Θηλασμός στο μαιευτήριο

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,2'

Θηλασμός στο μαιευτήριο

Μπορείτε επιτέλους να κρατήσετε το μωρό σας στα χέρια σας, να το κοιτάξετε, να το θαυμάσετε και να το σφίξετε στην αγκαλιά σας. Απολαύστε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές χωρίς άγχος! Είναι θαυμάσιο και για τον πατέρα να μοιραστεί αυτές τις στιγμές. Αμέσως μετά τη γέννησή του, ένα υγιές νεογέννητο είναι συνήθως σε απόλυτη εγρήγορση και σύντομα αρχίζει να ψάχνει για το στήθος σας.

Είναι τόσο απίστευτο όσο ακούγεται: Μετά τον τοκετό, εάν το μωρό αφεθεί πάνω στο στομάχι της μητέρας και του δοθεί επαρκής χρόνος, θα καταφέρει μόνο του να συρθεί προς το στήθος, θα προσκολληθεί σε αυτό και θα αρχίσει να θηλάζει. Οι εργασίες ρουτίνας, όπως π.χ. το ζύγισμα, οι μετρήσεις και το πλύσιμο του μωρού, μπορούν να περιμένουν για λίγο. Είναι πιο σημαντικό για την οικογένεια να εξοικειωθεί με το νέο μέλος της.

Τα μωρά έχουν τη δική τους ιδιαίτερη προσωπικότητα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό γίνεται ήδη φανερό από την πρώτη στιγμή που θα θηλάσουν. Κάποια βρέφη αναρροφούν με δύναμη και ένταση, άλλα είναι διστακτικά και γλύφουν το μαστό αντί να θηλάζουν. Και τα δύο είναι καλά, αφού δεν είναι σημαντικό για το μωρό να πιει γρήγορα και μεγάλες ποσότητες από το μαστό. Την πρώτη ημέρα, η χωρητικότητα του στομάχου ενός μωρού είναι περίπου 5 χιλιοστόλιτρα, όσο δηλαδή μια δαχτυλήθρα. Η ποσότητα γάλακτος που θα παραχθεί είναι αντίστοιχη.

Μερικές φορές χρειάζεται λίγη υπομονή

Μερικές φορές, τα μωρά δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον για θηλασμό κατά τις πρώτες λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους.

Μην ανησυχείτε, κάποια μωρά χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν τον νέο κόσμο έξω από τη μήτρα.

Δώστε αρκετό χρόνο σ’ εσάς και στο μωρό σας, απολαύστε τα συναισθήματα, την οικειότητα και την οπτική επαφή. Μετά από λίγο, το μωρό σας θα αρχίσει να αναζητά το στήθος σας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα σας δείξει ότι είναι έτοιμο για τον πρώτο του θηλασμό.

Τυχόν καθυστέρηση στην έναρξη του θηλασμού, όπως π.χ. μετά από καισαρική τομή, δεν αποτελεί εμπόδιο στο θηλασμό. Ο θηλασμός αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί να είναι πιο κοπιαστικός, αλλά θα εξελιχθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και μετά από φυσιολογικό τοκετό. Εάν υποβληθήκατε σε καισαρική τομή ή αισθάνεστε έντονο πόνο μετά από περινεοτομία, μη διστάσετε να ζητήσετε ένα αναλγητικό που να είναι συμβατό με το θηλασμό.

Θηλασμός στο μαιευτήριο

Οι πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση

Ήδη από την περίοδο της κύησης, παράγεται ένας ιδιαίτερος τύπος γάλακτος που λέγεται πρωτόγαλα (ή πύαρ).

Είναι σχετικά παχύρρευστο, κολλώδες και κιτρινωπό και περιέχει μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και αυξητικών παραγόντων. Το πρωτόγαλα διεγείρει την ανάπτυξη του πεπτικού σωλήνα του μωρού σας και ενεργεί ως το πρώτο του εμβόλιο.

Έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες, για να διευκολύνει τις πρώτες κενώσεις του μωρού σας. Παρ’ όλο που οι ποσότητες πρωτογάλακτος που παράγονται είναι πολύ μικρές, κατά τις πρώτες ημέρες, συνήθως το μωρό σας δεν χρειάζεται άλλη τροφή.

Μερικές ημέρες μετά τον τοκετό, θα παρατηρήσετε ότι οι μαστοί σας θα σκληρύνουν, θα είναι πιο ζεστοί και πιθανώς πιο κόκκινοι. Αυτό οφείλεται στην πιο έντονη κυκλοφορία του αίματος και την αυξημένη έκκριση λεμφατικών υγρών στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός σας.

