Το έμβρυο

Το μωρό σας είναι πιθανότατα γύρω στα 29 εκατοστά από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι την φτέρνα.

Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες αναπτύσσονται προετοιμάζοντας το αναπνευστικό σύστημα, ενώ πλέον καταπίνει κανονικά αν και φυσιολογικά δε θα «κάνει τα κακά του» μέχρι να γεννηθεί.

Σε αυτό το στάδιο, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το πάγκρεας, το οποίο είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών, ιδιαιτέρως της ινσουλίνης, που έχει καθοριστική σημασία για το μεταβολισμό.

Το κορμί του μωρού σας γίνεται τώρα πιο αφράτο, αν και το δερματάκι του παραμένει ρυτιδιασμένο καθώς θα πάρει κι άλλο βάρος στη συνέχεια.

Το χνούδι του σώματος του σκουραίνει και το προσωπάκι καθώς και το σώμα του παίρνουν τώρα το τελικό τους σχήμα.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια υποτυπώδη αιμορραγία όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, ένα συνηθισμένο φαινόμενο της εγκυμοσύνης.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τα ούλα σας να πρήζονται και να ερεθίζονται εύκολα που έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή αιμορραγία, ειδικά όταν πλένετε τα δόντια σας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Πατέρας

Οι μπαμπάδες πρέπει να μιλούν στο αγέννητο μωρό τους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά διακρίνουν ευκολότερα τις μπάσες αντρικές φωνές απ’ ότι τις γυναικείες φωνές με τους υψηλούς τόνους.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Διατροφή εγκύου

Η διατροφή σας εξακολουθεί να είναι ενισχυμένη από άποψη ποιότητας. Κυρίως χρειάζεστε:

  1. Πρωτεΐνες για την παραγωγή των απαραίτητων ορμονών και αντισωμάτων αλλά και για τη σωστή ανάπτυξη των ιστών που σχηματίζονται.
  2. Λίπη και υδατάνθρακες για ενέργεια.
  3. Βιταμίνες για καλή υγεία συνολικά.
  4. Σίδηρο για το έμβρυο αλλά και για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες που δημιουργεί η μεγάλη αύξηση του όγκου του αίματος.
  5. Ασβέστιο για τα οστά και τα δόντια.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Σκούρα γραμμή στην κοιλιά

Η σκούρα γραμμή στην κοιλιά γίνεται όλο και πιο αισθητή.

Πολλές γυναίκες νιώθουν άβολα με τη νέα τους εικόνα, υπάρχουν όμως και εκείνες που αισθάνονται την αυτοπεποίθηση και τη θηλυκότητά τους στα ύψη.

Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, επιλέξτε ρούχα που τονίζουν την κοιλιά.

Είναι προτιμότερο να αναδεικνύετε τα δυνατά σας σημεία από το να προσπαθείτε να κρύψετε το σώμα σας κάτω από άκομψα, φαρδιά ρούχα που σας δείχνουν πολύ μεγαλύτερες σε όγκο.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015a. Committee opinion 648: Umbilical cord blood banking. http://www.acog.org/Resources-And-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Genetics/Umbilical-Cord-Blood-Banking [Accessed July 2016]

ACOG. 2015b. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2015. Fetal development: The 2nd trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20046151 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

Medscape. 2016. Preeclampsia. http://emedicine.medscape.com/article/1476919-overview [Accessed July 2016]

Waller-Wise R. 2011. Umbilical cord blood: Information for childbirth educators. Journal of Perinatal Education 20(1):54-60. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3209739/ [Accessed July 2016]

22η Εβδομάδα
24η Εβδομάδα