Εξετάσεις κατά την εγκυμοσύνη

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,3'

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προγεννητικός έλεγχος

Πάντα με τη συμβουλή του ιατρού σας θα ξεκινήσετε τον προγεννητικό έλεγχο αμέσως μετά τη διάγνωση της εγκυμοσύνης.

Οι συνηθισμένες εξετάσεις που περιλαμβάνονται στον προγεννητικό έλεγχο είναι:

 • Γενική αίματος : Ελέγχεται ο αιματοκρίτης, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Ελέγχεται η μέλλουσα μητέρα για αναιμίες, συστηματικές λοιμώξεις, φλεγμονές και επάρκεια παραγόντων πήξης.
 • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως :
  Ελέγχουν την ετεροζυγία για β-θαλασσαιμία (στίγμα μεσογειακής αναιμίας).
  Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο περαιτέρω έλεγχος του μελλοντικού πατέρα είναι απολύτως απαραίτητος.
 • Ομάδα αίματος και ρέζους : Πραγματοποιούνται για να καθοριστεί το εάν η μητέρα θα χρειασθεί ειδική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση αρνητικού ρέζους ακολουθεί εκτέλεση της έμμεσης Coombs.
 • Αυστραλιανό αντιγόνο : Ελέγχεται τυχόν μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β.
 • Αντισώματα ηπατίτιδας C :  Ελέγχεται η πιθανή μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας C.
 • Αντισώματα ερυθράς : Ελέγχεται η ανοσία στην ερυθρά.
 • Αντισώματα CMV : Ελέγχεται η λοίμωξη από τον κυτταρομεγαλοϊό.
 • VDRL : Διερευνάται τυχόν προσβολή από σύφιλη.
 • HIV : Εξέταση για το AIDS.
 • Σάκχαρο αίματος : Ελέγχεται το σάκχαρο.
 • Καλλιέργεια κολπικού υγρού : Έλεγχος για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, μύκητες, μυκόπλασμα και χλαμύδια.
 • Τεστ Παπανικολάου : Έλεγχος για παθήσεις και φλεγμονές του τραχήλου της μήτρας.

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης – Εργαστηριακές

 • Γενική αίματος : Στη γενική αίματος ελέγχουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του αίματος, όπως τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης (Hb),τα λευκά αιμοσφαίρια, τον αιματοκρίτη, τα αιμοπετάλια. Η αιμοσφαιρίνη είναι η βασική πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο και μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και το έμβρυο.
 • Γενική ούρων : Στη γενική ούρων διαπιστώνουμε την κατάσταση των νεφρών, όργανα που υπερλειτουργούν κατά την εγκυμοσύνη.
  Ανεύρεση πολλών πυοσφαιρίων είναι ένδειξη ουρολοίμωξης, που είναι συχνότερη κατά την εγκυμοσύνη λόγω αύξησης των υγρών του κόλπου.
 • Σάκχαρο : Το σάκχαρο είναι αρκετά σημαντική εξέταση που μπορεί να διαπιστώσει ακόμα και από την αρχή της εγκυμοσύνης,
  διαβήτη κύησης που είναι συχνότερος σήμερα.  Αν διαπιστωθεί αύξηση του σακχάρου στην αρχή της εγκυμοσύνης, τότε θα γίνεται συχνή εξέταση.
 • Ομάδα αίματος και ρέζους : Οι εξετάσεις θα αναδείξουν την ομάδα αίματος και τον παράγοντα ρέζους. Η ομάδα είναι σημαντική σε περίπτωση μετάγγισης.
  Ο παράγων ρέζους είναι πιο σημαντικός στην εγκυμοσύνη. Είναι πρωτεΐνη που όταν βρίσκεται πάνω στα
  ερυθρά αιμοσφαίρια έχουμε ρέζους θετικό, σε περίπτωση απουσίας της έχουμε ρέζους αρνητικό.
  Σε μια γυναίκα ρέζους αρνητική, αν ο σύντροφος της είναι ρέζους θετικό,
  ή έχει γεννήσει άλλο παιδί ρέζους θετικό, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εγκυμοσύνη. Ελέγχετε η ευαισθητοποίηση στον παράγοντα ρέζους κάθε μήνα.
 • Καρδιολογική εξέταση : Η καρδιά είναι όργανο που στην εγκυμοσύνη υπερλειτουργεί, έτσι μια καρδιολογική εξέταση και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα
  θεωρούνται απαραίτητα για να αποκλείστούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να προέλθουν από την καρδιά της εγκύου.
 • PAPP-A : Είναι εξέταση αίματος και σε συνδυασμό με το Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας μας δείχνει τη συνδυασμένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως το σύνδρομο Down) στο έμβρυο.

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης – Υπερηχογραφήματα

Αρχόμενης Κύησης (Μεταξύ 6ης και 8ης εβδομάδας.)

Σκοπός της εξέτασης είναι η επιβεβαίωση της κύησης και ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας της κύησης. Σε γυναίκες που δεν θυμούνται την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου, έχουν ασταθή κύκλο, ήταν σε αγωγή με αντισυλληπτικά χάπια ή θηλαζαν κατά τη σύλληψη, σε αυτό το στάδιο κύησης καθορίζεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού και σε επόμενα υπερηχογραφήματα ελέγχεται η ανάπτυξη με ακρίβεια.

Αυχενικής Διαφάνειας (Μεταξύ 11ης και 13ης εβδομάδας.)

Εκτός από τον καθορισμό του αριθμού των εμβρύων και τον έλεγχο βιωσιμότητας (θετικοί καρδιακοί παλμοί), τον εντοπισμό της θέσης του πλακούντα, επιτρέπει τον ακριβή καθορισμό της ηλικίας κύησης (κατά προσέγγιση 2-3 ημερών) χάρη στη μέτρηση του μήκους του εμβρύου καθώς και της αμφιβρεγματικής του διαμέτρου (στο επίπεδο της κεφαλής).

