12η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

12η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Το έμβρυο

Αν και τα περισσότερα συστήματα του εμβρύου έχουν σχηματιστεί πλήρως πρέπει να ωριμάσουν πολύ ακόμα.

Το σώμα του μωρού σας δουλεύει σκληρά για την ανάπτυξη του και το πρόσωπό του αλλάζει μοιάζοντας περισσότερο ανθρώπινο.

Τα μάτια, που στην αρχή βρίσκονταν στις πλευρές του κεφαλιού του, έχουν πλησιάσει πιο κοντά μεταξύ τους και τα αυτιά είναι σχεδόν στην κανονική τους θέση.

Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών έχουν διαχωριστεί .

Τα μαλλιά και τα νύχια αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Το πεπτικό σύστημα αρχίζει να κάνει συσταλτικές κινήσεις οπότε το μωρό σας θα είναι σε θέση να τρώει.

Ο μυελός των οστών παράγει λευκά αιμοσφαίρια και η υπόφυση στη βάση του εγκεφάλου αρχίζει να παράγει ορμόνες.

Το σώμα σας

Οι ναυτίες και οι εμετοί δίνουν τη θέση τους στη ζωτικότητα και την ενέργεια που αρχίζετε πλέον να αισθάνεστε.

Ακόμη κι αν η αδιαθεσία σας συνεχίζετε κάντε λίγο υπομονή αφού σύντομα θα ανακτήσετε την όρεξη σας.

Το άγχος σας σαφώς μειώνεται αφού ο κίνδυνος της αποβολής δεν είναι πλέον ορατός. Τα καλά νέα είναι ότι η κύστη σας δεν πιέζεται τόσο οπότε η συχνοουρία δεν είναι πολύ συχνή.

Από το τρίτο τρίμηνο ωστόσο η μήτρα σας θα αρχίζει πάλι να πιέζει την κύστη, επειδή το έμβρυο θα έχει μεγαλώσει.

Στοματική υγιεινή

Καθώς αυξάνεται ο όγκος του αίματος για να τρέφεται το έμβρυο, ίσως διαπιστώσετε ότι τα ούλα σας είναι πιο ευαίσθητα και ματώνουν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά είναι φυσιολογικό.

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για ενδεχόμενη επίσκεψη σε οδοντίατρο.

Εγκυμοσύνη και εργασία

  1. Δεν ξεχνάμε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας πίνοντας άφθονο νερό. Για να μην παραλείπουμε τη λήψη του, κρατάμε ένα μπουκάλι στο γραφείο μας, σε εμφανή θέση.
  2. Επισκεπτόμαστε την τουαλέτα όποτε χρειάζεται, χωρίς καθυστερήσεις. Ο οργανισμός δουλεύει εντατικά και πρέπει να προσαρμοστούμε. Αν χρειαστεί, αλλάζουμε θέση με το διπλανό μας για ευκολότερη πρόσβαση στο wc.
  3. Προμηθευόμαστε ελαφρά σνακς που θα κρατήσουν το στομάχι μας γεμάτο και θα βοηθήσουν στις ναυτίες και το αίσθημα καύσου.
  4. Φοράμε άνετα ρούχα και αποφεύγουμε την καταπόνηση που προκαλούν τα τακούνια και τα στενά παπούτσια χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα κάνουμε εκπτώσεις στο στυλ.  Η αγορά διαθέτει υπέροχους συνδυασμούς για γοητευτικές εμφανίσεις.
  5. Αποφεύγουμε την ορθοστασία και το να καθόμαστε στην ίδια θέση παρατεταμένα. Αν νιώθουμε τη μέση να πονά ή το σώμα να διαμαρτύρεται, σηκωνόμαστε, κάνουμε λίγα βήματα, επιτρέπουμε στους μυς να τεντωθούν και να ανακουφιστούν.
  6. Φροντίζουμε να έχουμε καλή στάση σώματος, ενώ χρήσιμο θα είναι να προμηθευτούμε ένα υποπόδιο που θα βοηθήσει στην καλή ροή του αίματος και την φροντίδα των κάτω άκρων.

Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας

Εκτός από τον καθορισμό του αριθμού των εμβρύων και τον έλεγχο βιωσιμότητας (θετικοί καρδιακοί παλμοί), τον εντοπισμό της θέσης του πλακούντα, επιτρέπει τον ακριβή καθορισμό της ηλικίας κύησης (κατά προσέγγιση 2-3 ημερών) χάρη στη μέτρηση του μήκους του εμβρύου καθώς και της αμφιβρεγματικής του διαμέτρου (στο επίπεδο της κεφαλής).

Επίσης γίνεται προληπτικός έλεγχος παθολογιών, όπως οι ανωμαλίες του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης, των μελών, του κοιλιακού τοιχώματος, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. Η μέτρηση του πάχους του αυχένα, μαζί με την ηλικία της εγκύου και τη μέτρηση δυο ορμονών στο αίμα της, επιτρέπει την πρόβλεψη του κινδύνου χρωμοσωμικής ανωμαλίας.

Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται συνδυαστικά με την εξέταση PAPP-A.

PAPP-A

Eίναι εξέταση αίματος και σε συνδυασμό με το Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας μας δείχνει τη συνδυασμένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως το σύνδρομο Down) στο έμβρυο.


0 Comments

Leave a reply

©2019 Το www.maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .

Log in with your credentials

Forgot your details?