Το έμβρυο

Το πιο κρίσιμο κομμάτι στην ανάπτυξη του εμβρύου έχει πλέον τελειώσει γιατί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το αίμα αρχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα στο μωρό και τη μήτρα και ο πλακούντας αρχίζει να λειτουργεί.

Το κεφάλι του είναι σχεδόν όσο το μισό κορμί του και αυτό αλλάζει όσο το έμβρυο μεγαλώνει.

Από αυτήν την εβδομάδα μέχρι και την εικοστή η ανάπτυξη του μωρού σας είναι ραγδαία καθώς μέσα σε αυτές τις 9 εβδομάδες θα αυξήσει 30 φορές το βάρος του και θα σχεδόν θα τριπλασιάσει το ύψος του.

Οι θήλακες για τα μαλλιά σχηματίζονται και οι ρίζες από τα νύχια των χεριών και των ποδιών αναπτύσσονται.

Αν είναι κορίτσι τώρα αναπτύσσονται οι ωοθήκες.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Τα μαλλιά σας και τα νύχια σας αρχίζουν να δυναμώνουν πολύ, εξαιτίας των βιταμινών που λαμβάνετε.

Η μήτρα σας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και η εμφάνιση σας προδίδει την εγκυμοσύνη σας.

Η όρεξη σας αρχίζει και βελτιώνεται καθώς οι ναυτίες αρχίζουν και μειώνονται αν και ακόμη είναι εξαιρετικά ενοχλητικές κάποιες μυρωδιές.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Διατροφή εγκύου

Η αύξηση του βάρους είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά προσπαθήστε να τρώτε μόνο υγιεινά και πλούσια σε βιταμίνες τρόφιμα που είναι θρεπτικά και για τους δυο σας. Η αύξηση του βάρους είναι μια ανησυχία πολλών γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι θα πάρετε περίπου 1-2 κιλά το μήνα στο πρώτο τρίμηνο. Μερικές γυναίκες αντί να πάρουν, μπορεί να χάσουν βάρος. Κάτι που θεωρείται φυσιολογικό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Το κλειδί είναι μια υγιεινή διατροφή.

Πρέπει να εστιάσετε στη διατροφή και όχι στο βάρος .
Δεν πρέπει να τρώτε για 2 άτομα αλλά θα πρέπει να τρώτε υγιεινά.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Πατέρας

Πήγατε μαζί της στο προγεννητικό έλεγχο;
Εάν όχι μη χάσετε σίγουρα το επόμενο, καθώς θα ακούσετε το χτύπο της καρδιάς του μωρού σας.

Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συμμετέχετε στην εγκυμοσύνη! Ζητήστε να το προγραμματίσουν σε μέρες και ώρες που μπορείτε να είστε παρόν.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Ανακοίνωση εγκυμοσύνης στην εργασία σας

Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να το πουν μετά τις 12 πρώτες εβδομάδες όπου και ο κίνδυνος μιας αποβολής μειώνεται αισθητά. H εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που συνήθως δεν μπορείτε να κρύψετε επ’ αόριστον ακόμη και αν το θέλετε για αυτό κάποιες γυναίκες επιλέγουν να το ανακοινώνουν όταν αρχίσει να φαίνεται.

Με δεδομένο ότι η εγκυμοσύνη αλλά και η μελλοντική απουσία σας θα επηρεάσουν την δουλειά των συναδέρφων σας, κάντε τους να νιώσουν καλύτερα δείχνοντας ότι έχετε σκεφτεί ήδη τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειες της απουσίας σας. Μπορείτε να ετοιμάσετε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σας και το πώς μπορεί να τις φέρει εις πέρας ο αντικαταστάτης σας, να προσφερθείτε να τον εκπαιδεύσετε αλλά και να οργανώσετε τις αρμοδιότητες σας με τρόπο που να διευκολύνουν αυτόν που θα κληθεί να κάνει την δουλειά σας.

Δώστε ακριβείς ημερομηνίες για το πότε και πόσο θα λείψετε αλλά και το πως ακριβώς θα χρησιμοποιήσετε το μειωμένο σας ωράριο όταν επιστρέψετε για να τους βοηθήσετε να οργανώσουν την δουλειά.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

FDA. 2016. Food safety for pregnant women. U.S. Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/peopleatrisk/ucm312704.htm [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2014. Fetal development: The 1st trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

USDA. 2015. Moms/moms-to-be: Food safety. U.S. Department of Agriculture. http://www.choosemyplate.gov/moms-food-safety [Accessed July 2016]

10η Εβδομάδα
12η Εβδομάδα