Επίσης γίνεται προληπτικός έλεγχος παθολογιών, όπως οι ανωμαλίες του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης, των μελών, του κοιλιακού τοιχώματος, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

Η μέτρηση του πάχους του αυχένα, μαζί με την ηλικία της εγκύου και τη μέτρηση δυο ορμονών στο αίμα της, επιτρέπει την πρόβλεψη του κινδύνου χρωμοσωμικής ανωμαλίας.

Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται συνδυαστικά με την εξέταση PAPP-A.

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης – Εργαστηριακές

 • Καμπύλη σακχάρου : Γίνεται την 26η – 27η εβδομάδας κυήσεως εφόσον κρίνει ο γυναικολόγος σας ό,τι χρειάζεται.
 • Γενική αίματος και ούρων :  Οι περισσότεροι γυναικολόγοι θέλουν να παρακολουθούν τα πάντα γύρω από τον οργανισμό μιας εγκύου.

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης – Υπερηχογραφήματα

 • Β Επιπέδου (Μεταξύ 20ης και 23ης εβδομάδας.)

  Ελέγχει την ανάπτυξη του εμβρύου χάρη στις μετρήσεις της διαμέτρου και της περιμέτρου του κρανίου, της κοιλιάς και των μηρών (οστά των μηρών). Ελέγχει λεπτομερώς τη μορφολογία στα διάφορα όργανα για τον εντοπισμό ενδεχόμενης ανωμαλίας. Παρατηρεί τον καρδιακό ρυθμό και τη συμπεριφορά του εμβρύου. Μελετάται επίσης το μήκος του τραχήλου, το πάχος του πλακούντα, ο όγκος του αμνιακού υγρού και ο ομφάλιος λώρος. Με εξέταση Doppler εκτιμάται η αγγείωση του πλακούντα. Αυτή η υπερηχογραφία είναι πολύ σημαντική και η διάρκειά της πάνω από 30 λεπτά.

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης – Εργαστηριακές

 • Καρδιοτοκογράφημα – NST : Εξέταση που βλέπουμε τη δραστηριότητα της μήτρας, εάν κάνει συσπάσεις ή όχι, και την κινητικότητα του μωρού.
 • Βιοφυσικό προφίλ :  Εξέταση με την οποία ελέγχονται οι κινήσεις των μελών και του θώρακα του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης – Υπερηχογραφήματα

 • Doppler (Μεταξύ 31ης και 34ης εβδομάδας.)

  Αυτή η υπερηχογραφία επιτρέπει τον έλεγχο της θέσης του εμβρύου, την ποσότητα αμνιακού υγρού καθώς και τη θέση και το πάχος του πλακούντα.

  Μελετά κυρίως τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, μετρώντας τη διάμετρο της κεφαλής, της κοιλιάς και το μήκος των μηρών του, την καλή λειτουργία των βασικών οργάνων του, τις κινήσεις του σώματός του και του αναπνευστικού συστήματός.

  Εκτιμάται η αγγείωση του πλακούντα της μήτρας και η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο, είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ειδικές εξετάσεις

 • Αμνιοπαρακέντηση (Μεταξύ 16ης και 19ης εβδομάδας.)

  Είναι πιο πιθανό να κάνετε αυτή την εξέταση αν είστε πάνω από 35 ετών, αν έχετε γεννήσει παιδί με κάποια πάθηση, αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε οικογενειακό ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών ή αν έχετε ύποπτα αποτελέσματα στις αιματολογικές εξετάσεις ή στον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας.

 • Λήψη δείγματος χοριακών λαχνών (CVS) (Μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας.)

  Η λήψη δείγματος χοριακών λαχνών (CVS) γίνεται συνήθως στο πρώτο τρίμηνο ως εναλλακτική της αμνιοπαρακέντησης μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας. Η βασική διαφορά τους είναι πως δεν μπορεί να εντοπίσει τη δισχιδή ράχη.

  Συνήθως γίνεται σε γυναίκες άνω των 35 ετών που έχουν οικογενειακό ιστορικό ασθενειών ή που σε προηγούμενη εγκυμοσύνη τους απέκτησαν παιδί με πρόβλημα υγείας.

  Η εξέταση ολοκληρώνεται σε περίπου μισή ώρα και είναι λίγο πιο επώδυνη από την αμνιοπαρακέντηση.

  Κατά τη διάρκειά της λαμβάνεται δείγμα κυττάρων των χοριακών λαχνών, που βρίσκονται στον πλακούντα.

  Μετά την εξέταση θα χρειαστεί να είστε προσεκτική για μια-δυο μέρες. Ο κίνδυνος αποβολής είναι λίγο μεγαλύτερος από ότι με την αμνιοπαρακέντηση, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνει νωρίτερα (στις 11-12 εβδομάδες), οπότε αν υπάρχει προβληματική κύηση θα το μάθετε σε αρχικό στάδιο.

Εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 1. T Hoffman B., Schorge J., Schaeffer J., Williams Gynecology. McGraw Hill, 3rd edition, 2016
 2. Cunningham, F. G., & Williams, J. W. Williams obstetrics. McGraw-Hill Medical, 2010
 3. Stoppard Miriam. Conception, Pregnancy and Birth. Dorling Kindersley 2003
 4. WebMD Pregnancy Tests [online] Διαθέσιμο στο: https://www.webmd.com/ [Ανακτήθηκε 22 Φεβ. 2020]

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

 1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
 2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
Η εφαρμογή maia.gr αποτελείται από καταρτισμένο δίκτυο επιστημόνων που προσφέρουν τις γνώσεις και την άποψή τους ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο.