Υπολογισμός πιθανής ημερομηνίας τοκετού ΠΟΣΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΕΓΚΥΟΣ ΕΙΜΑΙ;

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,8'

Έναρξη τοκετού

Ορισμός φυσικού τοκετού κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)

Φυσιολογικός τοκετός είναι αυτός που ξεκινάει αυθόρμητα, μεταξύ της 37ης και 42ης εβδομάδα της κύησης. Από την αρχή μέχρις το τέλος του δεν υπάρχουν εμφανείς κίνδυνοι, το νεογνό γεννιέται σε ινιακή προβολή και μετά το τοκετό η μήτρα και το νεογνό είναι σε καλή κατάσταση.

Ο ορισμός συμπληρώνεται και επεξηγείται ως ακολούθως: φυσιολογικός τοκετός (Normal delivery) ορίζεται ο τοκετός χωρίς πρόκληση (προσταγλανδίνες, οξυτοκίνη, τεχνητή ρήξη θυλακίου), χωρίς χρήση γενικής, ραχιαίας ή επισκληρίδιου αναλγησίας πριν ή κατά τη διάρκεια του, χωρίς εφαρμογή περινεοτομής, χωρίς χρήσης συκιάς ή εμβρυουλκού και καισαρικής τομής).

Θα πρέπει να είναι: «Η φυσική πορεία του τοκετού διαταράσσεται, μόνο όταν υπάρχει σημαντικός λόγος.»

Εν συντομία,

 • Φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυθόρμητα
 • Μεταξύ 37ης – 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης
 • Το παιδί γεννιέται με κεφαλική προβολή και μετά τον τοκετό η μητέρα και το παιδί είναι σε καλή κατάσταση
 • Θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή ένδειξη ώστε να παρέμβουμε στη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού.

Χαρακτηριστικά Φυσιολογικού τοκετού

 • Σύνολο των φυσιολογικών διαδικασιών.
 • Συντελούν στην έξοδο του εμβρύου, του πλακούντα και των υμένων μέσω του πυελογεννητικού συστήματος της γυναίκας.
 • Απαιτείται πλήρης διαστολή τραχήλου.
 • Επιτυγχάνεται βαθμιαία με την έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνη που εκκρίνεται από την υπόφυση.
 • Ένας φυσιολογικός τοκετός γίνεται φυσικός αν η μητέρα επιλέξει να γεννήσει ακολουθώντας τon τρόπος που η φύση έχει επιλέξει για να γεννά η γυναίκα τα παιδιά της.

Συσπάσεις Braxton Hicks

 • Οι συσπάσεις Braxton Hicks ξεκινούν μερικές εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού.Πώς θα νιώθω τις συσπάσεις Braxton Hicks;
  Γνωστές και ως προπαρασκευαστικές ή ψευτοωδίνες, οι Braxton Hicks είναι συσπάσεις που μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου, μπορεί να είναι ήπιες ή ελαφρώς επώδυνες, ακανόνιστες, εντοπίζονται μόνο στην κοιλιά και μετά από λίγο σταματούν. Συνήθως εξαφανίζονται όταν περπατήσετε, αλλάξετε θέση ή ξεκουραστείτε.

  Αντίθετα, οι συσπάσεις του τοκετού είναι ιδιαιτέρως επώδυνες, έρχονται όλο και πιο τακτικά, είναι όλο και πιο έντονες και διαρκούν όλο και περισσότερο. Εντοπίζονται σε ολόκληρη την κοιλιά , η οποία σκληραίνει, και στη μέση.

  Αντιμετωπίζοντας τις Braxton Hicks

  Αν νιώθετε επώδυνες τις Braxton Hicks προσπαθήστε να μην κουράζεστε υπερβολικά. Καθίστε ή ξαπλώστε στο πλάι, όχι ανάσκελα. Αν δεν περάσουν, κάνετε μερικές βόλτες μέσα στο σπίτι ή χαλαρώστε μ‘ ένα χλιαρό μπάνιο. Είναι επίσης πιθανό να είστε ελαφρώς αφυδατωμένη, γι’ αυτό να πιείτε άφθονο νερό. Να θυμάστε ότι είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης σας.

  Πώς θα καταλάβετε την διαφορά μεταξύ των προπαρασκευαστικών συσπάσεων τοκετού και των πραγματικών συσπάσεων τοκετού;

  Είναι πολύ εύκολο να διαγνώσετε εάν αυτό που σας συμβαίνει είναι τοκετός ή απλές Braxton Hicks συσπάσεις. Εάν έχετε κάποια αμφιβολία δοκιμάστε τα ακόλουθα.

  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο και χαλαρώστε χρησιμοποιώντας βαθιές αναπνοές σε αργό ρυθμό (πιθανόν να έχετε δοκιμάσει κάποιες από αυτές στα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας),
  • Αλλάξτε στάση και θέση σώματος (κάποιες γυναίκες ανακουφίζονται με το περπάτημα),
  • Πιείτε ένα με δύο ποτήρια νερό (σε ορισμένες περιπτώσεις η εμφάνιση αυτών των συσπάσεων οφείλεται στην αφυδάτωση),
  • Χαλαρώστε την δραστηριότητά σας και δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας (πολλές φορές η έντονοι δραστηριότητα κουράζει το σώμα και προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα),
  • Εάν δοκιμάσετε τα παραπάνω και οι συσπάσεις δεν σταματήσουν μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά με μισή ώρα τότε είναι συσπάσεις τοκετού και όχι προπαρασκευαστικές συσπάσεις.

