Το έμβρυο

Το παιδί σας είναι περίπου 26 εκατοστά από την κορυφή του κεφαλιού ως την φτέρνα.

Τα φρύδια και τα βλέφαρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και τα νύχια του καλύπτουν την άκρη των δακτύλων.

Επίσης το μωρό σας καταπίνει μέσα στην μήτρα αμνιακό υγρό, το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πεπτικού συστήματος.

Το αμνιακό υγρό που καταπίνει το μωρό σας εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις ανάγκες του σε θερμίδες.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Να προσέχετε τι λέτε από εδώ και πέρα γιατί πιθανότατα σας ακούει.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του μιλώντας του, τραγουδώντας του και γιατί όχι να του διαβάζετε φωναχτά!

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι ένα νεογέννητο τρώει καλύτερα την τροφή του όταν του διαβάζετε ένα βιβλίο που το είχε ήδη ακούσει ενώ ήταν ακόμη στην κοιλιά της μαμάς του.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Πατέρας

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που κατά την εγκυμοσύνη ούτε να ακούσουν για σεξουαλική διέγερση!

Από τη μία τα πονάκια, από την άλλη το φούσκωμα και τα πρηξίματα και τα πολλά επιπλέον κιλά, δεν βοηθούν στο να νιώθουν ποθητές.

Ίσα ίσα, νιώθουν άβολα και αμήχανα μπροστά σας.

Μια αγκαλιά, ένα φιλί και ένα χάδι από εσάς όμως, απαλύνουν το συναισθηματικό στρες και επαναφέρουν την οικειότητα και την τρυφερότητα που χρειάζεται το ξευγάρι.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Πόνοι στην πλάτη

Η μήτρα σας, καθώς μεγαλώνει, μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας προς τα εμπρός.

Η ορμόνη ρελαξίνη χαλαρώνει όλες τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους του σώματός σας, ώστε να διευρυνθεί η λεκάνη σας για να υποδεχτεί το κεφάλι του μωρού σας.Όποτε κάθεστε, είτε βλέπετε τηλεόραση είτε εργάζεστε, χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο για να ανυψώσετε ελαφρώς τα πόδια σας.

Αν πρέπει να στέκεστε όρθια για να κάνετε κάτι, όπως να μαγειρέψετε ή να πλύνετε τα πιάτα, τοποθετήστε το ένα πόδι σας σε ένα σκαμνί για να αποσυμφορήσετε τη μέση σας.
Αν είναι δυνατόν, κάντε ένα ζεστό μπάνιο.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Σεξ

Στατιστικά, έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου, διεγείρει την ευαίσθητη περιοχή, δημιουργώντας κατά συνέπεια και αυξημένη σεξουαλική επιθυμία.

Επίσης η αυξημένη κολπική λίπανση λόγω των ορμονικών αλλαγών, θα ανεβάσει τη διάθεση σας.

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε την επιβεβαίωση από το γυναικολόγο σας ότι μπορείτε να προχωρήσετε με το σύντροφό σου σε κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχουν συμπτώματα που δρουν απαγορευτικά στο να προχωρήσετε σε ερωτικές περιπτύξεις, όπως: μια ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, κοιλιακές κράμπες, μια διαστολή στον τράχηλο της μήτρας ή μια διαρροή υγρών.

Ακόμη, αν σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη είχατε έναν πρόωρο τοκετό, ο γυναικολόγος πιθανόν να σας συμβουλέψει να σταματήσετε το σεξ σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της κύησης και να συνεχίσετε την αποχή μέχρι να φτάσετε 37 εβδομάδων.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

March of Dimes. 2015. Sex during pregnancy. http://www.marchofdimes.org/pregnancy/sex-during-pregnancy.aspx[Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2015. Fetal development: The 2nd trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20046151 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

Nemours Foundation. 2013. Sex during pregnancy. http://kidshealth.org/en/parents/sex-pregnancy.html# [Accessed July 2016]

20η Εβδομάδα
22η Εβδομάδα