Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας ©ΑΛΚΥΟΝΗ

Κατηγορίες: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Επιθυμητά Μοιραστείτε
Κοινοποίηση Μαθήματος
Σύνδεσμος Σελίδας
Κοινοποίηση στα Social Media

Σχετικά με το μάθημα

Ο οδηγός αυτός έχει παραχθεί στο πλαίσιο της Πράξης «ΑΛΚΥΟΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ» από τη Διεύθυνση της Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το μητρικό γάλα είναι αδιαμφισβήτητα η ιδανική φυσική τροφή για τα μωρά, μια που είναι φτιαγμένο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ανθρώπου.
Παρέχει όλες τις βιταμίνες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία και άλατα που χρειάζονται τα βρέφη, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τη νευροαναπτυξιακή τους εξέλιξη. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέσα στους επόμενους μήνες, για την καλύτερη προσαρμογή στις ανάγκες του μωρού.

Ο αποκλειστικός θηλασμός συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο ιδανικός και απαραίτητος τρόπος σίτισης για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής.

Ο θηλασμός είναι μια φυσική ικανότητα.

Τις τελευταίες δεκαετίες μια πληθώρα, κυρίως κοινωνικοοικονομικών αιτίων, οδήγησε τις μητέρες στην επιλογή υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος. Έτσι, για περίπου τέσσερις γενιές έχει χαθεί η εμπειρία του θηλασμού ως βίωμα και ως κοινωνική εμπειρία.
Αποτέλεσμα αυτού είναι, οι μητέρες αδύναμες, μόνες στις σύγχρονες κοινωνίες, χωρίς εμπειρία και γνώση, χωρίς υποστήριξη από τις μητέρες τους, να προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη φυσική ικανότητα του θηλασμού.

Στις μέρες μας λοιπόν, η φύση έγινε τεχνική και στην καλύτερη περίπτωση τέχνη.

Σε αυτή την διαδρομή, σημαντικός είναι ο ρόλος του επαγγελματία υγείας που πρέπει από όποια θέση βρίσκεται να υποστηρίξει την μητέρα και να απορροφήσει το άγχος της. Γιατροί, μαίες/-τες και όλη η ομάδα υγείας, πρέπει να μπορούν να βοηθήσουν την μητέρα και την οικογένεια στην διαδικασία του θηλασμού που συχνά είναι δύσκολη μέχρι να εδραιωθεί, αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν στον απογαλακτισμό, την διάρκεια του θηλασμού, την επιστροφή στη δουλειά.

Η έλλειψη κουλτούρας θηλασμού αποτυπώνεται στην αμηχανία ακόμη και των επαγγελματιών υγείας μπροστά στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αφορούν τον μητρικό θηλασμό.

Η ανάγκη για την υποστήριξη του επαγγελματία υγείας καταγράφεται στην «Εθνική μελέτη καταγραφής των ποσοστών και των προσδιοριστικών παραγόντων του μητρικού θηλασμού», που κατέδειξε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, με κατακόρυφη πτώση την πρώτη εβδομάδα και μέχρι την εδραίωση. Παρά το υψηλό ποσοστό πρόθεσης για θηλασμό, που φτάνει στο 89%, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση είναι 41% και πέφτουν στο 21% τον πρώτο, 11% τον τρίτο και 0,9 % τον έκτο μήνα.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου και συν., επιμέλεια: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Αικατερίνη Σοφιανού, Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για επαγγελματίες υγείας. Αθήνα, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2015.

Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Γονείς ©ΑΛΚΥΟΝΗ [online] Διαθέσιμο στο: ΑΛΚΥΟΝΗ – Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ [Ανακτήθηκε 10 Ιαν. 2022]

Εμφάνιση περισσοτέρων

Περιεχόμενο Μαθήματος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  • Εισαγωγή

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΕΔΡΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

Go to Top