Προδρομική φάση

Διαρκεί από μερικές μέρες εώς λίγες ώρες.

Συνήθως η γέννηση προαναγγέλλεται από τις λεγόμενες προπαρασκευαστικές συσπάσεις, οι οποίες είναι τακτικές και αρκετά επίπονες. Οι συσπάσεις αυτές διαρκούν λίγες ώρες και στη συνέχεια μπορεί και να σταματήσουν.

Στην προδρομική φάση ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει να διαστέλλεται, εξαλείφεται, γίνεται δηλαδή πιο λεπτός πιο μαλακός κι έπειτα ξεκινάει η διαστολή, δηλαδή αρχίζει να ενσωματώνεται στο κάτω μέρος της μήτρας. Είναι μια σημαντική προπαρασκευαστική φάση, η οποία προηγείται της έναρξης αυτού καθαυτού του τοκετού και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, προκαλώντας σας μια διαρκή ανησυχία. Ο ύπνος δεν είναι εύκολος και η κούραση τα κάνει όλα πιο δύσκολα. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, οι πρώτες συσπάσεις μετατρέπονται αμέσως σε καθαρές συσπάσεις του τοκετού. Γίνονται όλο και πιο συχνές και τα μεταξύ τους διαλείμματα μειώνονται από 10-15 λεπτά σε 5 ή ακόμη λιγότερα.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Διαστολή του τραχήλου

Αρχικά οι ρυθμικές συστολές της μήτρας προκαλούν τη σταδιακή διαστολή του τραχήλου της μήτρας κάτι που συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες. Η ένταση και η συχνότητα των συστολών δεν είναι η ίδια συνεχώς. Αρχικά η ένταση των συστολών είναι χαμηλή, όπως επίσης και ο πόνος που αισθάνεται η γυναίκα. Η συχνότητα των συστολών είναι επίσης μικρή (περίπου 1 συστολή κάθε 5 με 7 λεπτά).

Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 12 με 14 ώρες. Σταδιακά οι συστολές της μήτρας γίνονται ολοένα και συχνότερες και περισσότερο έντονες, ενώ αυτό έχει αποτέλεσμα την ταχύτερη διαστολή του τραχήλου. Τελικά το 1ο στάδιο του Φυσιολογικού Τοκετού ολοκληρώνεται με την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και τη σταδιακή μετάβαση στο 2ο στάδιο που περιλαμβάνει την κάθοδο του εμβρύου.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Κάθοδος του εμβρύου

Το έμβρυο σε κάθε συστολή της μήτρας κατεβαίνει ολοένα και περισσότερο δια μέσω του τραχήλου της μήτρας. Η κάθοδος του εμβρύου μέσα στον κόλπο προκαλεί στην έγκυο έντονο αίσθημα εξώθησης. Η γυναίκα σε κάθε συστολή της μήτρας, δηλαδή σε κάθε πόνο (που τώρα εμφανίζεται κάθε 1 με 2 λεπτά) παρουσιάζει έντονη επιθυμία να σφιχτεί και να γεννήσει τελικά το έμβρυο.

Το κεφαλάκι του εμβρύου καταλήγει τελικά στο άνοιγμα των χειλέων του αιδοίου. Με 1-2 εξωθήσεις της μητέρας κάτω από τις οδηγίες του ιατρού ή της μαίας βγαίνει αρχικά το κεφάλι. Σε αυτήν την φάση του Φυσιολογικού Τοκετού μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί από τον ιατρό ή τη μαία περινεοτομή, κόβεται δηλαδή το δέρμα και οι υποκείμενοι ιστοί στο κατώτερο μέρος των χειλέων του αιδοίου. Στη συνέχεια θα γεννηθούν οι ώμοι του εμβρύου και τελικά όλο το νεογνό. Ο ιατρός ή η μαία θα απολινώσει και θα κόψει τον ομφάλιο λώρο και το νεογνό θα τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο για την φροντίδα του.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Έξοδος του πλακούντα

Λίγο μετά τον Φυσιολογικό Τοκετό του νεογνού η μήτρα πραγματοποιεί νέες συστολές, με αποτέλεσμα την έξοδο του πλακούντα και των διαφόρων υμένων που περιβάλλουν το έμβρυο όταν αυτό βρίσκεται μέσα στη μήτρα.

Όταν ολοκληρωθεί ο τοκετός, ο μαιευτήρας ελέγχει την μήτρα και αποκαθιστά με ράμματα τυχόν βλάβες και ρήξεις που υπάρχουν στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το περίνεο της γυναίκας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Πόσο επηρεάζει τη διάρκεια η επισκληρίδιος

Η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να γίνει σε μια συγκεκριμένη φάση του τοκετού (όταν η διαστολή του τραχήλου έχει φτάσει στα 3-4 εκατοστά). Το αναισθητικό χορηγείται με καθετήρα ο οποίος βυθίζεται ανάμεσα στους οσφυϊκούς σπονδύλους της μητέρας.

Σύμφωνα με έρευνες, με την επισκληρίδιο η φάση της διαστολής διαρκεί λιγότερο λόγω της απουσίας του πόνου. Όμως, παρατείνεται η φάση των εξωθήσεων. Οι συσπάσεις αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικές και συχνά είναι απαραίτητη η χορήγηση ωκυτοκίνης (της ορμόνης που διεγείρει τη μήτρα ώστε να συστέλλεται).

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Τοκετός στο δεύτερο παιδί

Ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο τη διάρκεια του τοκετού είναι ο αριθμός των παιδιών που έχει γεννήσει η γυναίκα. Ήδη από το δεύτερο παιδί η διάρκεια μειώνεται, γιατί η μήτρα διατηρεί μία «ανάμνηση» της προηγούμενης γέννας και ξέρει πώς να συστέλλεται.

Επιπλέον, οι ιστοί είναι πιο μαλακοί. Η φάση της διαστολής μπορεί να διαρκέσει μόνο τρεις ώρες, ενώ για τη φάση των εξωθήσεων καμιά φορά αρκεί μισή ώρα ή λιγότερο. Στο τρίτο (τέταρτο κ. λπ.) παιδί η διάρκεια του τοκετού μειώνεται ακόμη περισσότερο σε σχέση με το δεύτερο παιδί.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα