχι να πανικοβληθείτε.

Όλα αυτά τα συμπτώματα -πόνοι, σπασμένα νερά, αίμα- πρέπει να σας στείλουν αμέσως στο μαιευτήριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα προλάβετε να κάνετε και ένα γρήγορο ντους. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην τα χάσετε. Ο πανικός καταργεί τον αυτοέλεγχο και προκαλεί διαρροές στην πολύτιμη ενέργειά σας. Αν ξεκινήσετε από μακριά, για παράδειγμα, από μια επαρχιακή πόλη και δεν προλαβαίνετε να φτάσετε εγκαίρως στο μαιευτήριο όπου είναι ο γιατρός σας -γιατί έχετε πόνους ανά ένα ή δύο λεπτά και αισθάνεστε “μπούκωμα” από κάτω- πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.


0 Comments

Leave a reply

©2019 Το www.maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .

Log in with your credentials

Forgot your details?