Το σώμα σας θα αρχίσει πλέον να περνά από την παραγωγή πρωτογάλακτος στην παραγωγή μητρικού γάλακτος. Εάν η παραγωγή γάλακτος είναι πολύ επώδυνη, απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο θηλασμού ή μια μαία.

Το μητρικό γάλα δεν είναι ποτέ υπερβολικά αραιό

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η ποσότητα και η σύσταση του μητρικού γάλακτος θα αλλάξει.

Η περιεκτικότητα σε αντισώματα και πρωτεΐνες μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα η περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα αυξάνεται. Μέσα στις δέκα πρώτες ημέρες ζωής του μωρού σας περίπου, το γάλα σας θα διαφοροποιηθεί από πρωτόγαλα σε μεταβατικό και κατόπιν σε ώριμο γάλα.

Μην ανησυχήσετε, αν το γάλα σας μοιάζει να είναι αραιό και υδαρές. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για μια υγιή ανάπτυξη και προσαρμόζεται συνέχεια στις ανάγκες του μωρού σας.

Μετά τους πρώτους 2-3 μήνες, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι μαστοί σας ξαναέγιναν μαλακοί, σπάνια είναι σφιγμένοι και πιθανώς δείχνουν να είναι σαφώς μικρότεροι ξανά.

Αυτό είναι φυσιολογικό, διότι από εκείνη τη στιγμή και μετά η αναρρόφηση που ασκεί το μωρό σας κατά το θηλασμό ελέγχει την παραγωγή γάλακτος.

Προτεινόμενες στάσεις θηλασμού

Μπορείτε να θηλάζετε το μωρό σας είτε σε καθιστή είτε σε ξαπλωτή θέση.

Και στις δυο περιπτώσεις, είναι σημαντικό να παίρνετε μια άνετη στάση τόσο για σας όσο και για το μωρό σας, η οποία να του επιτρέπει να προσκολλάται σωστά στο στήθος σας. Το μωρό σας θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο περίπου ύψος με το στήθος σας και να είναι γυρισμένο τελείως προς το μέρος σας, κοιλιά με κοιλιά.

Αγγίξτε ελαφρά το στόμα του μωρού με τη θηλή σας. Το μωρό σας θα ανοίξει διάπλατα το στόμα του. Τραβήξτε το μωρό κοντά σας, με τρόπο ώστε να μπορεί να βάλει στο στόμα του τη θηλή και ένα μεγάλο μέρος από τη θηλαία άλω. Το κεφάλι του μωρού πρέπει να βλέπει ευθεία. Όταν η θέση είναι σωστή, η μύτη και το πηγούνι του μωρού θα αγγίζουν το μαστό σας. Το αυτί, ο ώμος και ο γοφός του θα πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή.

Να θυμάστε: Θα πρέπει να φέρνετε πάντοτε το μωρό προς το στήθος σας και όχι το στήθος προς το μωρό σας.

Μια θέση θηλασμού, κατά την οποία εσείς αναγκάζεστε να γέρνετε προς το μωρό σας, σύντομα θα γίνει ενοχλητική και θα προκαλέσει εντάσεις.

Εάν χρειάζεται, βάλτε ένα μαξιλάρι θηλασμού κάτω από το μωρό σας.

Το κράτημα του μωρού και οι θέσεις θηλασμού

Η θέση αντίστροφης αγκαλιάς είναι κατάλληλη ιδίως για πολύ μικρά μωρά.

Ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ξαπλωτή θέση θηλασμού είναι πολύ βολική.

Η κλασσική θέση είναι μια θέση θηλασμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού.

Η θέση “Rugby” είναι ιδανική κατά την εκμάθηση του θηλασμού. Είναι επίσης ιδιαίτερα κατάλληλη για νυσταλέα ή ανήσυχα μωρά.

Συχνά τα μωρά κοιμούνται απίστευτα λίγο

Πολλοί γονείς παραξενεύονται που το μωρό τους κοιμάται τόσο λίγο και ανησυχούν μήπως συμβαίνει κάτι ή ότι δεν θα αναπτυχθεί σωστά.

Υπάρχουν βεβαίως μωρά που κοιμούνται πολύ κατά τις πρώτες εβδομάδες, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα που, αμέσως μετά τη γέννησή τους, μένουν για μεγάλες περιόδους ξύπνια και εξερευνούν τον κόσμο με ενδιαφέρον – δυστυχώς, και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα μωρά χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας και να προσαρμοστούν στους ρυθμούς της υπόλοιπης οικογένειας. Όπως και με το θηλασμό, τα μωρά συνήθως ξέρουν τι είναι καλό γι’ αυτά και πόσο ύπνο χρειάζονται.

Απολαύστε το χρόνο που βρίσκεστε στο μαιευτήριο, σαν να είστε σε μήνα του μέλιτος με το μωρό σας.

