Εξέταση Papp-A

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,5'

Εξέταση Papp-A

Το Papp-A είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αίμα της εγκύου γυναίκας. Πρόκειται για μια εξέταση αίματος που γίνεται στην μητέρα στα πλαίσια του ελέγχου για σύνδρομο Down. Σχεδόν πάντα μαζί με το Papp-a μετράμε και την ελεύθερη β χοριακή γοναδοτροπίνη.

Η τιμή του Papp-A (μαζί με την τιμή της ελεύθερης β χοριακής) συνδυάζεται με την αυχενικη διαφανεια.

Η πιθανότητα να έχει το μωρό σύνδρομο Down, δηλαδή Τρισωμία 21, καθορίζεται από το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτά τα ποσοστά κινδύνου είναι μοναδικά για τη συγκεκριμένη κύηση της κάυε γυναίκας.

Βέβαια τα αποτελέσματα του Papp-A και της β χοριακής μπορεί να ποικίλουν. Μπορεί να είναι και τα δύο υψηλά ή και τα δύο χαμηλά η να είναι το ένα υψηλό και το άλλο χαμηλό. Το τι σημαίνουν αυτοί οι διαφορετικοί συνδυασμοί αποτελεσμάτων είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Χρειάζεται γνώση του προσωπικού ιστορικού της εγκύου και το αποτέλεσμα της αυχενικής διαφάνειας. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Φυσιολογικές τιμές Papp-A

Το PAPP-A  αποτελεί μία εξέταση αίματος, η οποία αναλύει κάποιους βιοχημικούς δείκτες στο αίμα της μητέρας.
Πιο συγκεκριμένα, αναλύει το επίπεδο δύο ορμονών:

  • β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG)
  • άλφα πρωτεΐνη (PAPP-A)- μια ορμόνη που συνδέεται αποκλειστικά με την κύηση.

Έχει αποδειχθεί ότι χαμηλή τιμή στην Papp-A και υψηλή τιμή στην free β- HCG συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down.

Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται συνδυαστικά με το Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας τα αποτελέσματα του οποίου προκύπτουν από ένα συνδυασμό τιμών που θα δοθούν από την αιματολογική εξέταση και τον ενδοκοιλιακό υπέρηχο.

Η πιο βασική μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας, είναι η μέτρηση του υγρού κάτω από τον αυχένα του εμβρύου.

Όσο πιο λεπτό είναι το πάχος της αυχενικής μοίρας τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος του συνδρόμου Down.

Όσο πιο μεγάλο είναι το πάχος, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες ύπαρξης κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας στο έμβρυο.

Τα 3,5 χιλιοστά θεωρούνται η μέση φυσιολογική τιμή. Αυτό ισχύει για έμβρυα με μήκος τα 45-84 χιλιοστά και όταν ο υπέρηχος γίνεται ανάμεσα στην 11η με 13η εβδομάδα συν 6 μέρες.

Αν η τιμή της αυχενικής διαφάνειας είναι μικρότερη από τα 2,5 χιλιοστά, τότε οι πιθανότητες για σύνδρομο Down μειώνονται.

Εάν ο δείκτης, είναι υψηλότερος από τα φυσιολογικα ορια των 3,5 χιλιοστών, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες και καρδιακά προβλήματα.

Μόλις ολοκληρωθούν οι μετρήσεις, ενσωματώνονται σε εξειδικευμένο λογισμικό και σε συνδυασμό με την ηλικία και το βάρος της εγκύου, διαμορφώνονται τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα δίνονται άμεσα με τη μορφή κλάσματος.

Στο ίδιο λογισμικό εισάγονται και τα αποτελέσματα του Papp-A με τη μορφή κλάσματος.
Αυτό το κλάσμα μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από το πρώτο.

Αυτό που θέλουμε είναι να είναι μικρότερο από το 1/280 , δηλαδή θέλουμε κλάσματα του τύπου 1/600, 1/1000, 1/1700. Αυτοί οι αριθμοί μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος συνδρόμου Down ή κάποιας άλλης χρωμοσωμικής ανωμαλίας στο έμβρυο ελαχιστοποιείται.

Αν η τιμή του κλάσματος στα αποτελέσματα του Papp-A είναι μεγαλύτερη, π.χ. 1/200, 1/147, αυτό σημαίνει ότι η τιμή δεν είναι φυσιολογική και ότι υπάρχει σοβαρή την πιθανότητα για σύνδρομο Down.

Συνδυαστικές φυσιολογικές τιμές Papp-A και Αυχενικής Διαφάνειας

Οι ιδανικές φυσιολογικές τιμές για αυχενική διαφάνεια και Papp-A, είναι το 1/300.

Εάν το αποτέλεσμά δείχνει πιθανότητα μεγαλύτερη από το 1:300, θα πρέπει ο γιατρός σας να σας υποδείξει τα επόμενα βήματα, προκειμένου να εξακριβωθεί ο κίνδυνος.

Το πιο πιθανό είναι να σας συστήσει αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστη, κατά τα οποία εξετάζεται γενετικό υλικό από αμνιακό υγρό ή πλακούντα.

Σε κάποιες περιπτώσεις συνίσταται και ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος.

Εξέταση Papp-A

  1. Spencer K, Souter V, Tul N, Snidjers R, Nicolaides KH. A screening program for trisomy 21 at 10–14 weeks using fetal nuchal translucency, maternal serum free beta human chorionic gonadotrophin and pregnancy-associated plasma protein-A. Ultrasound Obstet Gynecol 1999, 13:231–237
  2. Nicolaides KH, Spencer K, Avgidou K, Faiola S, Falcon O. Multicenter study of first-trimester screening for trisomy 21 in 75 821 pregnancies: results and estimation of the potential impact of individual risk-orientated two-stage first-trimester screening. Ultrasound Obstet Gynecol. 2005;25(3):221-6

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

  1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
  2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
Η εφαρμογή maia.gr αποτελείται από καταρτισμένο δίκτυο επιστημόνων που προσφέρουν τις γνώσεις και την άποψή τους ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο.