“Μη σηκώνεις το παιδί, είσαι έγκυος!”, “Κόψε τον καφέ, βλάπτει το μωρό!”, “Μη βάζεις ζώνη στο αυτοκίνητο, πιέζει την κοιλιά σου!”, “Φάε όσο θέλεις, τώρα τρως για δύο”.

Από την ημέρα που ανακοινώσατε την εγκυμοσύνη σας φίλοι και συγγενείς σάς βομβαρδίζουν με κλασικές συμβουλές.
Ωστόσο, αναρωτηθήκατε μήπως ορισμένες φορές υπερβάλλουν;
Μια έγκυος γυναίκα «ξυπνά» το γιατρό που κρύβεται μέσα σε όλους τους φίλους και συγγενείς του περιβάλλοντος της.

Παρόλο που οι προθέσεις τους είναι καλές και στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του μωρού σας, συχνά αισθάνεστε ότι θα αναγκαστείτε να ζήσετε τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης σας σε προστατευτική γυάλα.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι ο μόνος αρμόδιος να σας συμβουλέψει είναι ο γυναικολόγος και η μαία που σας παρακολουθεί. Μη διστάζετε λοιπόν να τους εκφράζετε κάθε απορία.

Δεν υπάρχει κίνδυνος να σηκώνετε μέτριο βάρος, ακόμη και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας.

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά ωστόσο, η πλάτη σας μπορεί να μην αντέχει την επιβάρυνση τόσο του εμβρύου όσο και του μεγαλύτερου παιδιού που θα σηκώνετε στην αγκαλιά σας. Γι’ αυτό σηκώνετε βάρη, είτε πρόκειται για το μικρό σας είτε για το καλάθι με τα πλυμένα ρούχα, με τον ενδεδειγμένο τρόπο:

ανοίγετε τα πόδια στο πλάτος των ώμων, λυγίζετε τα γόνατα (όχι τη μέση) και σηκώνετε το βάρος με τη δύναμη των χεριών και των ποδιών, όχι της μέσης.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ουσίες που περιέχουν οι βαφές μπορεί να βλάψουν το έμβρυο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις που να αποκλείουν το ενδεχόμενο.

Αν λοιπόν συνηθίζετε να βάφετε τα μαλλιά σας, προτιμάτε τις φυτικές βαφές ή αν χρησιμοποιήσετε χημικές, η βαφή να μην έρχεται σε επαφή με το δέρμα του κεφαλιού.

Μια καλή ιδέα είναι να προτιμήσετε τις ανταύγειες, τις οποίες ωστόσο μπορείτε να κάνετε μετά την 22η εβδομάδα της κύησης και αφού βγουν τα αποτελέσματα του Β ‘ επιπέδου.

Η ζώνη σώζει ζωές και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε είτε είστε έγκυος είτε όχι.

Επιβάλλεται να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου σε κάθε μετακίνηση, ώστε να προστατεύετε τόσο τον εαυτό σας όσο και το έμβρυο, αφού σας προφυλάσσει όχι μόνο σε ενδεχόμενο τρακάρισμα αλλά και σε ένα απότομο φρενάρισμα.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ο αερόσακος μπορεί να σας βλάψει εφόσον δεν σας έχει συγκρατήσει η ζώνη στο κάθισμα. Προσέξτε ωστόσο, γιατί η κακή τοποθέτηση της μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία τώρα που η κοιλιά σας μεγαλώνει.

Τοποθετήστε την ως εξής: το ένα τμήμα της θα περνά διαγώνια ανάμεσα στα στήθη και το άλλο χαμηλά κάτω από την κοιλιά σας.

Οι περισσότερες έγκυοι ανησυχούν για τη βλαπτική επίδραση που μπορεί να έχουν οι ουσίες των απορρυπαντικών στο έμβρυο, και δεν έχουν άδικο.

Φανείτε λοιπόν πιο προσεκτική στην επιλογή των απορρυπαντικών που χρησιμοποιείτε και αποφεύγετε όσα προϊόντα έχουν έντονη μυρωδιά ή προκαλούν αναθυμιάσεις.

Προτιμάτε τα σπρέι με αντλία αντί για τα αεροζόλ και αποφεύγετε όσα καθαριστικά έχουν ένδειξη στην ετικέτα ότι είναι τοξικά. Επίσης, μην αναμιγνύετε αμμωνία με προϊόντα που έχουν ως βάση τη χλωρίνη.

Και, πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάτε, κάθε φορά που αποφασίζετε να καθαρίσετε, να φοράτε πλαστικά γάντια και να έχετε κάποιο παράθυρο ανοιχτό, ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος.

Αν αισθάνεστε ότι το σώμα σας το επιτρέπει, η άσκηση είναι ιδανική για να κρατηθείτε σε φόρμα και να έχετε πάντα καλή διάθεση.