  Εύκολος τρόπος να το θυμάστε:

  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

  • Διάρκεια συστολών προοδευτικά αυξανόμενη,
  • Σταδιακή αύξηση της έντασης,
  • Οι συστολές συνεχίζονται, παρά την κίνηση.

  ΨΕΥΔΗΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

  • Ακανόνιστη ένταση συστολών,
  • Ασθενείς ένταση χωρίς αύξηση,
  • Οι συστολές σταματούν όταν η έγκυος αλλάξει θέση ή μετακινηθεί.

Διάρκεια τοκετού

Η διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού στις πρωτοτόκες είναι από 8 έως 24 ώρες περίπου από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο μαιευτήριο, σε ενεργή φάση τοκετού, μέχρι και τη γέννηση, ενώ στις πολύτοκες από 6 έως 12 ώρες περίπου.

Όλοι οι τοκετοί έχουν κοινά σημεία και σταθερές μέσα στις οποίες κυμαίνονται οι περισσότερες γυναίκες και ορίζει το φυσιολογικό.

Όμως κανένας τοκετός δεν είναι ίδιος με τον επόμενο και για αυτό και ο χρόνος που απαιτείται για την εξέλιξη και ολοκλήρωσή του είναι πάντα σχετικός και ξεχωριστός για κάθε τοκετό ακόμη και για την ίδια τη γυναίκα.

Σημάδια τοκετού

Υπάρχουν δύο σημαντικοί δείκτες ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει σε μία-δύο μέρες.

1. Ρήξη του υμένα (αμνιακός σάκος)

Το έχετε σίγουρα ακούσει: “έσπασαν τα νερά”.

Η ποσότητα του καθαρού αμνιακού υγρού που φεύγει από το σάκο και κυλάει μέσα στον κόλπο, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Για κάποιες είναι απλά μια μικρή ροή. Σε άλλες μπορεί να είναι σαν ξέσπασμα. Παραδόξως, αυτός ο προάγγελος τοκετού είναι το πρώτο σύμπτωμα για το λιγότερο από το 25% των γυναικών. Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού αντί νωρίτερα.
Όταν ωστόσο προκύπτει πριν τον τοκετό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο τοκετός να ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες. Αν σπάσουν τα νερά, ειδοποιήστε αμέσως τον γυναικολόγο σας ή τη μαία σας. Σημειώστε την ώρα που έσπασαν, το χρώμα και την ποσότητα του υγρού και αν υπάρχει δυσάρεστη μυρωδιά. Αναφέρετε όλες αυτές τις πληροφορίες στο γυναικολόγο ή στη μαία.

2. Κηλίδες αίματος

Μία-δύο μέρες πριν ξεκινήσουν οι συσπάσεις, μπορεί να παρατηρήσετε μια βλέννα με ροζ ή κόκκινο χρώμα. Αυτή η κηλίδα αίματος είναι το πώμα της βλέννας που είχε κλείσει τον τράχηλο της μήτρας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν παρατηρούν όλες οι γυναίκες αυτή τη ροή και μερικές γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται συσπάσεις πριν ανοίξει το πώμα της βλέννας. Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι αυτή η κηλίδα αίματος δεν είναι όπως αυτή με το καφετί χρώμα που μπορεί να δείτε μετά από μια κολπική εξέταση σε προγεννητικό ραντεβού, για την οποία δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Πρώιμα σημάδια τοκετού Συσπάσεις

Το μεγάλο σημάδι έναρξης τοκετούείναι  η αρχή των τακτικών συσπάσεων της μήτρας.

Στην αρχή, αυτές οι πρώτες συσπάσεις είναι σαν πόνοι περιόδου ή ένας πόνος στη μέση που έρχεται και φεύγει κάθε 20 με 30 λεπτά.

Σταδιακά, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και διαρκεί περισσότερο. Επίσης οι συσπάσεις γίνονται πιο συχνές μέχρι που έρχονται κάθε 3 με 5 λεπτά.

Για να χρονομετρήσετε τις συσπάσεις, σημειώστε πότε ακριβώς ξεκινάει η κάθε μία και πόσο διαρκεί.

Έναρξη τοκετού

 1. American College of Obstetricians and Gynecologists [ACOG]. (2004). ACOG Practice Bulletin No. 55: Management of post term pregnancy. Obstetrics and Gynecology, 104(3), 639–646
 2. Lawrence, A., Lewis, L., Hofmeyr, G., Dowswell, T., & Styles, C. (2009). Maternal positions and mobility during first stage labour. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 2, Art. No.: CD003934
 3. Hofmeyr, G., Neilson, J. P., Alfirevic, Z., Crowther, C. A., Duley, L., Gulmezoglu, M., et al. (2008). Pregnancy and childbirth – A Cochrane pocketbook. W. Sussex, England: Wiley
 4. Leslie, M. S., & Storton, S. (2007). The Coalition for Improving Maternity Services: Evidence basis for the ten steps of motherfriendly care. Step 1: Offers all birthing mothers unrestricted access to birth companions, labor support, professional midwifery care. The Journal of Perinatal Education, 16(Suppl. 1), 10S–19S
 5. Hodnett, E. D., Stremler, R., Weston, J. A., & McKeever, P. (2009). Re-conceptualizing the hospital labor room: The PLACE (pregnant and laboring in an ambient clinical environment) pilot trial. Birth, 36(2), 159– 166

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΤΟΚΕΤΟΣ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

 1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
 2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
Η εφαρμογή maia.gr αποτελείται από καταρτισμένο δίκτυο επιστημόνων που προσφέρουν τις γνώσεις και την άποψή τους ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο.