Μπάνιο τις πρώτες μέρες του νεογνού

Ετοιμάστε τα όλα πριν από το μπάνιο

Μόλις το μωρό σας μπει στο μπανάκι, δεν θα είστε σε θέση να το αφήσετε ούτε μια στιγμή, οπότε είναι σημαντικό να καθοριστούν όλα όσα χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε.

 1. Συγκεντρώστε ό,τι χρειάζεστε για το ίδιο το μπάνιο, συμπεριλαμβανομένων της μπανιέρας, μια κούπα για ρίχνετε νερό, απαλό σαπούνι μωρών, δύο μπουρνούζια, και βαμβάκι για τον καθαρισμό των μάτιων και τα αυτιών του μωρού.
 2. Απλώστε τι θα χρειαστείτε μετά το μπάνιο, συμπεριλαμβανομένων και μια πετσέτα, μιας βούρτσα ή χτένα, λοσιόν ή λάδι, μια πάνα, αλοιφή και ένα καθαρά ρούχα πάντα σε κοντινή σας απόσταση.
 3. Έχετε άσπρο οινόπνευμα για να καθαρίσετε με μία γαζούλα την περιοχή του ομφάλιου λώρου του μωρού, αν δεν έχει ακόμα πέσει.
 4. Φορέστε άνετα ρούχα. Φορέστε κάτι που δεν σας πειράζει να βραχεί και αφαιρέστε κοσμήματα όπως ρολόγια, δαχτυλίδια, βραχιόλια.Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας δεν έχουν φερμουάρ ή καρφίτσες που ίσως να χαράξουν το δέρμα του μωρού.
 5. Ρυθμίστε την μπανιέρα του. Τα περισσότερα βρεφικά μπανάκια είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να υποστηρίζουν το λαιμό του βρέφους και το κεφάλι. Έχουν ενσωματωμένο συνήθως ένα πετσετένιο ύφασμα που αποτρέπει το μωρό να βυθίζεται τελείως στο νερό. Τοποθετήστε το βρεφικό μπανάκι σε μία καθαρή μπανιέρα, ή στο πάτωμα του μπάνιου, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν δεν έχετε βρεφικό μπανάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νιπτήρα του μπανιου σας αντ ‘αυτού. Απλά βεβαιωθείτε ότι η βρύση δεν έρχεται κοντά στο κεφάλι του μωρού.
 6. Γεμίστε το μπανάκι με λίγο ζεστό νερό. Πάντα να ελέγχετε τη θερμοκρασία του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αγκώνα, τον καρπό σας ή ένα ειδικό θερμόμετρο μπάνιου για να βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι πολύ ζεστό ή κρύο. Το νερό πρέπει να είναι άνετο και ζεστό στην αφή.Ρυθμίστε την θερμοκρασία του ώστε να είναι περίπου όπως θα την προτιμούσατε για το δικό σας μπάνιο.

Ξεκινήστε το μπάνιο

 1. Βάλτε πρώτα τα ποδαράκια του μωρού στην μπανιέρα.
 2. Στηρίξτε με το ένα σας χέρι το κεφαλάκι και το λαιμό του μωρού καθώς το ξαπλώνετε ολόκληρο μέσα στο μπανάκι.
 3. Να θυμάστε πως τα μωρά κινούνται συνέχεια με αποτέλεσμα να γλιστράνε μέσα στο μπανάκι γι’αυτό συνεχίζετε να τα στηρίζετε με το ένα σας χέρι ενώ τα πλένετε με το άλλο.
 4. Χρησιμοποιήστε μια κούπα ή καλύτερα το χέρι σας για να ρίξετε νερό στο σωματάκι του μωρού σας.
 5. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πετσετάκι για να πλύνετε απαλά το πρόσωπο, το σώμα, τα χέρια και τα πόδια του μωρού. Μην ξεχάσετε να πλύνετε τις μικρές πτυχές πίσω από τα αυτιά και κάτω από το λαιμό.
 6. Καθαρίστε τα γεννητικά όργανα του μωρού τελευταία. Πλύνετε τα κορίτσάκια από εμπρός προς τα πίσω για την πρόληψη λοίμωξης.
 7. Λούστε τα μαλλιά. Εάν είναι απαραίτητο να πλύνετε τα μαλλιά του μωρού, κάντε απαλό μασάζ νερού στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να ρίξετε καθαρό νερό στο κεφάλι του μωρού. Χρησιμοποιήσετε σαμπουάν ειδικό για μωρά. Τα μωρά γεννιούνται με όλα τα φυσικά έλαια που απαιτούνται για να κρατηθεί το τριχωτό της κεφαλής υγιές και ένα ακατάλληλο σαμπουάν μπορεί εύκολα να χαλάσει αυτή την ισορροπία.

Μετά το μπάνιο

Σηκώστε το μωρό από το μπανάκι. Στηρίξτε το κεφάλι, το λαιμό του μωρού, και την πλάτη του με το ένα σας χέρι, σκεπάστε το μωρό με μια πετσέτα, προσέχοντας να καλύψει το κεφάλι του.

 1. Στεγνώστε το σώμα του μωρού πρώτα, φροντίζοντας να στεγνώσουν καλά οι πτυχές του δέρματος και πίσω από τα αυτιά. Με καθαρή πετσέτα στεγνώστε τα μαλλιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών, καθώς είναι περιττός και επικίνδυνος.
 2. Εφαρμόστε μια υποαλλεργική ενυδατική κρέμα για βρέφη, κάνοντας απαλό μασάζ σε ολόκληρο το σώμα του.

Μπάνιο χωρίς να έχει πέσει ο αφαλός

Τις πρώτες ημέρες της γέννησης του μωρού σας, μέχρι να πέσει ο αφαλός του και, για 2-3 ημέρες μετά έως ότου ξεραθεί η πληγούλα που αφήνει πέφτοντας, πρέπει να κάνετε το μπάνιο του σε τρεχούμενο νερό έτσι ώστε να μην βραχεί ο αφαλός του. Αν πάλι σας βραχεί, μην τρομάξετε, απλά στεγνώστε το με μία πετσέτα. Ταυτόχρονα μπορείτε να λούσετε και το κεφάλι του.

Ο αφαλός πέφτει μέσα σε ένα δεκαήμερο περίπου από την ημέρα της γέννησής του και μέχρι να πέσει, δεν πρέπει να βάλετε το βρέφος μέσα σε μπανιέρα με νερό αλλά σε τρεχούμενο νερό. Αφού πέσει ο αφαλός, θα παρατηρήσετε ότι έχει μείνει μια πληγούλα η οποία θα επουλωθεί στις επόμενες 4-5 ημέρες. Συνεχίζετε το μπάνιο του μωρού σε τρεχούμενο νερό έως ότου κλείσει και αυτή η πληγούλα. Εάν δείτε ότι ο αφαλός του μυρίζει, εκκρίνει πύων ή αίμα, ή κοκκινίσει, ενημερώστε τον παιδίατρό σας.

 1. Αφού σκουπίσετε το μωρό με την πετσέτα θα βάλετε κρέμα στις πτυχές που κάνει το δέρμα ανάμεσα στα ποδαράκια του και στο ποπό του.
 2. Μετά, θα περιποιηθείτε τον αφαλό του με μία γαζούλα ποτισμένη με άσπρο οινόπνευμα ( 4-5 φορές την ημέρα).
 3. Φορέστε του την πάνα και καθαρά ρούχα.

0 Comments

Leave a reply

©2019 Το www.maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .

Log in with your credentials

Forgot your details?