Χρόνος ανάγνωσης: 0,4'
Θηλασμός διδύμων
Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε το θηλασμό διδύμων με φόβο και άγχος για την έκβαση του. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση από ειδικούς.
Οι πολύδυμες κυήσεις είναι κυήσεις υψηλού κινδύνου λόγω της ενδεχόμενης προωρότητας, χωρίς αυτό να θεωρείται απόλυτο. Τα τελευταία έτη είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της αύξησης των κυήσεων που επέρχονται με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Κανόνας προσφοράς και ζήτησης στον θηλασμό διδύμων
Ο όγκος και η σύσταση του μητρικού γάλακτος προσαρμόζονται στα επίπεδα που απαιτούνται για τη διατροφή των διδύμων.
Όπως είναι γνωστό ο θηλασμός διδύμων λειτουργεί ακολουθώντας τον κανόνα προσφοράς και ζήτησης.
Όσο περισσότερο θηλάζει μία γυναίκα τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει ώστε να καλύψει τις ανάγκες τους.
Τα δίδυμα μπορούν να θηλάσουν ταυτόχρονα ή ξεχωριστά.
Ταυτόχρονος θηλασμός διδύμων
Στον ταυτόχρονο θηλασμό διδύμων τοποθετούμε στο στήθος πρώτα το μωρό που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στο θηλασμό, το στηρίζουμε και στη συνέχεια με το άλλο χέρι τοποθετούμε το άλλο μωρό στον άλλο μαστό.
Θεμιτό θα ήταν οι μαστοί να δίνονται εναλλάξ στα μωρά ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη διέγερση και στους δύο μαστούς. (στον επόμενο θηλασμό θα τοποθετηθούν αντίθετα).
Με αυτό τον τρόπο το πιο δραστήριο μωρό θηλάζει πότε από τον ένα μαστό και πότε από τον άλλον διεγείροντας το αντανακλαστικό της καθόδου του γάλακτος (let down reflex) και για το άλλο δίδυμο.
Ο ταυτόχρονος θηλασμός διδύμων έχει το πλεονέκτημα ότι η μητέρα κερδίζει χρόνο χρειάζεται όμως στην αρχή βοήθεια στην τοποθέτηση των βρεφών μέχρι να εξοικειωθεί στο κράτημα τους.
Ξεχωριστός θηλασμός διδύμων
Στον ξεχωριστό θηλασμό διδύμων κάθε βρέφος θηλάζει κάθε φορά που πεινάει και μετά ακολουθεί το άλλο.
Ο ξεχωριστός θηλασμός βοηθάει τη μητέρα και το βρέφος να δεθούν καλύτερα και να διακρίνει τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε μωρού για το θηλασμό ξεχωριστά.
Συνδυασμός ταυτόχρονου και ξεχωριστού θηλασμού διδύμων
Επίσης, μπορεί να γίνει συνδυασμός ταυτόχρονου και ξεχωριστού θηλασμού διδύμων.
Ξεκινάει αρχικά το ένα μωρό να θηλάζει και όταν αυτό αρχίσει να επιβραδύνει και να κουράζεται τοποθετείται το δεύτερο μωρό στο μαστό.
Όταν το δεύτερο κουραστεί, τοποθετείται το πρώτο.
Όταν το πρώτο ολοκληρώσει το γεύμα του, ακολουθεί το κλείσιμο του θηλασμού με το δεύτερο.
Συνοψίζοντας
Ο θηλασμός διδύμων στην αρχή μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται δύσκολος γιατί είναι δύο τα μικρά αλλά αν έχουμε υπομονή και επιμονή μπορεί να μας προσφέρει και τη διπλάσια χαρά και ικανοποίηση.
Αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν εδραιωθεί θηλασμός δεν σημαίνει αποτυχία στη μητρότητα.
Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στη γυναίκα σε κάθε της επιλογή γιατί ο γονεϊκός ρόλος είναι πολυδιάστατος.