Τις επόμενες εβδομάδες, καλό είναι ο σύντροφός σας να εξοικονομήσει χρόνο για να σας βοηθά και να εξοικειωθεί κι εκείνος με το μωρό σας.

Η οικογένειά σας και οι φίλοι σας μπορούν επίσης να διευκολύνουν την καθημερινή σας ρουτίνα, π.χ. φέρνοντάς σας μαγειρεμένο φαγητό.

Και μη διστάζετε να λέτε όχι σε επισκέπτες, όποτε το κρίνετε απαραίτητο.

Φροντίδα των θηλών

Τις πρώτες λίγες ημέρες, οι θηλές σας μπορεί να αναπτύξουν μια αυξημένη ευαισθησία.

Ωστόσο, αν ο θηλασμός είναι επώδυνος, αν οι θηλές σας ερεθιστούν ή σκάσουν ή αν οι μαστοί σας παραμένουν υπερευαίσθητοι, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε σύμβουλο θηλασμού ή μαία.

Αυτοί θα ελέγξουν πώς προσκολλάται το μωρό σας στο στήθος σας, πώς θηλάζει και πώς δείχνει το στήθος σας αμέσως μετά το θηλασμό.

Ο επώδυνος θηλασμός συνήθως υποδηλώνει πρόβλημα στην αναρρόφηση ή στη στάση θηλασμού και την προσκόλληση του μωρού στο μαστό.

Κάποιες φορές, ο πόνος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το μωρό σας έχει υπερβολικά μικρό χαλινό της γλώσσας.

Καλύτερα να αποφύγετε τη μείωση της συχνότητας ή της διάρκειας θηλασμού εξ αιτίας του πόνου.

Μετά το θηλασμό, μπορείτε να φροντίσετε τις θηλές σας πιέζοντας ελαφρά για να βγουν λίγες σταγόνες γάλα, το οποίο θα απλώσετε πάνω στη θηλαία άλω και θα αφήσετε να στεγνώσει.

Φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα επιθέματα στηθόδεσμου που χρησιμοποιείτε.

Αν τα επιθέματα παραμένουν υγρά, μπορεί να ερεθίσουν τις θηλές σας.

Αν το δέρμα σας είναι ασυνήθιστα ξηρό ή ευαίσθητο, συνιστάται να βάζετε λίγη κρέμα για θηλές στην ερεθισμένη περιοχή.

Το μασάζ στους μαστούς βελτιστοποιεί τη ροή γάλακτος

Εάν το στήθος σας είναι πολύ σφικτό και το μωρό δεν μπορεί να προσκολληθεί σε αυτό, κάντε μασάζ στους μαστούς και κατόπιν πιέστε να βγει λίγο γάλα με το χέρι ή προσεκτικά με ένα θήλαστρο. Αυτό μπορεί να σας ανακουφίσει.

Κάθε μητέρα θα πρέπει ήδη να έχει μάθει από το μαιευτήριο πώς να κάνει μασάζ στο στήθος της και πώς να το πιέζει για να βγει γάλα.

Το μασάζ στο στήθος αποτρέπει το σπάργωμα και πιθανές μαστίτιδες και ταυτόχρονα διευκολύνει τη ροή του γάλακτος.

Σε έκτακτες περιπτώσεις, η πίεση με το χέρι για να βγει γάλα μπορεί προσωρινά να υποκαταστήσει τη χρήση θηλάστρου.

  1. Με τη βοήθεια 2–3 δακτύλων, κάντε μασάζ στο μαστό με κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από την περιφέρεια και καταλήγοντας στη θηλή.
  2. Χρησιμοποιώντας ολόκληρη την παλάμη σας, πιέστε ελαφρά το μαστό με φορά από την περιφέρεια προς την άκρη της θηλής.
  3. Τοποθετήστε τον αντίχειρα και το δείκτη σας στην περιφέρεια της θηλαίας άλω και πιέστε ελαφρά για να βγει γάλα.
  4. Αλλάξτε τη θέση των δακτύλων σας γύρω από την άλω, για να αδειάσετε ομοιόμορφα το μαστό.

Σχετικά Βίντεο

Θηλασμός στο μαιευτήριο

  1. Εγχειρίδιο θηλασμού για ένα ευτυχισμένο υγιές μωρό! ©Medela [online] Διαθέσιμο στο: https://klinikum.gr/tm/wp-content/uploads/2016/10/200-0460-DELEL-2016-10-Nm-breastfeeding-broch-A5-low.pdf [Ανακτήθηκε 6 Οκτωβρίου 2020]

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

  1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
  2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
Η εφαρμογή maia.gr αποτελείται από καταρτισμένο δίκτυο επιστημόνων που προσφέρουν τις γνώσεις και την άποψή τους ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο.