Το έμβρυο

Η σύλληψη συμβαίνει με την ένωση του σπέρματος και μ’ένα αυγό, για να σχηματιστεί ένα μοναδικό κύτταρο που ονομάζεται ζυγωτό.

Το μέγεθος του είναι περίπου όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας.

Το ζυγωτό με τη σειρά του αναπτύσσεται σύντομα σε μια μικρή συλλογή από κυττάρα που ονομάζεται βλαστοκύστη .

Αυτήν την εβδομάδα η βλαστοκύστη αρχίζει την πορεία της από τη σάλπιγγα στη μήτρα όπου θα εμφυτευθεί για να μεγαλώσει.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Μπορεί να παρατηρήσετε λίγες κηλίδες αίμα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στην πραγματικότητα είναι και από τα πρώτα σημάδια επιτυχίας. Σε κάποιες γυναίκες ξεκινούν κάποια συμπτώματα εγκυμοσύνης ενώ σε κάποιες άλλες αργούν λίγο ακόμη.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Ραντεβού με τον γυναικολόγο

Σημειώστε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου αλλά και διάφορες ερωτήσεις που θέλετε να του κάνετε.

Φροντίστε να ενημερώσετε με ειλικρίνεια τον γιατρό για το οικογενειακό ιστορικό όσον αφορά σε χρόνιες ασθένειες ή γενετικά προβλήματα. Ενημερώστε τον επίσης για το αν λαμβάνετε φάρμακα, ώστε να σας συμβουλέψει τι πρέπει να κάνετε.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Διατροφή εγκύου

Αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης είναι τόσο πρώιμο που πολλές γυναίκες αγνοούν παντελώς την κατάστασή τους.

Αυτό δε σημαίνει πως οι ανάγκες του σώματος δεν είναι αυξημένες, επομένως η διατροφή της εγκύου πρέπει να περιλαμβάνει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινο κρέας και όσπρια που θα θωρακίσουν τον οργανισμό και θα βοηθήσουν στην μετέπειτα ανάπτυξη του εμβρύου χάρη στο ασβέστιο, το σίδηρο και τις πρωτεΐνες που περιέχουν.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Προγεννητικές βιταμίνες

Κατά την επίσκεψή σας στον γιατρό συζητήστε το ενδεχόμενο να λάβετε κάποιες απαραίτητες για την εγκυμοσύνη σας βιταμίνες.

Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του μωρού, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα αναπτύσσονται τις πρώτες 28 μέρες της εγκυμοσύνης, την περίοδο δηλαδή που ακόμα οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν ότι είναι έγκυες.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

FDA. 2014. Home use tests: Pregnancy. U.S. Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/MedicalDevices/HomeUseTests/ucm126067.htm [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2016. Symptoms of pregnancy: What happens first. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

NIH. 2013. What are some common signs of pregnancy? National Institute of Child Health and Human Development, National Institutes of Health. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/pages/signs.aspx [Accessed July 2016]

2η Εβδομάδα
4η Εβδομάδα