Το έμβρυο

Το μωρό σας εξασκείται κάνοντας αναπνευστικές κινήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει στη ζωή έξω από τη μήτρα.

Πιπιλίζει τον αντίχειρα του, ανοιγοκλείνει τα μάτια του και γυρίζει από τη μια πλευρά στην άλλη.

Το μέσο έμβρυο αυτής της ηλικίας εξακολουθεί να παίρνει βάρος με ρυθμό μισού κιλού την εβδομάδα περίπου.

Τα μωρά ανάμεσα από 37 έως την 42 εβδομάδα θεωρούνται τελειόμηνα.

Αν ένα μωρό γεννηθεί πριν από την 37 εβδομάδα θεωρείται πρόωρο.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Ο γυναικολόγος σας, σας παρακολουθεί τώρα πιο στενά και σε κάθε επίσκεψη ελέγχει την ανάπτυξη και την θέση του μωρού σας.

Τώρα μπορεί να προγραμματιστεί και ένας προγεννητικός καρδιοτοκογραφικός έλεγχος.

Δεν αποτελεί βέβαια αναγκαστικά ένδειξη σαν εξέταση ρουτίνας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Ενοχλήσεις

Το μωρό σας βρίσκεται πιο χαμηλά αυτές τις ημέρες. Αυτό ονομάζεται εμπέδωση και συμβαίνει μερικές εβδομάδες πριν γεννηθεί το μωρό σας.

Η νέα, χαμηλότερη θέση του εμβρύου μπορεί να μειώσει την πίεση που ασκείται στους πνεύμονες και το διάφραγμά σας και να διευκολύνει την αναπνοή σας αλλά αυξάνει την πίεση που πιθανών νιώθετε στην ουροδόχο κύστη σας.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επιδρούν στους συνεκτικούς ιστούς που χαλαρώνουν σημαντικά και μπορεί να νιώθετε συχνά έντονους πόνους στην πλάτη και την λεκάνη.

Στην τελική αυτή ευθεία ίσως η ενόχληση γίνει εντονότερη αφού το σώμα προσπαθεί να δώσει την κατάλληλη θέση για τον τοκετό στο έμβρυο που πλέον έχει αναπτυχθεί σημαντικά.

Κάντε υπομονή και χαλαρώστε με τους τρόπους στους οποίους ανταποκρίνεται το δικό σας σώμα.

Το μασάζ θα ανακουφίσει και θα ηρεμήσει τα μέλη σας που καταπονούνται από όλη αυτή την εντατική διαδικασία.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Γυναικολογική εξέταση

Θα πραγματοποιηθεί γυναικολογική εξέταση αναζητώντας τα σημάδια του επερχόμενου τοκετού και εξετάζοντας κατά πόσο βρίσκεστε κοντά στην τελική ευθεία.

Ο γυναικολόγος θα ελέγξει τη θέση του μωρού στη λεκάνη, τη διαστολή της μήτρας μας, κατά πόσον έχει μαλακώσει ο τράχηλός σας.

Η καταγραφή θα επιτρέψει τον υπολογισμό της ημέρας του τοκετού με μεγάλη ακρίβεια, αν και αυτός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Σε πολλές γυναίκες ο τράχηλος διαστέλλεται εβδομάδες πριν τον τοκετό, ενώ κάποιες δεν έχουν καθόλου ενδείξεις μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να ξεκινήσουν για το μαιευτήριο.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

ACOG. 2011. FAQ004. How to tell when labor begins. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/How-to-Tell-When-Labor-Begins [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2015. Fetal development: The third trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20045997 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

OWH. 2010. Labor and birth. U.S. Office on Women’s Health. http://www.womenshealth.gov/pregnancy/childbirth-beyond/labor-birth.html [Accessed July 2016]

36η Εβδομάδα
38η Εβδομάδα