Προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού

Κοινοποίηση!

Χρόνος ανάγνωσης: 0,1'

Διατροφικός Οδηγός για Θηλάζουσες: Προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού

  • Για εκατομμύρια χρόνια κάθε μητέρα θήλαζε, χωρίς σχεδόν καμία εξαίρεση, τα παιδιά της. Ωστόσο, εδώ και αρκετές δεκαετίες, διάφοροι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες οδήγησαν στην απομάκρυνση από τον μητρικό θηλασμό.
  • Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε γάλα άλλων θηλαστικών για τα ορφανά παιδιά του πολέμου, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Στην Ελλάδα τα ποσοστά έναρξης, όσο και διάρκειας, του μητρικού θηλασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη Θηλασμού (2009), τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τα έτη 2007-2008, στο τέλος του 1ου μήνα ζωής είναι περίπου 21%, στο τέλος του 3ου μήνα 11%, ενώ στο τέλος του 6ου μήνα λιγότερα από 1%!
  • Τα χαμηλά ποσοστά και η πρόωρη διακοπή του μητρικού θηλασμού έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του βρέφους. Για τον λόγο αυτό ο μητρικός θηλασμός προστατεύεται από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς υγείας, όπως ο Π.Ο.Υ. και η UNICEF, και άλλους κυβερνητικούς και μη οργανισμούς.
  • Σημαντικό βήμα για την προώθηση, υποστήριξη και προαγωγή του μητρικού θηλασμού αποτέλεσε η ψήφιση του Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος από τον Π.Ο.Υ., το 1981. Ο Κώδικας ισχύει για όλα τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος (εκτός από το γάλα συμπεριλαμβάνονται και οι θηλές και τα μπιμπερό). Η εφαρμογή του Κώδικα δεν είναι υποχρεωτική για τις κυβερνήσεις που δεν τον νομοθετούν, ωστόσο έχει σημαντική ηθική και επαγγελματική βαρύτητα.
  • Ο Κώδικας στοχεύει στη διασφάλιση της ασφαλούς και υγιεινής διατροφής κατά τη βρεφική ηλικία, μέσω της προστασίας και ανάδειξης της σημασίας του μητρικού θηλασμού, και παράλληλα στη σωστή χρήση των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος, στις περιπτώσεις που αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Δεν επιτρέπεται:

  • Η διαφήμιση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος στο κοινό.
  • Η δωρεάν προσφορά δειγμάτων στις μητέρες και στους επαγγελματίες υγείας.
  • Η προώθηση αυτών των προϊόντων σε χώρους γείας.
  • Η ενημέρωση των μητέρων από το προσωπικό των εταιρειών που πωλούν αυτά τα προϊόντα.
  • Η χρήση λέξεων και εικόνων που εξιδανικεύουν την τεχνητή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών παιδιών στις ετικέτες των προϊόντων.

Επιβάλλεται:

  • Η επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας για την τεχνητή
    διατροφή.
  • Η διασφάλιση από την πολιτεία αντικειμενικής και συνεπούς πληροφόρησης για τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών.
  • Κάθε πληροφόρηση σχετικά με την τεχνητή διατροφή των βρεφών, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής σήμανσης, πρέπει να παραθέτει με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να προειδοποιεί για το κόστος και τα μειονεκτήματα της τεχνητής διατροφής.

10 βήματα που πρέπει να εφαρμόζει το μαιευτήριο για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Για την υποστήριξη και προαγωγή του μητρικού θηλασμού είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζονται στο μαιευτήριο τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό:

  1. Να υπάρχει γραπτή πολιτική για τον μητρικό θηλασμό και συχνή ενημέρωση του προσωπικού υγείας.
  2.  Να εκπαιδεύεται όλο το προσωπικό υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
  3. Να πληροφορούνται όλες οι έγκυες για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και την εφαρμογή του.
  4. Να δίνεται βοήθεια ώστε ο μητρικός θηλασμός να ξεκινάει κατά την πρώτη μισή ώρα μετά τη γέννηση του μωρού.
  5. Να εκπαιδεύονται οι μητέρες για το πώς να θηλάζουν αλλά και πώς να διατηρείται η γαλουχία στις περιπτώσεις που οι μητέρες αποχωρίζονται τα νεογνά τους.
  6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός και αν επιβάλλεται διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
  7. Να διευκολύνεται η πρακτική «rooming in», δηλαδή η μητέρα και το νεογνό της να βρίσκονται μαζί στο ίδιο δωμάτιο 24 ώρες το 24ωρο.
  8. Να ενθαρρύνεται το νεογνό να θηλάσει όποτε θέλει και όσο θέλει.
  9. Να μη δίνονται στα θηλάζοντα νεογνά πιπίλες ή τεχνητές θηλές.
  10. Να δημιουργούνται και να ενδυναμώνονται ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, στις οποίες οι μητέρες να μπορούν να απευθύνονται όταν φύγουν από την κλινική ή το μαιευτήριο.

Τα παραπάνω 10 Βήματα ψηφίστηκαν το 1989 από τον Π.Ο.Υ. και τη UNICEF, ενώ το 1991 δημιουργήθηκε ο θεσμός του Φιλικού για το Βρέφος Νοσοκομείου (Baby Friendly Hospital).

Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μαιευτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, προσπαθούν να εφαρμόσουν τα περισσότερα από τα δέκα βήματα, προς το παρόν, έχουμε δύο νοσοκομεία Φιλικά για τα Βρέφη, το Μαιευτήριο « Έλενα Βενιζέλου» και το Αττικό Νοσοκομείο.

Για να χαρακτηριστεί ένα Νοσοκομείο Φιλικό για τα Βρέφη πρέπει:

  • Να τηρεί τα δέκα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.
  • Να εφαρμόζει τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας για τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.
  • Να γίνει η αξιολόγηση του μαιευτηρίου όπως σχεδιάστηκε από τον Π.Ο.Υ. και τη UNICEF.
  • Να γίνεται κάθε χρόνο καινούρια αξιολόγηση για να διαπιστωθεί αν εξακολουθεί να καλύπτει τις προϋποθέσεις. Ο πίνακας του Πικάσο «Μητρότητα» αποτελεί το έμβλημα του Φιλικού για το Βρέφος Νοσοκομείου και αναρτάται στην είσοδό του.

Διατροφικός Οδηγός για Θηλάζουσες: Προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού

  1. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες [online] Διαθέσιμο στο: http://www.diatrofikoiodigoi.gr/?Page=entypo-yliko-%20gynaikes [Ανακτήθηκε 10 Φεβ. 2020]

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς, μαίες και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

  1. Το maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας.
  2. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές / ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας επειδή διαβάσατε κάτι στο maia.gr.
Η εφαρμογή maia.gr αποτελείται από καταρτισμένο δίκτυο επιστημόνων που προσφέρουν τις γνώσεις και την άποψή τους ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο.