Ο ρόλος του πατέρα στον τοκετό

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,2'

Ο ρόλος του πατέρα στον τοκετό

Πριν από 30 χρόνια αν κάποιος άνδρας έκφραζε την επιθυμία να είναι παρών στον τοκετό της γυναίκας του ή να συμμετέχει σε αυτόν, θα φαινόταν εκκεντρικό, ιδιόμορφο και απρόβλεπτο!

Στη σημερινή εποχή στις αναπτυγμένες χώρες η συμμετοχή του πατέρα στη γέννηση του παιδιού θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι.

Η γέννηση ενός παιδιού σηματοδοτεί το ζευγάρι. Το λαμβάνει σαν ενιαία μονάδα. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο…

Ο ρόλος του πατέρα στον τοκετό

Η αρμονία του ζευγαριού και το ενδιαφέρον του άνδρα εκείνη τη στιγμή προσδίδουν στην γυναίκα μια ισορροπημένη και γαλήνια ψυχοσωματική κατάσταση. Το ίδιο το σώμα της γυναίκας παράγει ωκυτοκίνη και ενδορφίνες.

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» παίζει δυναμικό ρόλο δημιουργώντας συστολές στη μήτρα και οι ενδορφίνες λειτουργούν σαν ηρεμιστικό καθησυχάζοντας την ίδια και το έμβρυο, βοηθώντας την να αντιμετωπίσει τις έντονες αισθήσεις του τοκετού.

Σε περίπτωση που η γυναίκα δεν νιώθει ασφάλεια παράγεται αδρεναλίνη, η οποία δρα ανασταλτικά στις παραπάνω ορμόνες.

Ο τρόπος με τον οποίο ο σύζυγος μπορεί να συμμετέχει στον τοκετό ποικίλλει. Αυτός είναι και ο λόγος που του έχουν δοθεί αρκετοί «τίτλοι» ή και «χαρακτηρισμοί», που θεωρούνται όμως όλοι ότι βρίσκεται εκεί δίπλα στη γυναίκα.

Ο πατέρας προπονητής

Ο ρόλος του πατέρα στον τοκετό

Ο πατέρας «προπονητής», ο οποίος νιώθει ότι έχει τον έλεγχο μαζί με τη γυναίκα, έχει παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής και εμφανίζει ενεργό συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού δίνοντας οδηγίες σαν προπονητής στη γυναίκα (αναπνοές, τεχνικές χαλάρωσης) υποδεικνύοντας της με ευκολία τον τρόπο περιμένοντας τη νίκη ( τη γέννηση του παιδιού).

Ο πατέρας συμπαίκτης

Ο ρόλος του πατέρα στον τοκετό

Ο πατέρας «συμπαίκτης», ο οποίος δεν τον ενδιαφέρει να έχει τον έλεγχο, αλλά θέλει να αφομοιωθεί στην ομάδα υποστηρίζοντάς την όσο μπορεί προσφέροντας τη δύναμη της ψυχής του. Της κρατάει το χέρι, της κάνει μασάζ… κάνει ό,τι του ζητήσει!

Ο πατέρας παρατηρητής

Ο ρόλος του πατέρα στον τοκετό

Ο πατέρας «παρατηρητής», ο οποίος εμπιστεύεται την ιατρική ομάδα και έχει δώσει τα ηνία σε αυτούς. Στηρίζει συναισθηματικά τη γυναίκα, βρίσκεται εκεί, χωρίς να παίζει ενεργό ρόλο και συνήθως αποφεύγει να «δει».

Ο ρόλος του πατέρα στον τοκετό

Όποια κι αν είναι η θέση του, αναλόγως τον χαρακτήρα του, μας αρκεί που βρίσκεται εκεί, δίπλα στη γυναίκα, με τον δικό του τρόπο. Είναι μια γέφυρα εξοικείωσης με την ιδέα της προστασίας και της συμπαράστασης στη γυναίκα και το παιδί στη μετέπειτα ζωή τους.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΠΑΤΕΡΑΣ,ΤΟΚΕΤΟΣ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

  1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
  2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
Μαία , Ψυχοπροφυλάκτρια PhD(c) MSc Υπεύθυνη Διαχείρισης Portal Εγκυμοσύνης maia.gr