Το έμβρυο

Αυτήν την εβδομάδα οι σύνδεσμοι του εγκεφάλου του μωρού σας αναπτύσσονται με εντυπωσιακό ρυθμό.

Τα μάτια του ανοίγουν τελείως και μπορεί να διακρίνει σκοτάδι και φως.

Το μωρό σας αφιερώνει τώρα περισσότερη ώρα για ύπνο, κυρίως ύπνο rem, γι αυτό πιθανώς έχετε παρατηρήσει πιο συγκεκριμένη μορφή ωρών εγρήγορσης και ύπνου του μικρού σας.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κάνει στροφή με το κεφάλι προς τα κάτω. Βεβαίως η θέση αυτή μπορεί ακόμη στην πορεία να αλλάξει.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικά για τυχόν σημάδια προεκλαμψίας.

Αν το βάρος σας αυξηθεί ξαφνικά, αρχίζετε να βλέπετε θολά και τα άκρα σας πρηστούν υπερβολικά εοικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Η προεκλαμψία είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης.

Τις περισσότερες φορές είναι ήπιας μορφής ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο. μια στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει κάποια ευρύτερη μορφή προεκλαμψίας. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά, οι γυναίκες άνω των 40, όσες παρουσιάζουν δείκτη σωματικής μάζας υψηλότερο του 35, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, όσες απέκτησαν το προηγούμενο παιδί τους πριν από 10 χρόνια, οι πάσχουσες από υπέρταση, διαβήτη ή κάποια νεφρική πάθηση.

Το αίτιο που την προκαλεί είναι ένα πρόβλημα στον πλακούντα που περιορίζει τη ροή αίματος προς το έμβρυο.

Το πρόβλημα αυτό αναπτύσσεται στην αρχή της κύησης, αλλά η πάθηση εκδηλώνεται πολύ αργότερα – συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες.

Υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεϊνουρία στη μητέρα και, μερικές φορές, υπανάπτυξη του εμβρύου είναι τα βασικά συμπτώματα τα οποία μπορούν να εντοπισθούν από τους καθιερωμένους προγεννητικούς ελέγχους.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Υπερηχογράφημα Doppler

Αυτή η υπερηχογραφία επιτρέπει τον έλεγχο της θέσης του εμβρύου, την ποσότητα αμνιακού υγρού καθώς και τη θέση και το πάχος του πλακούντα.

Μελετά κυρίως τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, μετρώντας τη διάμετρο της κεφαλής, της κοιλιάς και το μήκος των μηρών του, την καλή λειτουργία των βασικών οργάνων του, τις κινήσεις του σώματός του και του αναπνευστικού συστήματός.

Εκτιμάται η αγγείωση του πλακούντα της μήτρας και η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο, είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Ταξίδι

Οποιοδήποτε πλάνο για ταξίδι καλό είναι να μετατεθεί για μετά τον τοκετό, αφού σε όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη και η πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια εξασφαλισμένη ανά πάσα στιγμή.

Αν κριθεί απολύτως απαραίτητο, μόνο ο γυναικολόγος σας μπορεί να μας συμβουλεύσει.

Κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν στην επίτοκο να ταξιδέψει αν βρίσκεται μετά την 32η-35η εβδομάδα της κύησης, οπότε πριν πάρετε την απόφαση να χρησιμοποιήσετε αεροπλάνο, πρέπει να έχτεε ενημερωθεί για το πρωτόκολλο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι βολικότερο, ωστόσο παραμένετε επιβάτες υψηλού κινδύνου αφού ο παραμικρός τραυματισμός σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να σας βλάψει ανεπανόρθωτα.

Σκεφτείτε με σύνεση τα δεδομένα και πράξτε αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση, λάβετε όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Δυσκολία στην αναπνοή

Έχετε αρχίσει να δυσκολεύεστε να αναπνέετε, αλλά πλέον θα δυσκολεύεστε ακόμα περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα σας, καθώς μεγαλώνει, πιέζει το διάφραγμα μέσα στους πνεύμονές σας.

Αν η κοιλιά σας είναι χαμηλά, να νιώθετε τυχερή! Αν η κοιλιά σας -και το έμβρυο- είναι ψηλά θα δυσκολεύεστε περισσότερο να αναπνεύσετε.

Όταν λαχανιάζετε, μειώστε ταχύτητα και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες (όσο πιο βαθιές μπορείτε).

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας , μπορεί να νιώσετε καλύτερα, καθώς το μωρό σας θα οδεύει προς τη λεκάνη σας, ανακουφίζοντας το διάφραγμα και τους πνεύμονές σας και αφήνοντάς σας να αναπνέετε πιο εύκολα.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton Hicks

Τώρα που είστε στο τρίτο τρίμηνο, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να προετοιμάζεται για τον τοκετό.

Ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις που λέγονται Braxton Hicks. Διαφέρουν αρκετά από τις συστολές του πρόωρου τοκετού και δεν πρέπει να σας ανησυχούν.

Πώς αντιλαμβάνεστε τη διαφορά;
Αν οι συσπάσεις είναι ακανόνιστες και παύουν όταν αλλάζετε θέση ή περπατάτε, τότε μάλλον είναι προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton Hicks.

Ο γυναικολόγος ή η μαία σας μπορούν να σας βοηθήσουν να τις ξεχωρίσετε.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

ACOG. 2014. FAQ086. Medications for pain relief during labor and delivery. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Medications-for-Pain-Relief-During-Labor-and-Delivery[Accessed July 2016]

La Leche League International. 2016. What is colostrum? How does it benefit my baby? http://www.lalecheleague.org/faq/colostrum.html [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2015. Fetal development: The third trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20045997 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

30η Εβδομάδα
31η Εβδομάδα