6η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης
Ένας ωκεανός συναισθημάτων. Μπορεί να είστε ενθουσιασμένη για την εγκυμοσύνη σας, να αγχώνεστε εάν όλα θα πάνε καλά, να ανησυχείτε ή να νιώθετε αβέβαιη για τον εαυτό σας ως μέλλουσα μητέρα. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά.
6η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης: Το Έμβρυο
Η καρδιά του μωρού σας αρχίζει να χτυπά αυτήν την εβδομάδα.
Οι χτύποι είναι 80 φορές το λεπτό και γίνεται ταχύτερη κάθε μέρα.
Τώρα ξεκινά η εμβρυϊκή περίοδος, κατά την οποία αρχίζει ο σχηματισμός του κορμιού όπου φαίνεται το κεφάλι και η ουρά.
Το κεφάλι του είναι ακόμη αισθητά μεγαλύτερο συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα του.
Τα μάτια και τα ρουθούνια αρχίζουν να διαμορφώνονται, τα αυτιά αρχίζουν να αναπτύσσονται και τα χέρια/πόδια αρχίζουν να προεξέχουν.
Τα δάχτυλα αρχίζουν να σχηματίζονται, επίσης σε αυτό το στάδιο.
Το έμβρυο έχει το μέγεθος μίας φακής
ΜΗΚΟΣ
1.6
ΒΑΡΟΣ
1
Βρίσκεστε στον δεύτερο μήνα
6η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης: Το Σώμα σας
Μπορεί να νιώθετε πολύ κουρασμένες και ευέξαπτες αυτήν τη βδομάδα.
Δε λείπουν και οι πρωινές αδιαθεσίες που σας ταλαιπωρούν αρκετά.
Το στήθος αρχίζει και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και να γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο.
Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν και παίρνουν βάρος το πρώτο τρίμηνο.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες που χάνουν βάρος χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να είναι ανησυχητικό.
6η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης: Συμπτώματα
Δεν υπάρχουν συμπτώματα;
Μην ανησυχείτε. Πολλές γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα ακόμη αυτή την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης δεν ξεκινούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Πρωινή αδιαθεσία
Ορισμένες γυναίκες αρχίζουν να παρουσιάζουν πρωινή αδιαθεσία την 5η εβδομάδας.
Τα δυσάρεστα, αγχωτικά συναισθήματα μπορεί να συμβούν το πρωί, το βράδυ ή όλη την ημέρα και πολλές γυναίκες έχουν τάση προς έμετο. Για να αντιμετωπίστε την πρωινή ασθένεια, πίνετε αρκετά υγρά ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση και αποφύγετε τυχόν πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία. Πολλές γυναίκες με πρωινή ασθένεια επωφελούνται από την κατανάλωση μικρών γευμάτων και συχνών σνακ.
Ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες
Είναι συνηθισμένο να βλέπετε κάποια κηλίδες αίματος, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερες από μερικές σταγόνες αίματος. Αυτό πιθανόν συμβαίνει λόγω της εμφύτευσης, αλλά πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας, έτσι ώστε να αποκλείσει τις επιπλοκές. Εάν βλέπετε πολύ αίμα, εάν οι κηλίδες διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες ή εάν έχετε κάποια ανησυχία, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.
Ευαισθησία του μαστού
Η αύξηση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος σας καθώς συνεχίζει να τεντώνει και να αναπτύσσεται για την προετοιμασία του θηλασμού.
Συχνοουρία
Η επείγουσα ανάγκη για ούρηση μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, ειδικά καθώς οι νεφροί σας αρχίζουν να έχουν επιπλέον υγρά για επεξεργασία, λόγω του αυξανόμενου όγκο αίματος στο σώμα σας. Αν και αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι ενοχλητικό, είναι επίσης εντελώς φυσιολογικό.
Κούραση
Μην εκπλαγείτε εάν αισθάνεστε εντελώς κουρασμένοι. Το σώμα σας αντιμετωπίζει την αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Η αποφυγή της καφεΐνης και η έντονη δραστηριότητα πριν από το κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα. Είναι σημαντικό να βρείτε μια υγιή ισορροπία μεταξύ των ημερήσιων δραστηριοτήτων σας και του χρόνου ανάπαυσης.
6η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης: Checklist
- Προσέξτε τη διατροφή σας
Υπάρχουν πολλές παραπληροφορίες που κυμαίνονται γύρω από το τι είναι ασφαλές (ή όχι) για φαγητό και ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενημερωθείτε από τον γυναικολόγο ή τη μαία σας σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που πρέπει να αποφύγετε.
- Πίνετε αρκετό νερό
Οι πολλαπλάσιες ορμόνες και ο αυξημένος όγκος αίματος προκαλούν το σώμα σας να παράγει περισσότερα υγρά, τα οποία θα πρέπει να αποβληθούν. Αντί να μειώσετε την πρόσληψη υγρών, προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο.
- Αποκτήστε υγιεινές συνήθειες
Σταματήστε το κάπνισμα, σταματήστε το αλκοόλ και ελαττώστε την κατανάλωση καφεΐνης.
Αποφύγετε τροφές που μπορεί να είναι βλαβερές για μια έγκυο.
6η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης: Ρωτήστε τον γιατρό σας
- Ποιες είναι ορισμένες ασφαλείς επιλογές για άσκηση ενώ είστε έγκυος;
- Πού θα γεννήσετε και τι πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων σχετικά με το μαιευτήριο και τις διαδικασίες τοκετού;
- Εάν έχετε μια χρόνια πάθηση (όπως διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση) για την οποία λαμβάνετε φάρμακα, πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάστασή σας με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
- Να ανησυχήσετε αν δείτε λίγο αίμα σαν ελαφριάς περιόδου;
- Τί θα μπορούσατε να κάνετε για την καούρα και τη δυσπεψία;
6η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης: Πατέρας
Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κρύβουν μία μαγεία αλλά είναι και περίεργοι.
Η σύντροφό σας δε βλέπει αλλαγές στο σώμα της και πιθανότατα να μην έχει ακόμη κάποιο σύμπτωμα.
Εσείς, σίγουρα δεν αισθάνεστε κάποια αλλαγή. Μπορεί όμως να αισθάνεστε μία αμφιθυμία, ακόμη και αν το περιμένατε πως και πως αυτό το μωρό.
Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Μιλήστε με την σύντροφό σας για ό,τι μπορεί να σας απασχολεί!
6η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης: Έλεγχος βάρους
θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στο είδος των τροφών αλλά και στην ποσότητα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Οι μικροπαρεκκλίσεις βέβαια είναι αναμενόμενες, ωστόσο πρέπει να κατανοήσουμε από την αρχή της εγκυμοσύνης πως αν θέλουμε να αποφύγουμε τις δυσκολίες που προκαλεί η μεγάλη αύξηση βάρους, τόσο στη διάρκεια των εννέα μηνών, όσο και στον τοκετό, αλλά και μετά από αυτόν, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές, χωρίς υπερβολές και φυσικά χωρίς στερήσεις.
6η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης: Εξετάσεις
Υπέρηχος Αρχόμενης Κύησης
Μεταξύ 6ης και 8ης εβδομάδας.
Σκοπός της εξέτασης είναι η επιβεβαίωση της κύησης και ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας της κύησης. Σε γυναίκες που δεν θυμούνται την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου, έχουν ασταθή κύκλο, ήταν σε αγωγή με αντισυλληπτικά χάπια ή θήλαζαν κατά τη σύλληψη, σε αυτό το στάδιο κύησης καθορίζεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού και σε επόμενα υπερηχογραφήματα ελέγχεται η ανάπτυξη με ακρίβεια.