Αυτόματη διακοπή της κύησης - Συμβουλές για την εγκυμοσύνη.

Αποβολή ονομάζεται η αυτόματη διακοπή της κύησης, η οποία συμβαίνει πριν την 22η εβδομάδα της κύησης.

Συνηθέστερα συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο.

Το ποσοστό των κυήσεων που καταλήγουν σε αποβολή κατά το 1ο τρίμηνο ανέρχεται στο 15%, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι αποβολές του 2ου τριμήνου, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 20-25%.

Τα ποσοστά αυτά στην πραγματικότητα είναι ακόμα υψηλότερα, αν λάβουμε υποψη μας και τις πολύ πρώιμες αποβολές ή αλλιώς «βιοχημικές κυήσεις», οι οποίες συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές, διότι εκδηλώνονται ως μια καθυστέρηση στην περίοδο.

Αιτιολογία

Οι 2 στις 3 αποβολές 1ου τριμήνου οφείλονται σε κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία του εμβρύου.

Στο υπόλοιπο των περιπτώσεων ενοχοποιούνται καταστάσεις, οπως:

  • Συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, όπως η μονόκερως, η δίκερως, η δίδελφυς ή η διθάλαμος μήτρα.
  • Επίκτητες παθήσεις της μήτρας, όπως οι ενδομητρικοί πολύποδες, τα ινομυώματα, οι ενδομητρικές συμφύσεις μετά από επανειλημμένες αποξέσεις (σύνδρομο Ashermann).
  • Χρόνιες παθήσεις της μητέρας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, υπερπρολακτιναιμία.
  • Η θρομβοφιλία και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία μικροθρόμβων στον αναπτυσσόμενο πλακούντα, τη βλάβη στην αιμάτωσή του και τελικά την αποβολή του κυήματος.
  • Λοιμώξεις της μητέρας, είτε συστηματικές, είτε του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως είναι οι λοιμώξεις από χλαμμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, γονόκοκκο.
  • Άλλοι παράγοντες από την πλευρά της μητέρας, όπως η πολύ νεαρή ή η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή τοξικών ουσιών, η παχυσαρκία ή το πολύ χαμηλό βάρος.

Ειδικά στις αποβολές του 2ου τριμήνου, ένας ακόμα αιτιολογικός παράγοντας είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου, η οποία μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη μετά από βίαιη διαστολή του τραχήλου σε προηγούμενη απόξεση.

Συμπτώματα

Συνήθως οι αποβολές του 1ου τριμήνου εκδηλώνονται με ποικίλου βαθμού κολπική αιμόρροια και πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

Δεν είναι λίγες όμως οι περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση γίνεται κατά την τακτική υπερηχογραφική εξέταση, όπου διαπιστώνεται η παύση της καρδιακής λειτουργίας (παλίνδρομος κύηση).

Καθ’ έξιν αποβολές

Καθ’ έξιν αποβολές σημαίνει τρείς ή περισσότερες διαδοχικές αποβολές, χωρίς στο ενδιάμεσο να έχει παρεμβληθεί γέννηση παιδιού.

Στην περίπτωση καθ’ έξιν αποβολών έχει ένδειξη η διερεύνηση του ή των αιτίων, που προκαλούν το φαινόμενο, με μια σειρά απεικονιστικών, αιματολογικών και ανοσολογικών εξετάσεων.

Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που η κύηση συνεχίζεται, αλλά επιπλέκεται με κολπική αιμόρροια και αποκόλληση της τροφοβλάστης (απειλούμενη αποβολή), συστήνεται κατάκλιση και χορηγείται προγεστερόνη.

Σε περίπτωση παλινδρόμου κυήσεως ή σε περίπτωση που το έμβρυο έχει αποβληθεί, όμως κάποια εμβρυικά στοιχεία παραμένουν στην ενδομητρική κοιλότητα (ατελής εκβολή), τότε απαραίτητα διενεργείται θεραπευτική απόξεση ή κένωση του περιεχομένου της μήτρας με αναρρόφηση.

Σε περίπτωση που η αποβολή επιπλέκεται με λοίμωξη (σηπτική έκτρωση), χορηγούνται αντιβιοτικά σε υψηλή δοσολογία.

Η κένωση του περιεχομένου της μήτρας γίνεται πολύ προσεκτικά προς αποφυγή διασποράς μικροβίων.

Σε περίπτωση αποβολής 2ου τριμήνου, χορηγούνται σκευάσματα προσταγλανδινών, που προάγουν τις συσπάσεις της μήτρας και η έξοδος του κυήματος γίνεται από την κολπική οδο.

1. Σωτήρχος Αθανάσιος Αποβολές  [online]
Διαθέσιμο στο: http://www.asotirchos.gr/apovoles
[Ανακτήθηκε 10 Φεβ. 2020]

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Μοιραστείτε το!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Ακολουθήστε τα παρακάτω τρία απλά βήματα!

Με την εγγραφή σας στο maia.gr μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία και να επιλέξετε το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει!

Παρακολουθήστε το σεμινάριο online, όποτε και από όπου βρίσκεστε

Επιλέξτε το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει, πατήστε ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Παρακολουθήστε το σεμινάριο online, όποτε και από όπου βρίσκεστε

Παρακολουθήστε το σεμινάριο online, όποτε και από όπου βρίσκεστε