29η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

29η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Το έμβρυο

Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται σταδιακά και το κεφάλι του πλαταίνει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέγεθος αυτό.

Αν πρόκειται να αποκτήσετε αγόρι, οι όρχεις του μετακινούνται από τη αρχική τους θέση που είναι κοντά στα νεφρά προς τη βουβωνική χώρα.

Αν πρόκειται να αποκτήσετε κορίτσι, η κλειτορίδα προεξέχει ακόμα επειδή τα μικρά χείλη του αιδοίου δεν την καλύπτουν ακόμη.

Αυτό θα συμβεί την τελευταία εβδομάδα πριν από την γέννηση.

Καθώς η ανάπτυξη του μωρού σας είναι ταχύτατη και ενώ τα μωρά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το βάρος και το μήκος, είναι αξιοσημείωτο ότι τα πρόωρα μωρά είναι πιο μικρόσωμα.

Το σώμα σας

Τα άκρα σας έχουν πρηστεί αρκετά με αποτέλεσμα τα παπούτσια σας να σας στενεύουν και το δαχτυλίδι σας να μην μπορεί να βγει εύκολα από το δάχτυλο σας.
Τις επόμενες εβδομάδες το στήθος σας θα πρηστεί ακόμη περισσότερο και πιθανότατα θα αλλάξετε το νούμερο του σουτιέν σας.

Οι κράμπες σας ταλαιπωρούν αρκετά ειδικά τη νύχτα, οπότε τα συχνά ποδόλουτρα θα σας ανακουφίσουν.

Καούρα, δυσκοιλιότητα, αιμορροίδες

Η ορμόνη της εγκυμοσύνης (προγεστερόνη) χαλαρώνει τους μυϊκούς ιστούς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και του γαστρεντερικού σωλήνα. Η χαλάρωση αυτή, σε συνδυασμό με τον συνωστισμό των οργάνων στην κοιλιά, επιβραδύνει τελικά την πέψη.
Μια αργή πέψη μπορεί να προκαλέσει αέρια και καούρα ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα και να συμβάλει πολύ στην δυσκοιλιότητα.

Όλη αυτή η πίεση στο γαστρεντερικό σας σύστημα μπορεί επίσης να συμβάλει και στην επιδείνωση των αιμορροΐδων. Τα πρήξιμο αυτών των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή του ορθού είναι συχνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως εξομαλύνεται μετά το τέλος της.
Αν η φαγούρα είναι επώδυνη, μπορείτε να τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες στην περιοχή, αφού βεβαίως μιλήσετε πρώτα με τον γυναικολόγο σας. Να αποφεύγετε την όρθια και την καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, προτιμήστε πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή και άφθονο νερό, καθώς και τακτική άσκηση.


0 Comments

Leave a reply

©2018 Το www.maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .

Log in with your credentials

Forgot your details?