Σκούρα γραμμή της εγκυμοσύνης

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,1'

Σκούρα γραμμή της εγκυμοσύνης

Έχετε παρατηρήσει μια σκούρα γραμμή να αναπτύσσεται από το πάνω μέρος του ομφαλού και να εκτείνεται έως το ηβικό οστούν;

Αυτή η σκούρα γραμμή που αναπτύσσεται στην κοιλιά κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί να παραμείνει εκεί για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό ονομάζεται γραμμή της εγκυμοσύνης, η λεγόμενη linea negra.

Η γραμμή αυτή πολύ πιθανόν υπήρχε και στο παρελθόν με τη μορφή μιας ελαφριάς ή ανοιχτής γραμμής, η οποία ονομάζεται Linea Alba (λευκή γραμμή).

Ξεκινά από το πάνω μέρος του ομφαλού και εκτείνεται έως το ηβικό οστούν. Ωστόσο, δε γίνεται αντιληπτή από εμάς, επειδή είναι αρκετά ανοιχτόχρωμη,

Η σκούρα γραμμή εγκυμοσύνης δεν αποκτά ποτέ μαύρο χρώμα αλλά εμφανίζεται συνήθως ως μια καφετιά απόχρωση και ίσως λίγο πιο σκούρα.

Που οφείλεται η σκούρα γραμμή εγκυμοσύνης

Η σκούρα γραμμή εγκυμοσύνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες ποσότητες οιστρογόνου και προγεστερόνης που εκκρίνονται από τον πλακούντα διεγείρουν τα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα στο δέρμα προκαλώντας περισσότερη παραγωγή μελανίνης, καθιστώντας το δέρμα πιο σκούρο σε ορισμένα σημεία. Οι έγκυες γυναίκες μπορούν επίσης να παρατηρήσουν την εμφάνιση περισσοτέρων σκούρων σημείων του δέρματος, όπως σκούρες θηλές ή φακίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη σκούρα γραμμή εγκυμοσύνης

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη γραμμή εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα στο πρόσωπο και την κοιλιά, ενώ δεν πρέπει να παραλείπετε την αντιηλιακή προστασία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εντονότερη δυσχρωμία στο πρόσωπο ή και εντονότερη μέλανα γραμμή.

Δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης και δεν απαιτείται ιατρική θεραπεία.

Πολλές έρευνες κάνουν αναφορά πως οι δυσχρωμίες σχετίζονται με έλλειψη φυλλικού οξέος. Η αύξηση του φυλλικού οξέος δε θα εμποδίσει απαραιτήτως τη γραμμή να εμφανιστεί ούτε θα προκαλέσει την εξασθένισή της, οπότε δεν πρέπει να ανησυχείτε εάν έχετε μια πλούσια σε φυλλικό οξύ διατροφή και εξακολουθεί να εμφανίζεται η γραμμή.

Τέλος, αποτελεί μια φυσική ένδειξη της εγκυμοσύνης, η οποία μειώνεται και ξεθωριάζει λίγο μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Σκούρα γραμμή της εγκυμοσύνης

  1. Ελένη Σωτηρίου – Linea Negra ή αλλιώς Μέλανα γραμμή [online] Διαθέσιμο στο: https://inlifecarecenter.gr/ [Ανακτήθηκε 18 Μαϊου. 2020]

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

  1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
  2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.

About the Author: Σωτηρίου Ελένη

Μέλημά μου είναι η στήριξη και η παροχή υπηρεσιών που καλύπτουν τις ανάγκες της υγείας της γυναίκα ανεξάρτητα από την ηλικία της και σχετίζονται με την πρόληψη, τη διάγνωση και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων. Σκοπός μου είναι να παρέχω στους μέλλοντες γονείς την απαραίτητη επιστημονικά τεκμηριωμένη ολιστική μαιευτική φροντίδα που χρειάζονται.