Τα σπορ που ενδείκνυνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πεζοπορία, κολύμπι, και γιόγκα.

Το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί άφοβα να συνεχίσει να τρίβεται στα πόδια σας και να γουργουρίζει στην αγκαλιά σας.

Ο φόβος που υπάρχει σχετικά με την τοξοπλάσμωση, μια σπάνια αλλά σοβαρή μόλυνση του αίματος, σαφώς δεν είναι αδικαιολόγητος. Ωστόσο, μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, θα υποβληθείτε σε εξέταση, ώστε να ελεγχθεί αν έχετε προσβληθεί ή έχετε αναπτύξει ανοσία.

Να σημειωθεί ότι απειλή για την υγεία της εγκύου δεν αποτελεί η ίδια η γάτα αλλά τα περιττώματα της, αφού στα κόπρανα ή τα ούρα της υπάρχει η πιθανότητα να βρίσκεται ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει τοξοπλάσμωση.

Αν λοιπόν δεν έχετε ανοσία, αναθέστε σε κάποιον άλλο να αλλάζει την άμμο υγιεινής της γάτας ή φροντίστε να φοράτε γάντια όταν ασχολείστε με το θέμα εσείς.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σοβαρή έρευνα που να καταδεικνύει ότι η εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή βλάπτει το έμβρυο.

Πάντως, φροντίστε να μην κάθεστε πολλές ώρες ακίνητη μπροστά στη συσκευή και να κάνετε αρκετά διαλείμματα στο διάστημα της μιας ώρας.

Το σεξ είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία που φέρνει το ζευγάρι ακόμη πιο κοντά. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για το μωρό, αφού το αμνιακό υγρό και η μήτρα το προστατεύουν.

Η σεξουαλική πράξη και ο οργασμός της εγκύου δεν ενοχλούν το έμβρυο, ακόμη κι αν ορισμένες φορές αισθάνεστε ότι το μωράκι σας κινείται την ώρα που έρχεστε σε επαφή.

Η χρήση του προφυλακτικού δεν είναι απαραίτητη, εκτός αν ο σύντροφος σας έχει ιατρικό ιστορικό με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο έρπις.

Ο γυναικολόγος πάντως συστήνει στο ζευγάρι να αποφεύγουν την εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο κατά τη διάρκεια του 1 ου τριμήνου, γιατί το σπέρμα περιέχει ουσίες που ενδέχεται να προδιαθέσουν τη μήτρα να κάνει συσπάσεις.

Αντίθετα, κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης η εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο ευνοεί την εγκυμοσύνη, αφού το σπέρμα δρα ευεργετικά στην ωρίμανση του τραχήλου και τον προετοιμάζει για τον τοκετό.

Μιλήστε για το θέμα με το γιατρό που σας παρακολουθεί. Εκείνος μπορεί να περιορίσει ή να απαγορέψει τη σεξουαλική δραστηριότητα σε περιπτώσεις όπως:

1. ιστορικού πρόωρου

2. αποβολής κατά το παρελθόν,

3. όπου ο ένας από τους συντρόφους πάσχει από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα,

4. κολπικής αιμορραγίας, κ.τ.λ.

Αν νομίζετε ότι θα ανοίγετε το ψυγείο και θα αδειάζετε το περιεχόμενο του, απατάσθε.

Οι γυναικολόγοι συνιστούν στις γυναίκες να αυξάνουν το βάρος τους μόνο κατά 10-12 κιλά.

Oι θερμιδικές ανάγκες του εμβρύου είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις δικές σας, περίπου 300 θερμίδες την ημέρα. Αν λοιπόν η αύξηση του βάρους σας γίνεται κανονικά, θα αυξάνεστε μισό κιλό παραπάνω κάθε εβδομάδα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο.

Αν δεν σας έχει συστήσει ο γιατρός σας να παραμένετε στο σπίτι λόγω δύσκολης εγκυμοσύνης, δεν έχετε κανένα λόγο να κλειστείτε στους τέσσερις τοίχους.

Αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να σπάσουν τα νερά την ώρα που χαζεύετε τις βιτρίνες ή ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ, φροντίστε, όταν είστε στο μήνα σας, να φοράτε μια σερβιέτα.

Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε την καθημερινή σας συνήθεια. Για μια έγκυο θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση καφεΐνης ποσότητας έως 300mgr την ημέρα (περίπου 2 φλιτζάνια καφέ).

Αν έχετε τη συνήθεια να πίνετε αρκετό καφέ στο γραφείο, υπάρχει και η λύση του ντεκαφεϊνέ, που περιέχει μόλις 3 – 5mgr καφεΐνης ανά φλιτζάνι.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να αραιώνετε τον καφέ σας με αρκετό γάλα.