Το έμβρυο

Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται σταδιακά και το κεφάλι του πλαταίνει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέγεθος αυτό.

Αν πρόκειται να αποκτήσετε αγόρι, οι όρχεις του μετακινούνται από τη αρχική τους θέση που είναι κοντά στα νεφρά προς τη βουβωνική χώρα.

Αν πρόκειται να αποκτήσετε κορίτσι, η κλειτορίδα προεξέχει ακόμα επειδή τα μικρά χείλη του αιδοίου δεν την καλύπτουν ακόμη.

Αυτό θα συμβεί την τελευταία εβδομάδα πριν από την γέννηση.

Καθώς η ανάπτυξη του μωρού σας είναι ταχύτατη και ενώ τα μωρά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το βάρος και το μήκος, είναι αξιοσημείωτο ότι τα πρόωρα μωρά είναι πιο μικρόσωμα.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Τα άκρα σας έχουν πρηστεί αρκετά με αποτέλεσμα τα παπούτσια σας να σας στενεύουν και το δαχτυλίδι σας να μην μπορεί να βγει εύκολα από το δάχτυλο σας.
Τις επόμενες εβδομάδες το στήθος σας θα πρηστεί ακόμη περισσότερο και πιθανότατα θα αλλάξετε το νούμερο του σουτιέν σας.

Οι κράμπες σας ταλαιπωρούν αρκετά ειδικά τη νύχτα, οπότε τα συχνά ποδόλουτρα θα σας ανακουφίσουν.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Καούρα, δυσκοιλιότητα, αιμορροίδες

Η ορμόνη της εγκυμοσύνης (προγεστερόνη) χαλαρώνει τους μυϊκούς ιστούς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και του γαστρεντερικού σωλήνα. Η χαλάρωση αυτή, σε συνδυασμό με τον συνωστισμό των οργάνων στην κοιλιά, επιβραδύνει τελικά την πέψη.
Μια αργή πέψη μπορεί να προκαλέσει αέρια και καούρα ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα και να συμβάλει πολύ στην δυσκοιλιότητα.

Όλη αυτή η πίεση στο γαστρεντερικό σας σύστημα μπορεί επίσης να συμβάλει και στην επιδείνωση των αιμορροΐδων. Τα πρήξιμο αυτών των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή του ορθού είναι συχνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως εξομαλύνεται μετά το τέλος της.
Αν η φαγούρα είναι επώδυνη, μπορείτε να τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες στην περιοχή, αφού βεβαίως μιλήσετε πρώτα με τον γυναικολόγο σας. Να αποφεύγετε την όρθια και την καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, προτιμήστε πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή και άφθονο νερό, καθώς και τακτική άσκηση.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

DOL. Undated. Family and Medical Leave Act. U.S. Department of Labor. https://www.dol.gov/whd/fmla/ [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2015. Fetal development: The third trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20045997 [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2014. What can I do to treat hemorrhoids during pregnancy? http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/hemorrhoids-during-pregnancy/faq-20058149 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

28η Εβδομάδα
30η Εβδομάδα