16η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

16η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Το έμβρυο

Μερικά από τα πιο προηγμένα λειτουργικά συστήματα τους σώματός του λειτουργούν κανονικά, συμπεριλαμβανομένων του κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος.

Τα μάτια του μωρού σας αρχίζουν να κάνουν κάποιες αμυδρές κινήσεις αλλά είναι ακόμη κλειστά.

Μπορεί ωστόσο να ανιχνεύσει αλλαγές στο φως από τα λεπτά του βλέφαρα.

Το μωρό σας μπορεί να παίζει με το ομφάλιο λώρο (αρπάζοντας και αφήνοντας τον) ο οποίος είναι συνδεδεμένος χαμηλά με την κοιλιά του μωρού σας.

Τα νύχια στα δάκτυλα των χεριών έχουν σχηματιστεί.

Το σώμα σας

Το έμβρυο θα αρχίσει να κινείται πιο συχνά και έτσι πιθανόν να αρχίσετε να νιώθετε κάποιες κινήσεις στην κοιλιά σας.

Το στήθος σας συνεχίζει να μεγαλώνει όπως και η μήτρα σας και τώρα ζυγίζει περίπου 250 γραμμάρια.

Είναι επίσης πιθανόν να αισθάνεστε και πόνους που προκαλούνται από τους συνδέσμους που τεντώνονται στην κοιλία σας.

Αυτοί οι πόνοι είναι συνήθως προσωρινοί αλλά η ανάπτυξη της μήτρας θα δώσει πρόσθετη πίεση στη μέση σας.

Ακόμη αυξάνεται και η ποσότητα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό σας, περίπου στα 250 χιλιοστόλιτρα.

Πολλές γυναίκες βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται περίπου 2.5 έως 4.5 κιλά .

Έλεγχος βάρους

Το βάρος παραμένει πρωτίστης σημασίας και σε αυτή τη φάση. Αν οι μετρήσεις της ζυγαριάς είναι αποθαρρυντικές, μηβ απελπίζεστε. Το βέβαιο είναι ότι δεν επιτρέπεται να κάνετε δίαιτα, ούτε είναι φρόνιμο να παραλείπετε ολόκληρα γεύματα.

Μια σειρά από ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν είναι οι εξής:

  • Μην ξεχνάτε το πρωινό. Είναι το γεύμα εκείνο που μπορούμε να καταναλώσετε απενοχοποιημένα και που σας προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεστε. Φροντίζετε να περιέχει θρεπτικά συστατικά και ελάχιστα, φυτικά κατά προτίμηση, λιπαρά.
  • Στη διάρκεια της ημέρας καταναλώνετε λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, κρέας χωρίς λιπαρά, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και σπόρους.
  • Για να ξεγελάσετε την πείνα μας, καταφεύγουμε σε λύσεις υγιεινές όπως τυρί και γιαούρτι με λίγα λιπαρά, καρότα και φρέσκα φρούτα.
  • Τρώτε αργά επιτρέποντας στο αίσθημα του κορεσμού να κυριαρχήσει.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Ασκηθείτε συστηματικά, πάντα με τις υποδείξεις του γυναικολόγου μας.

Στάδια τοκετού

Ενημερωθείτε από την μαία σαας για τα στάδια τοκετού.

Κάποιες γυναίκες επιλέγουν τον φυσιολογικό τοκετό, εκείνον δηλαδή που πραγματοποιείται κολπικά και άλλες την καισαρική τομή που κάποιες φορές επιβάλλεται λόγω επιπλοκών. Ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές θα βρεις τον τοκετό στο σπίτι αλλά και εκείνον στο νερό.

Για να πάρεις την τελική απόφαση, θα χρειαστείς όλα τα δεδομένα και δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος να σε ενημερώσει από την μαία σου.

Εξάλλου, αυτή είναι που θα σε στηρίξει πριν τον τοκετό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα. Ο ρόλος της μαίας στη γέννα είναι σημαντικός, εξίσου σημαντικός με εκείνον του γυναικολόγου.

Θα σταθεί δίπλα σου την δύσκολη ώρα του τοκετού, θα σε καθοδηγήσει τις πρώτες μέρες με το μωρό, θα απαντήσει με εγκυρότητα στις απορίες σου.


0 Comments

Leave a reply

©2019 Το www.maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .

Log in with your credentials

Forgot your details?