Το έμβρυο

Αυτήν την εβδομάδα τα νύχια του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί πλήρως και πιθανώς έχουν φτάσει στις άκρες των δαχτύλων.

To μωρό σας ουρεί σχεδόν μια πίντα την ημέρα.

Στην πραγματικότητα τα ούρα μαζί και με τα άλλα υγρά συμβάλλουν στο αμνιακό υγρό το οποίο ανανεώνεται από μόνο του κάθε τρεις ώρες.

Αν έχετε αγόρι αρχίζουν να κατεβαίνουν οι όρχεις από τη κοιλιά στη σωστή τους θέση.

Σε περίπτωση προώρου τοκετού έχει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

Παιδιά που γεννιούνται νωρίτερα, έχουν χάρη στην μοντέρνα τεχνολογία επίσης καλές πιθανότητες επιβίωσης .

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Αν και το έμβρυο συνεχίζει να αυξάνει το βάρος του, εσείς αρχίζετε σταδιακά να μην παίρνετε πολύ βάρος.

Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι οι καούρες αυξάνονται με αποτέλεσμα τα γεύματα σας να μην είναι το ίδιο απολαυστικά.

Φορέστε ρούχα που δεν πιέζουν το στήθος και το στομάχι σας για να νιώθετε πιο άνετα.

Οι εξετάσεις θα πρέπει τώρα να προγραμματίζονται συχνότερα.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Φυσική δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα δεν υπάρχει λόγος να διακοπεί, εκτός αν ο γυναικολόγος κρίνει διαφορετικά.

Αποφύγετε ωστόσο την προπόνηση σε πάτωμα με σκληρή επιφάνεια, τα ελεύθερα βάρη προς αποφυγήν τραυματισμών, την άσκηση σε πολύ θερμό περιβάλλον και πάντα φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του σώματός σας.

Το περπάτημα βοηθά το σώμα να προετοιμαστεί για την ώρα της γέννας και θεωρείται ιδανική γυμναστική αρκεί να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου και να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Η όραση της εγκύου

Παρατηρούνται μεταβολές στην όραση της εγκύου ως αποτέλεσμα της δράσης των ορμονών.

Μεταξύ άλλων λοιπόν αναφέρονται δυσκολίες στην εστίαση, εμφάνιση ή επιδείνωση μυωπίας, μεταβολή της προσαρμογής.

Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας και συζητήστε μαζί του τα συμπτώματα που θα καθορίσουν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Με την επαναφορά των ορμονών στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό, το πρόβλημα αποκαθίσταται, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αν φοράτε φακούς επαφής, μπορεί να παρατηρήσετε δυσκολία στην εφαρμογή τους, επομένως καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε τα γυαλιά σας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Συμπτώματα τοκετού

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι οι τακτικές συσπάσεις με όλο και μικρότερη χρονική απόσταση μεταξύ τους, ο πόνος χαμηλά στη μέση που συνοδεύεται από συσπάσεις όπως της περιόδου, η ρήξη του αμνιακού σάκου (το σπάσιμο των νερών) ή μια βλεννώδης έκκριση με λίγο αίμα (τραχηλικό βύσμα) που δείχνει ότι ο τράχηλός σας έχει αρχίσει να διαστέλλεται.

Μπορεί να έχετε ενδείξεις τοκετού μέρες, ακόμα και εβδομάδες, πριν γεννήσετε.

Αν συμβεί οτιδήποτε από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε αμέσως στο γυναικολόγο σας σας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

AAFP. 2011. Your baby’s development: The third trimester. American Academy of Family Physicians. http://familydoctor.org/familydoctor/en/pregnancy-newborns/fetal-health/your-babys-development-the-third-trimester.html [Accessed October 2016]

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed October 2016]

Mayo Clinic. 2014. Fetal development: The third trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20045997 [Accessed October 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed October 2016]

OWH. 2010. Stages of pregnancy. U.S. Office on Women’s Health. http://www.womenshealth.gov/pregnancy/you-are-pregnant/stages-of-pregnancy.html [Accessed October 2016]

33η Εβδομάδα
35η Εβδομάδα