Προετοιμασία για το θηλασμό

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,2'

Προετοιμασία για το θηλασμό – Το στήθος σας: ένα θαύμα της φύσης

Το σώμα σας είναι τέλεια σχεδιασμένο για θηλασμό. Οι μαστοί σας ενσωματώνουν ένα σύνθετο σύστημα παραγωγής γάλακτος, το οποίο τίθεται σε ετοιμότητα λειτουργίας μόνον με τις ορμόνες εγκυμοσύνης.

Λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας και την αφαίρεση του πλακούντα, ενεργοποιούνται οι ορμόνες θηλασμού.

Η αναρρόφηση που ασκεί το μωρό σας στους μαστούς δίνει σήμα στο σώμα σας να εκκρίνει την ορμόνη παραγωγής γάλακτος “προλακτίνη” και την ορμόνη ροής γάλακτος “οξυτοκίνη” (ή ωκυτοκίνη ή πιτοκίνη).

Η προλακτίνη διεγείρει την παραγωγή γάλακτος στον αδενικό ιστό.

Η οξυτοκίνη προκαλεί τη σύσπαση των λεπτών μυών μέσα στον ιστό, γεγονός που επιτρέπει στο γάλα να ρεύσει μέσω των γαλακτοφόρων πόρων προς τη θηλή.

Κατά μέσον όρο, κάθε θηλή έχει εννέα στόμια – αν και συχνά βλέπετε μόνον τρεις με πέντε πίδακες γάλακτος επειδή τα στόμια αυτά είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Παρ’ όλο που και οι δύο μαστοί σας παράγουν μέσες-άκρες την ίδια ποσότητα γάλακτος, το μωρό σας μπορεί να δείχνει προτίμηση στον έναν από αυτούς.

Είναι αλήθεια ότι: Όσο πιο συχνά βάζετε το μωρό σας στο στήθος σας, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος παράγεται.

Το αρχικό μέγεθος των μαστών σας δεν υποδηλώνει αν θα παράγουν μεγάλη ή μικρή ποσότητα γάλακτος.

Ανατομία στήθους
  1. Μεσοπλεύριοι μύες
  2. Θωρακικοί μύες
  3. Λοβοί του μαστικού αδένα
  4. Θηλή
  5. Θηλαία άλως
  6. Γαλακτοφόροι κόλποι
  7. Περιμαστικό λίπος

Οι μαστοί κάνουν τη δική τους προετοιμασία

Οι παλιές συστάσεις για την προετοιμασία των μαστών και των θηλών δεν είναι μόνον περιττές και επώδυνες, αλλά επιπλέον μπορεί να γίνουν και επιβλαβείς.

Οι θηλές δεν πληγώνονται λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας των μαστών, αλλά κυρίως λόγω εσφαλμένης θέσης και προσκόλλησης του μωρού σας. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης θα προκαλέσουν αλλαγές στους μαστούς σας, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάτι εσείς επικουρικά, και θα τους προετοιμάσουν για την μελλοντική τους λειτουργία για τη διατροφή του μωρού σας.

Ο αδενικός ιστός αναπτύσσεται, οι μαστοί σας μεγαλώνουν σε μέγεθος και βάρος μέχρι κατά δύο φλιτζάνια τσαγιού, ενώ η θηλαία άλως, τα θηλαία οζίδια – τα μικρά επάρματα πάνω στην άλω – και οι φλέβες γίνονται πιο εμφανείς. Οι μαστοί σας μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να εκκρίνουν σταγόνες γάλακτος αρκετές εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα αυτό για τη φροντίδα των θηλών σας, απλώνοντάς το πάνω στη θηλαία άλω και κατόπιν αφήνοντάς το να στεγνώσει.

Εάν εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος από μερικές σταγόνες, τα ειδικά επιθέματα στηθόδεσμου θα σας φανούν πολύ χρήσιμα.

Το τελικό σήμα για την πραγματική έναρξη παραγωγής γάλακτος δίδεται με τη γέννηση του μωρού σας.

Προετοιμασία για το θηλασμό – Το στήθος σας: ένα θαύμα της φύσης

Ειδικό σχήμα θηλών

Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχήματα μαστών ή θηλών που κρίνονται ακατάλληλα για θηλασμό, οι θηλές που δεν προεξέχουν αλλά είναι επίπεδες ή ακόμη και εισέχουσες, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δυσχεράνουν το θηλασμό. Αν οι δικές σας θηλές είναι έτσι, απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο θηλασμού ή μια μαία.

Κάποιες ειδικές προετοιμασίες κατά τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, όπως π.χ. η χρήση διαμορφωτών θηλών, μπορεί να σας βοηθήσουν. Αν το σχήμα των θηλών σας διαπιστωθεί λίγο πριν ή μετά τον τοκετό ότι θα αποτελέσει πρόβλημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαμορφωτές θηλών ακόμη και τότε.

Εάν τους φοράτε επί μισή ώρα πριν τον επόμενο θηλασμό, συχνά βελτιώνουν την προεξοχή της θηλής και διευκολύνουν την προσκόλληση του μωρού στο στήθος σας. Εάν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν, σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χοάνη θηλής.

Διαμορφωτές θηλών

Συνιστώνται από ειδικούς για τις επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, για τη διευκόλυνση του θηλασμού:

Εξασκούν σταθερή πίεση πάνω στην άλω και αναγκάζουν τη θηλή να προεξέχει.

Προετοιμασία για το θηλασμό – Το στήθος σας: ένα θαύμα της φύσης

  1. Εγχειρίδιο θηλασμού για ένα ευτυχισμένο υγιές μωρό! ©Medela [online] Διαθέσιμο στο: https://klinikum.gr/tm/wp-content/uploads/2016/10/200-0460-DELEL-2016-10-Nm-breastfeeding-broch-A5-low.pdf [Ανακτήθηκε 6 Οκτωβρίου 2020]

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

  1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
  2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
Η εφαρμογή maia.gr αποτελείται από καταρτισμένο δίκτυο επιστημόνων που προσφέρουν τις γνώσεις και την άποψή τους ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο.