Κορονοϊός (COVID-19) και Εγκυμοσύνη

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,1'

Κορονοϊός (COVID-19) και Εγκυμοσύνη

Μύθοι και πραγματικότητα για την έγκυο και τον κορονοϊό.

Κορονοϊός. Ένα μεγάλο θέμα των τελευταίων ημερών!

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία των εγκύων στο ιό, οι οποίες ούτως ή άλλως παρουσιάζουν αλλαγές που μπορούν να τις καταστήσουν πιο ευαίσθητες στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου και του ιού αυτού.

Ενδέχεται, δηλαδή, να διατρέχουν σοβαρότερο κίνδυνο ασθενειών, νοσηρότητας ή θνησιμότητας σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό (λόγω ανοσοκαταστολής της εγκυμοσύνης) σε περιπτώσεις λοιμώξεων από άλλους ιους (SARS-CoV, MERS-CoV) και ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γι’ αυτό πρέπει να προβαίνουν σε προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή λοίμωξης όπως το πλύσιμο των χεριών ,τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους με το εποχιακό αντιγριπικό εμβόλιο και την επαφή με άλλους ασθενείς γύρω τους.

ΔΕΝ έχουμε πληροφορίες σχετικά για ανεπιθύμητα συμβάντα σε εγκύους με τον Κορονοϊό (COVID-19)

Αυξημένα ποσοστά αποβολής και θνησιμότητας σε μικρό όμως ποσοστό , έχει παρατηρηθεί σε περιπτώσεις μόλυνσης με άλλους τύπους κοροναϊών [SARS-CoV και MERS-CoV] κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι υψηλοί πυρετοί κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

Μπορούν οι έγκυες με COVID-19 να περάσουν τον ιό στο έμβρυο ή το νεογέννητο (δηλαδή κάθετη μετάδοση);

Ο ιός COVID-19 πιστεύεται ότι εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνοής, χειραψίας και συνωστισμού.

Το αν η έγκυος γυναίκα με το COVID-19 μπορεί να μεταδώσει στο έμβρυο ή το νεογνό έπειτα από κατακόρυφες οδούς μετάδοσης (ενδομητρίως, γέννα, λοχεία ) είναι ακόμη άγνωστη.

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη σειρά περιπτώσεων βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες με το COVID-19 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική βιβλιογραφία (κυρίως περιστατικών από την Κίνα ) κανένα από τα βρέφη δεν εμφάνισε θετικά τον ιό.

Επιπλέον, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλακτος.

Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την κατακόρυφη μετάδοση για άλλους κοροναϊούς (MERS-CoV και SARS-CoV), επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κατακόρυφη μετάδοση για αυτές τις λοιμώξεις.

Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με COVID-19 παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων συμβάντων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Με βάση περιορισμένες αναφορές περιστατικών, έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα για βρέφη (π.χ. πρόωρο τοκετό) σε βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες θετικά για το ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονταν με τη λοίμωξη της μητέρας και αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος ανεπιθύμητων βρεφικών επιπτώσεων είναι άγνωστος.

Με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γνώση των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να παράσχει ορισμένες πληροφορίες.

Για παράδειγμα, άλλες λοιμώξεις από ιούς του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η γρίπη, έχουν συσχετιστεί με ανεπιθύμητα νεογνικά γεγονότα όπως χαμηλό βάρος γέννησης ή πρόωρο τοκετό.

Yπάρχει κίνδυνος ο ιός COVID-19 σε έγκυο ή νεογνό να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και ανάπτυξη των βρεφών και να απαιτεί κλινική παρακολούθηση πέρα από τη βρεφική ηλικία;

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών με τον Κορονοϊό (COVID-19) ή με εκείνα που εκτίθενται στον ιό ενδομητρίως.

Ο ιός COVID-19 κατά τη διάρκεια της γαλουχίας σχετίζεται με πιθανό κίνδυνο για το βρέφος;

Σε περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, δεν βρέθηκαν στοιχεία ιού στο μητρικό γάλα των γυναικών με COVID-19.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσω του μητρικού γάλακτος (δηλ. εάν υπάρχει μολυσματικός ιός στο μητρικό γάλα μιας μολυσμένης γυναίκας).

Κορονοϊός (COVID-19) και Εγκυμοσύνη

  1. Πετρογιάννης Νικόλαος: Κορονοϊός (COVID-19) και Εγκυμοσύνη [online] Διαθέσιμο στο: https://npetrogiannis.gr[Ανακτήθηκε 10 Μαϊου. 2020]

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ,ΥΓΕΙΑ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

  1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
  2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος MD,MSc Διευθυντής Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών