4η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Η μικρή συλλογή των κυττάρων, γνωστή ως βλαστοκύστη έχει ταξιδέψει επιτυχώς στην σάλπιγγας και εμφυτεύεται στην μήτρα.

Το έμβρυο

Η μικρή συλλογή των κυττάρων, γνωστή ως βλαστοκύστη έχει ταξιδέψει επιτυχώς στην σάλπιγγας και εμφυτεύεται στην μήτρα.

Αυτήν την εβδομάδα γίνεται η εμφύτευση μιας μπάλας από κύτταρα στη μήτρα σας. Μετά την τοποθέτηση, η σφαίρα των κυττάρων διαιρείται σε δυο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα εξελίσσεται στο έμβρυο και η δεύτερη σχηματίζει τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο, που μεταφέρουν την τροφή και το οξυγόνο στο μωρό.

Το έμβρυο έχει τώρα τρεις στιβάδες που αναπτύσσονται σε διάφορα μέρη του σώματος.

Η εσωτερική στιβάδα θα εξελιχθεί στους πνεύμονες, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Η μεσαία στιβάδα θα δημιουργήσει τα οστά, τους μύες, την καρδιά, τα γεννητικά όργανα, και τους νεφρούς.

Η εξωτερική στιβάδα θα σχηματίσει το δέρμα, τα μαλλιά, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.

Αυτήν την εβδομάδα η βλαστοκύστη αρχίζει την πορεία της από τη σάλπιγγα στη μήτρα όπου θα εμφυτευθεί για να μεγαλώσει.

Το σώμα σας

Μόλις εμφυτευτεί το κύημα στη μήτρα, απελευθερώνει ουσίες, που προκαλούν τη διακοπή της περιόδου και προετοιμάζουν το σώμα για την επερχόμενη εγκυμοσύνη. Τροποποιούν, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να δεχθεί το έμβρυο και να μην το αποβάλλει ως ξένο σώμα. Για τις περισσότερες γυναίκες το πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση. Εάν μέχρι αυτήν την εβδομάδα δεν έχετε την περίοδό σας τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είστε έγκυες. Με την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει πιο γρήγορα.

Καφές στην εγκυμοσύνη

Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε την καθημερινή σας συνήθεια. Για μια έγκυο θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση καφεΐνης ποσότητας έως 300mgr την ημέρα (περίπου 2 φλιτζάνια καφέ). Αν έχετε τη συνήθεια να πίνετε αρκετό καφέ στο γραφείο, υπάρχει και η λύση του ντεκαφεϊνέ, που περιέχει μόλις 3 – 5mgr καφεΐνης ανά φλιτζάνι. Μια καλή ιδέα θα ήταν να αραιώνετε τον καφέ σας με αρκετό γάλα.


0 Comments

Leave a reply

©2019 Το www.maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .

Log in with your credentials

Forgot your details?