Διατροφικός Οδηγός για Εγκύους: Πρόληψη τροφιμογενών λοιμώξεων - Συμβουλές για την εγκυμοσύνη.

Διατροφικός Οδηγός: Πρόληψη τροφιμογενών λοιμώξεων

Όταν είστε έγκυος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προλάβετε την έκθεσή σας σε λοιμογόνους παράγοντες που μεταδίδονται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το έμβρυο από νόσηση και από πιθανές ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Γενικές συμβουλές

  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, ιδιαίτερα ωμών (όπως κρέας, πουλερικά, αυγά και λαχανικά), μετά τη χρήση της τουαλέτας και όταν έρχεστε σε επαφή με ζώα.
  • Το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να γίνεται σχολαστικά, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, δίνοντας έμφαση και στον καθαρισμό των νυχιών.
  • Καθαρίζετε καλά τον πάγκο εργασίας και τα σκεύη που χρησιμοποιείτε, ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων.
  • Αποφεύγετε να καθαρίσετε απορρίμματα γάτας. Αν πρέπει να το κάνετε, φορέστε γάντια και πλυθείτε καλά στη συνέχεια.

Χωρίς να κάνετε σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, η αποφυγή ορισμένων τροφίμων βοηθά στην πρόληψη σπάνιων λοιμώξεων, όπως η λιστερίωση και η τοξοπλάσμωση. Οι λοιμώξεις αυτές, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο έμβρυο.

Λιστερίωση

Το βακτήριο λιστέρια είναι διαδεδομένο στο περιβάλλον (έδαφος, νερό, φυτά, ζώα) και  μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Κατά τη  διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται η αποφυγή τροφίμων, όπως ορισμένα τυριά και προϊόντα κρέατος ή ψαριού, ενώ προσοχή πρέπει να δίνεται και στο μαγείρεμά τους. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στον ακόλουθο πίνακα.

Πίνακας 6. Τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω πιθανής μόλυνσης από λιστέρια

wdt_ID ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
1 ΤΥΡΙΑ • Μαλακά τυριά, ειδικά αν έχουν παρασκευαστεί από μη παστεριωμένο γάλα. Μπορούν να καταναλωθούν αν είναι πλήρως μαγειρεμένα. • Συσκευασμένα τριμμένα τυριά • Αφαιρέστε την εξωτερικήφλοίδα από όλα τα τυριά πριν τα καταναλώσετε
2 ΚΡΕΑΣ
  • Αλλαντικά και πατέ
  • Μη καλοψημένο κρέας
3 ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Ωμά όστρακα, ωμά ψάρια (σούσι), καπνιστά ψάρια (π.χ., σολομός)

Τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση οφείλεται σε ένα παράσιτο, το τοξόπλασμα. Το τοξόπλασμα αποβάλλεται με τα κόπρανα της γάτας στο έδαφος. Επομένως, μία έγκυος μπορεί να μολυνθεί από το χώμα, π.χ., καλλιεργώντας τον κήπο ή τρώγοντας μη καλά πλυμένα λαχανικά. Επίσης, μπορεί να μολυνθεί με την κατανάλωση ωμού ή μη καλοψημένου κρέατος μολυσμένων ζώων.

Συνεπώς, φροντίστε:

  • Να μην καταναλώνετε κρέας που δεν έχει ψηθεί καλά.
  • Να πλένετε σχολαστικά τα λαχανικά και τα φρούτα, μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα χώματος.

Όταν καταναλώνετε φαγητό από έξω:

  • Ρωτήστε αν το φαγητό περιέχει ωμά συστατικά όπως αυγά, κρέας, κοτόπουλο ή θαλασσινά. Αν ναι, επιλέξτε κάτι άλλο.
  • Ζητήστε το φαγητό να μαγειρευτεί / ψηθεί καλά.
  • Μην καταναλώνετε λαχανικά και φρούτα αν δεν γνωρίζετε πώς έχουν πλυθεί.
1. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες [online] Διαθέσιμο στο:http://www.diatrofikoiodigoi.gr/?Page=entypo-yliko-%20gynaikes [Ανακτήθηκε 10 Φεβ. 2020]
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Μοιραστείτε το!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Ακολουθήστε τα παρακάτω τρία απλά βήματα!

Με την εγγραφή σας στο maia.gr μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία και να επιλέξετε το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει!

Παρακολουθήστε το σεμινάριο online, όποτε και από όπου βρίσκεστε

Επιλέξτε το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει, πατήστε ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Σεμινάρια εγκυμοσύνης

Παρακολουθήστε το σεμινάριο online, όποτε και από όπου βρίσκεστε

Περισσότερα από την κατηγορία “Διατροφή”