Αυτόματη διακοπή της κύησης

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 1'

Αυτόματη διακοπή της κύησης

Αποβολή ονομάζεται η αυτόματη διακοπή της κύησης, η οποία συμβαίνει πριν την 22η εβδομάδα της κύησης.

Συνηθέστερα συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο.

Το ποσοστό των κυήσεων που καταλήγουν σε αποβολή κατά το 1ο τρίμηνο ανέρχεται στο 15%, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι αποβολές του 2ου τριμήνου, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 20-25%.

Τα ποσοστά αυτά στην πραγματικότητα είναι ακόμα υψηλότερα, αν λάβουμε υποψη μας και τις πολύ πρώιμες αποβολές ή αλλιώς «βιοχημικές κυήσεις», οι οποίες συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές, διότι εκδηλώνονται ως μια καθυστέρηση στην περίοδο.

Αιτιολογία

Οι 2 στις 3 αποβολές 1ου τριμήνου οφείλονται σε κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία του εμβρύου.

Στο υπόλοιπο των περιπτώσεων ενοχοποιούνται καταστάσεις, οπως:

  • Συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, όπως η μονόκερως, η δίκερως, η δίδελφυς ή η διθάλαμος μήτρα.
  • Επίκτητες παθήσεις της μήτρας, όπως οι ενδομητρικοί πολύποδες, τα ινομυώματα, οι ενδομητρικές συμφύσεις μετά από επανειλημμένες αποξέσεις (σύνδρομο Ashermann).
  • Χρόνιες παθήσεις της μητέρας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, υπερπρολακτιναιμία.
  • Η θρομβοφιλία και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία μικροθρόμβων στον αναπτυσσόμενο πλακούντα, τη βλάβη στην αιμάτωσή του και τελικά την αποβολή του κυήματος.
  • Λοιμώξεις της μητέρας, είτε συστηματικές, είτε του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως είναι οι λοιμώξεις από χλαμμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, γονόκοκκο.
  • Άλλοι παράγοντες από την πλευρά της μητέρας, όπως η πολύ νεαρή ή η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή τοξικών ουσιών, η παχυσαρκία ή το πολύ χαμηλό βάρος.

Ειδικά στις αποβολές του 2ου τριμήνου, ένας ακόμα αιτιολογικός παράγοντας είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου, η οποία μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη μετά από βίαιη διαστολή του τραχήλου σε προηγούμενη απόξεση.

Συμπτώματα

Συνήθως οι αποβολές του 1ου τριμήνου εκδηλώνονται με ποικίλου βαθμού κολπική αιμόρροια και πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

Δεν είναι λίγες όμως οι περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση γίνεται κατά την τακτική υπερηχογραφική εξέταση, όπου διαπιστώνεται η παύση της καρδιακής λειτουργίας (παλίνδρομος κύηση).

Καθ’ έξιν αποβολές

Καθ’ έξιν αποβολές σημαίνει τρείς ή περισσότερες διαδοχικές αποβολές, χωρίς στο ενδιάμεσο να έχει παρεμβληθεί γέννηση παιδιού.

Στην περίπτωση καθ’ έξιν αποβολών έχει ένδειξη η διερεύνηση του ή των αιτίων, που προκαλούν το φαινόμενο, με μια σειρά απεικονιστικών, αιματολογικών και ανοσολογικών εξετάσεων.

Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που η κύηση συνεχίζεται, αλλά επιπλέκεται με κολπική αιμόρροια και αποκόλληση της τροφοβλάστης (απειλούμενη αποβολή), συστήνεται κατάκλιση και χορηγείται προγεστερόνη.

Σε περίπτωση παλινδρόμου κυήσεως ή σε περίπτωση που το έμβρυο έχει αποβληθεί, όμως κάποια εμβρυικά στοιχεία παραμένουν στην ενδομητρική κοιλότητα (ατελής εκβολή), τότε απαραίτητα διενεργείται θεραπευτική απόξεση ή κένωση του περιεχομένου της μήτρας με αναρρόφηση.

Σε περίπτωση που η αποβολή επιπλέκεται με λοίμωξη (σηπτική έκτρωση), χορηγούνται αντιβιοτικά σε υψηλή δοσολογία.

Η κένωση του περιεχομένου της μήτρας γίνεται πολύ προσεκτικά προς αποφυγή διασποράς μικροβίων.

Σε περίπτωση αποβολής 2ου τριμήνου, χορηγούνται σκευάσματα προσταγλανδινών, που προάγουν τις συσπάσεις της μήτρας και η έξοδος του κυήματος γίνεται από την κολπική οδο.

Αυτόματη διακοπή της κύησης

  1. Σωτήρχος Αθανάσιος Αποβολές  [online] Διαθέσιμο στο: http://www.asotirchos.gr/apovoles[Ανακτήθηκε 10 Φεβ. 2020]

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

  1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
  2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΣΩΤΗΡΧΟΣ, MD, MSc Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Στρατιωτικός Ιατρός – Ειδικός Αναπαραγωγής