Χρόνος ανάγνωσης: 0,1'
Υπερηχογράφημα Β Επιπέδου
Μεταξύ 20ης και 23ης εβδομάδας
H εξειδικευμένη εξέταση της ανατομίας του εμβρύου αποτελεί τη σημαντικότερη εξέταση του δευτέρου τριμήνου της κύησης.
Σκοπός του υπερηχογραφήματος
Ελέγχει την ανάπτυξη του εμβρύου χάρη στις μετρήσεις της διαμέτρου και της περιμέτρου του κρανίου, της κοιλιάς και των μηρών (οστά των μηρών).
Ελέγχει λεπτομερώς τη μορφολογία στα διάφορα όργανα για τον εντοπισμό ενδεχόμενης ανωμαλίας.
Παρατηρεί τον καρδιακό ρυθμό και τη συμπεριφορά του εμβρύου.
Μελετάται επίσης το μήκος του τραχήλου, το πάχος του πλακούντα, ο όγκος του αμνιακού υγρού και ο ομφάλιος λώρος.
Πως γίνεται το υπερηχογράφημα
Το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου διενεργείται με τη γυναίκα σε ύπτια, άνετη θέση, είναι ανώδυνη και δεν προϋποθέτει κάποια ειδική προετοιμασία, ενώ είναι εντελώς ακίνδυνη για το μωρό.
Συνήθως, συστήνεται η επίτοκος να είναι φαγωμένη, διότι αυξάνεται η κινητικότητα του εμβρύου.
Η έγκυος και ο συνοδός της μπορούν να παρακολουθούν από ειδική οθόνη.
Η διάρκεια είναι γύρω στα 30 λεπτά, όμως παράγοντες όπως η θέση του εμβρύου ή το σωματικό βάρος της μητέρας, είναι δυνατό να καταστήσουν την απεικόνιση δυσχερέστερη και να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος. Τυπικά γίνεται με υπερηβικό (κοιλιακό) υπέρηχο, όμως μπορεί να ζητηθεί και διακολπικό υπερηχογράφημα για την εκτίμηση του μήκους του τραχήλου ή την βέλτιστη απεικόνιση του εμβρύου.
Τι άλλο εξετάζεται
Κατά το χρόνο διενέργειας του υπερηχογραφήματος β’ επιπέδου γίνεται επίσης εκτίμηση των κάτωθι κινδύνων.
Πρόωρου τοκετού: γίνεται με μέτρηση του μήκους του τραχήλου ενδοκολπικά και με συνεκτίμηση παραμέτρων από το προηγούμενο ιστορικό της εγκύου.
Προεκλαμψίας και ενδομήτριας καθυστέρησης ανάπτυξης: γίνεται με εξέταση της ροής σε αγγεία της μητέρας (μητριαίες αρτηρίες) και μας δείχνει πόσο καλά αιματώνεται ο πλακούντας. Όταν η ροή σε αυτά τα αγγεία παρουσιάζει υψηλές αντιστάσεις (γίνεται δηλαδή με δυσκολία) αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξει η μητέρα υπέρταση αργότερα στην εγκυμοσύνη ή να μην αναπτυχθεί επαρκώς το έμβρυο. Συνεκτιμώνται παράμετροι και από το προηγούμενο ιστορικό της εγκύου. Αν και στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η εγκυμοσύνη εξελίσσεται τελικά χωρίς προβλήματα, προληπτικά συνιστάται τακτική παρακολούθηση της πίεσης της μητέρας και της ανάπτυξης του εμβρύου.