Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,1'

Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός

Ο Τρύφος Δημήτριος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος MD, εξηγεί ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο αρχικός στόχος σε κάθε εγκυμοσύνη, υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η καισαρική τομή είναι αναγκαία.

Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις;

Φυσιολογικός τοκετός

Ο αρχικός στόχος είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Το βασικό πλεονέκτημά του είναι η γρήγορη ανάρρωση της γυναίκας, ώστε την ίδια ή το αργότερο την επόμενη μέρα να είναι καλά και με ελάχιστα ενοχλήματα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπορεί να γίνει με ασφάλεια για τη γυναίκα και το παιδί. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι με το φυσιολογικό τοκετό ενισχύεται ο ψυχικός δεσμός μητέρας – παιδιού, αν και ο θηλασμός και η φροντίδα, ανατροφή του νεογνού ίσως είναι πιο σημαντικά.

Ενδείξεις για καισαρική τομή που δεν ισχύουν πλέον στη σύγχρονη αντιμετώπιση του τοκετού

Οι ενδείξεις για τοκετό με καισαρική τομή, που δεν ισχύουν πλέον στη σύγχρονη αντιμετώπιση του τοκετού, είναι:

 • Η μεγάλη ηλικία της γυναίκας. Στην εποχή μας πολύ συχνά και για διάφορους λόγους μια γυναίκα γεννά σε σχετικά μεγάλη ηλικία, πάνω από 40 ετών.
 • Προηγηθείσα καισαρική τομή ή ινομυωματεκτομή. Χρειάζεται προσοχή για τον ελάχιστο κίνδυνο ρήξης μήτρας, οπότε και αντιμετωπίζεται με επείγουσα καισαρική τομή.
 • Εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, η αποκαλούμενη και πολύτιμη κύηση. Κάθε κύηση είναι το ίδιο πολύτιμη.
 • Σχετική δυσαναλογία μεγέθους ή θέσης, δηλαδή αν το έμβρυο είναι σχετικά μεγάλο για τη λεκάνη της γυναίκας ή σε όχι απόλυτα φυσιολογική θέση. Στην περίπτωση αυτή η υπομονή και η παρακολούθηση συνήθως οδηγεί σε φυσιολογικό τοκετό.
 • Περιτύλιξη ομφάλιου λώρου. Με την παρακολούθηση του εμβρύου με το καρδιοτοκογράφημα μπορεί να γίνει με ασφάλεια φυσιολογικός τοκετός.
 • Σάκχαρο ή υπέρταση της γυναίκας. Με την κατάλληλη παρακολούθηση και θεραπεία και εφόσον είναι υπό έλεγχο, δεν απαγορεύουν το φυσιολογικό τοκετό.

Ενδείξεις για καισαρική τομή που εξακολουθούν να ισχύουν

Ενδείξεις για τοκετό με καισαρική τομή που εξακολουθούν να ισχύουν είναι:

 • Δύο η περισσότερες προηγηθείσες καισαρικές τομές ή ινομυωματεκτομές.
 • Ισχιακή ή εγκάρσια προβολή του εμβρύου, δηλαδή αν το έμβρυο έρχεται με τα πόδια, τους γλουτούς, την πλάτη ή την κοιλιά.
 •  Πολύδυμη κύηση, δηλαδή αν είναι δίδυμα ή τρίδυμα. Κατά την κρίση του ιατρού μπορεί να γίνει προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό σε ισχιακή προβολή ή σε δίδυμη κύηση.
 • Απόλυτη δυσαναλογία του μεγέθους ή της θέσης του εμβρύου σχετικά με τη λεκάνη της γυναίκας και η μη εξέλιξη του τοκετού, δηλαδή αν για πάνω από 2 ώρες ο τοκετός δεν προοδεύει παρά τις ωδίνες της μήτρας.
 •  Προωρότητα εμβρύου, δηλαδή αν ο τοκετός γίνει πριν από τις 35 εβδομάδες κύησης (η συνολική διάρκεια της κύησης είναι 40 εβδομάδες).
 •  Σοβαρού βαθμού ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου, δηλαδή αν το βάρος του εμβρύου είναι κάτω από τη 10η εκατοστιαία θέση στην υπερηχογραφική καμπύλη ανάπτυξης. Συνήθως συνδυάζεται με βλάβες του πλακούντα ή ελάττωση του αμνιακού υγρού πριν από την έναρξη του τοκετού.
 • Σημάδια υποξίας του εμβρύου στο καρδιοτοκογράφημα ή στο χρώμα του αμνιακού υγρού κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Συχνά σχετίζονται με πολλές περιτυλίξεις ή πίεση του ομφάλιου λώρου.
 • Αποκόλληση πλακούντα ή πρόπτωση ομφάλιου λώρου αποτελούν απόλυτη ένδειξη για επείγουσα καισαρική τομή.
 • Τοξιναιμία κύησης, μια σοβαρή επιπλοκή της κύησης με συμπτώματα υπέρταση, οιδήματα, νεφρική και ηπατική βλάβη.

Συνοψίζοντας

Γενικά, αν και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για τοκετό με καισαρική τομή, η σωστή συνεργασία της εγκύου και του συζύγου με τη μαία και τον γυναικολόγο, καθώς και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παρακολούθησης κατά την κύηση και τον τοκετό επιτρέπουν στο 80-90% των γυναικών να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο στόχος δεν πρέπει να είναι η αποφυγή της καισαρικής τομής, αλλά η υγεία της μητέρας και του παιδιού και η χαρά της εξόδου από το μαιευτήριο με ένα γερό παιδί στην αγκαλιά.

Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός

 1. Τρύφος Δημήτριος – Καισαρική τομή και φυσιολογικός τοκετός [online] Διαθέσιμο στο: http://www.leto.gr/page.aspx?p_id=1211 [Ανακτήθηκε 10 Μαϊου. 2020]

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΤΟΚΕΤΟΣ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

 1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
 2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος MD,MSc Πρόεδρος Ανωτάτης Ναυτικής Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΝΥΕ) Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΙΥΑ ΝΝΑ