Χρόνος ανάγνωσης: 0,1'
Διατροφικός Οδηγός για Θηλάζουσες: Συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για την επιτυχία και την εδραίωση του μητρικού θηλασμού
- Το μωρό καλό είναι να θηλάσει το συντομότερο από τη γέννησή του, ακόμα και αν γεννήθηκε με καισαρική τομή, και αν είναι δυνατόν κατά την πρώτη μισή ώρα από τον τοκετό.
- Στο μαιευτήριο ζητήστε να έχετε το μωρό κοντά σας από τη στιγμή της γέννησής του και όλο το 24ωρο.
- Θηλάστε το μωρό σας όποτε θέλει και για όσο θέλει. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες του και να έχετε επαρκή ποσότητα γάλακτος, τόσο τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό αλλά και στη συνέχεια.
- Αποφύγετε να δώσετε στο μωρό σας συμπλήρωμα άλλου γάλακτος (εκτός από το μητρικό), χαμομήλι, νερό ή ζαχαρόνερο, καθώς έτσι μειώνεται το δικό σας γάλα.
- Στην αρχή της μητρότητας είναι πιθανό να έχετε ανάγκη από βοήθεια και υποστήριξη. Μη διστάσετε να τη ζητήσετε.
Πρακτικές οδηγίες
- Ο μητρικός θηλασμός δεν έχει ωράριο, τα μωρά πρέπει να θηλάζουν όποτε θέλουν και για όσο χρόνο θέλουν. Συνήθως, τον πρώτο καιρό μπορεί να έχουμε 8-12 θηλασμούς την ημέρα, ενώ στη συνέχεια, όσο εγκαθίσταται ο θηλασμός και το μωρό μεγαλώνει, η συχνότητα των θηλασμών ελαττώνεται στους 4-6, ανάλογα με το μωρό.
- Πριν από κάθε θηλασμό χρειάζεται καλό πλύσιμο των χεριών και πλύσιμο του μαστού με χλιαρό νερό. Πλύσιμο του στήθους με σαπούνι χρειάζεται μόνο μία φορά την ημέρα (συνήθως το πρωί).
- Η θέση της μητέρας κατά τον θηλασμό δεν έχει μεγάλη σημασία και συνήθως οι θέσεις που προτιμώνται είναι εκείνες που βολεύουν τη μητέρα και το μωρό.
- Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην τοποθέτηση του μωρού στον μαστό. Το στόμα του μωρού θα πρέπει να πιάσει όλη τη θηλαία άλω για να θηλάσει και όχι μόνο τη θηλή. Το στόμα πριν πιάσει τη θηλαία άλω θα πρέπει να είναι ανοιχτό (όπως όταν ανοίγουμε το στόμα για να προφέρουμε το φωνήεν άλφα) και όχι μισόκλειστο (όπως όταν προφέρουμε το όμικρον). Η θηλάζουσα φέρνει το κεφάλι του μωρού στον μαστό, με καλά ανοιχτό το στόμα. Εάν το μωρό πιάσει καλά τη θηλαία άλω, ο θηλασμός εξελίσσεται κανονικά, διαφορετικά, εάν πιάσει μόνο τη θηλή, το μωρό θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον μαστό και να επανατοποθετηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.
- Οι θηλασμοί τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό γίνονται και από τους δύο μαστούς, κατά τη διάρκεια του ίδιου θηλασμού, προκειμένου να διευκολυνθεί η παραγωγή γάλακτος. Μετά τις πρώτες 15-20 ημέρες, ο θηλασμός γίνεται στον ένα μαστό κάθε φορά για να παίρνει το μωρό όλο το γάλα από τον μαστό και ειδικά το λίπος που περιέχεται στο γάλα
στο τέλος του θηλασμού. Εάν το μωρό φαίνεται να μη χορταίνει, τότε πρέπει να θηλάσει και από τον άλλο μαστό, αφού πρώτα έχει αδειάσει τον έναν. - Ο θηλασμός γίνεται όλο το 24ωρο, με αποτέλεσμα να καλύπτει όλες τις ανάγκες του μωρού, που, εκτός από την πείνα και την δίψα, είναι και η ανάγκη για ασφάλεια και επαφή, που του δίνει η ζεστή αγκαλιά της μαμάς του.
- Όταν ένα μωρό τρώει καλά και χορταίνει, είναι ήρεμο και κοιμάται στα μεσοδιαστήματα των θηλασμών ήσυχα, έχει κανονικές ουρήσεις (περίπου 5-6 το 24ωρο) και κενώσεις, έχει καλό χρώμα και ζωηρό κλάμα, και αναπτύσσεται κανονικά. Δεν χρειάζεται να ζυγίζετε συνέχεια το μωρό σας. Κατά το πρώτο έτος της ζωής του (βρεφική ηλικία) η ανάπτυξή του πρέπει να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον παιδίατρό σας, στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε για οποιαδήποτε ανησυχία σας σε σχέση με το αν παίρνει φυσιολογικό βάρος.
- Μικροπροβλήματα μπορεί να προκύψουν αλλά, συνήθως, ξεπερνώνται εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει ο μητρικός θηλασμός:
- Υπερφόρτωση μαστών (το στήθος έχει πολύ γάλα): Συνιστάται να βγάλετε λίγο γάλα με τα χέρια σας για να διευκολύνετε το μωρό να πιάσει τη θηλαία άλω.
- Επώδυνες θηλές: Η τοποθέτηση του μωρού στον μαστό θα πρέπει να είναι η σωστή, δηλαδή να πιάνει τη θηλαία άλω και όχι απλά να πιπιλίζει τη θηλή. Διαφορετικά, μπορεί να δημιουργηθούν ραγάδες στις θηλές, που είναι εξαιρετικά επώδυνες. Οι θηλές με ραγάδες θα πρέπει να είναι καθαρές και στεγνές, για να επουλωθούν γρήγορα.
- Στην περίπτωση που κάποια περιοχή του μαστού είναι κόκκινη και ζεστή, ή παρατηρήσετε αλλαγή στο σχήμα και στο μέγεθος του μαστού, ή περίεργο χρώμα στο γάλα, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας ή σε ειδικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας (π.χ., μαίες), που γνωρίζουν τα προβλήματα της γαλουχίας και τους καλύτερους τρόπους για την αντιμετώπισή τους.