11η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

11η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Το έμβρυο

Το πιο κρίσιμο κομμάτι στην ανάπτυξη του εμβρύου έχει πλέον τελειώσει γιατί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το αίμα αρχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα στο μωρό και τη μήτρα και ο πλακούντας αρχίζει να λειτουργεί.

Το κεφάλι του είναι σχεδόν όσο το μισό κορμί του και αυτό αλλάζει όσο το έμβρυο μεγαλώνει.

Από αυτήν την εβδομάδα μέχρι και την εικοστή η ανάπτυξη του μωρού σας είναι ραγδαία καθώς μέσα σε αυτές τις 9 εβδομάδες θα αυξήσει 30 φορές το βάρος του και θα σχεδόν θα τριπλασιάσει το ύψος του.

Οι θήλακες για τα μαλλιά σχηματίζονται και οι ρίζες από τα νύχια των χεριών και των ποδιών αναπτύσσονται.

Αν είναι κορίτσι τώρα αναπτύσσονται οι ωοθήκες.

Το σώμα σας

Τα μαλλιά σας και τα νύχια σας αρχίζουν να δυναμώνουν πολύ, εξαιτίας των βιταμινών που λαμβάνετε.

Η μήτρα σας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και η εμφάνιση σας προδίδει την εγκυμοσύνη σας.

Η όρεξη σας αρχίζει και βελτιώνεται καθώς οι ναυτίες αρχίζουν και μειώνονται αν και ακόμη είναι εξαιρετικά ενοχλητικές κάποιες μυρωδιές.

Διατροφή εγκύου

Η αύξηση του βάρους είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά προσπαθήστε να τρώτε μόνο υγιεινά και πλούσια σε βιταμίνες τρόφιμα που είναι θρεπτικά και για τους δυο σας. Η αύξηση του βάρους είναι μια ανησυχία πολλών γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι θα πάρετε περίπου 1-2 κιλά το μήνα στο πρώτο τρίμηνο. Μερικές γυναίκες αντί να πάρουν, μπορεί να χάσουν βάρος. Κάτι που θεωρείται φυσιολογικό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Το κλειδί είναι μια υγιεινή διατροφή.

Πρέπει να εστιάσετε στη διατροφή και όχι στο βάρος .
Δεν πρέπει να τρώτε για 2 άτομα αλλά θα πρέπει να τρώτε υγιεινά.

Πατέρας

Πήγατε μαζί της στο προγεννητικό έλεγχο;
Εάν όχι μη χάσετε σίγουρα το επόμενο, καθώς θα ακούσετε το χτύπο της καρδιάς του μωρού σας.

Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συμμετέχετε στην εγκυμοσύνη! Ζητήστε να το προγραμματίσουν σε μέρες και ώρες που μπορείτε να είστε παρόν.

Ανακοίνωση εγκυμοσύνης στην εργασία σας

Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να το πουν μετά τις 12 πρώτες εβδομάδες όπου και ο κίνδυνος μιας αποβολής μειώνεται αισθητά. H εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που συνήθως δεν μπορείτε να κρύψετε επ’ αόριστον ακόμη και αν το θέλετε για αυτό κάποιες γυναίκες επιλέγουν να το ανακοινώνουν όταν αρχίσει να φαίνεται.

Με δεδομένο ότι η εγκυμοσύνη αλλά και η μελλοντική απουσία σας θα επηρεάσουν την δουλειά των συναδέρφων σας, κάντε τους να νιώσουν καλύτερα δείχνοντας ότι έχετε σκεφτεί ήδη τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειες της απουσίας σας. Μπορείτε να ετοιμάσετε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σας και το πώς μπορεί να τις φέρει εις πέρας ο αντικαταστάτης σας, να προσφερθείτε να τον εκπαιδεύσετε αλλά και να οργανώσετε τις αρμοδιότητες σας με τρόπο που να διευκολύνουν αυτόν που θα κληθεί να κάνει την δουλειά σας.

Δώστε ακριβείς ημερομηνίες για το πότε και πόσο θα λείψετε αλλά και το πως ακριβώς θα χρησιμοποιήσετε το μειωμένο σας ωράριο όταν επιστρέψετε για να τους βοηθήσετε να οργανώσουν την δουλειά.


0 Comments

Leave a reply

©2019 Το www.maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .

Log in with your credentials

Forgot your details?