Τεστ Εγκυμοσύνης

Όλα τα τα τεστ εγκυμοσύνης λειτουργούν ανιχνεύοντας στα αρχικά της στάδια της κύησης μία συγκεκριμένη ορμόνη στα ούρα ή το αίμα, η οποία υφίσταται μόνο όταν η γυναίκα είναι έγκυος.

Η ορμόνη ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) ή ορμόνη εγκυμοσύνης. Η hCG δημιουργείται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα. Αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου 6 ημέρες μετά την ένωση ωαρίου και σπέρματος. Υπάρχουν δύο είδη τεστ εγκυμοσύνης. Το ένα ελέγχει για τη συγκεκριμένη ορμόνη στο αίμα και γίνεται με εξέταση αίματος, ενώ το άλλο ανιχνεύει την ορμόνη στα ούρα στο σπίτι ή το ιατρείο (έτσι λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης που βρίσκεις στο φαρμακείο).

Πλέον, οι περισσότερες γυναίκες κάνουν πρώτα ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, καθώς είναι οικονομικά, γρήγορα, εύκολα στη χρήση και ακριβή, αν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Ηλικία Κύησης

Υπάρχει σημαντική διαφορά της ηλικίας της κύησης από την πραγματική ηλικία του εμβρύου. Η μέτρηση της ηλικίας της κύησης, η οποία υπολογίζεται σε εβδομάδες και ημέρες, έχει ως αφετηρία την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης.

Συχνά αναφερόμαστε στην πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης με το αρκτικόλεξο Τ.Ε.Ρ. (Τελευταία Έμμηνος Ρύση). Αντίθετα, η πραγματική ηλικία του εμβρύου υπολογίζεται από την ημέρα που το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο. Σε μία γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ημερών, η γονιμοποίηση λαμβάνει χώρα περίπου 14 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της Τ.Ε.Ρ.

Επομένως η πραγματική ηλικία του εμβρύου είναι περίπου 2 εβδομάδες πιο μικρή από την ηλικία της κύησης.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το έμβρυο

Μετά από την τελευταία έμμηνο ρύση σας η μήτρα αρχίζει να πυκνώνει με αιμοφόρα αγγεία , καθώς προετοιμάζεται για τη γονιμοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, πραγματική σύλληψη δεν έχει ακόμη συμβεί. Η μήτρα και οι ωοθήκες σας προετοιμάζονται για τη γονιμοποίηση.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Στην πρώτη εβδομάδα κύησης έχετε ακόμη την περίοδο σας. Αυτή η εβδομάδα θεωρείται και τυπικά η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης αν και σε αυτή τη φάση δεν είστε ακόμη έγκυες.

Ο οργανισμός σας αρχίζει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, δηλαδή ορμόνες απαραίτητες για να προετοιμάσουν Η εγκυμοσύνη σας.

Το ωάριο συναντά το σπερματοζωάριο και προκύπτει η γονιμοποίηση. Τη στιγμή που το σπερματοζωάριο διαπερνά το ωάριο, γίνεται η γονιμοποίηση, συνήθως στις σάλπιγγες. Κατά τη γονιμοποίηση καθορίζεται το φύλο του παιδιού (κάποια σπερματοζωάρια παράγουν αρσενικά, άλλα θηλυκά).

Από την αρχή, το γονιμοποιημένο ωάριο περιέχει τους γενετικούς κώδικες : εικοσιτρία χρωμοσώματα από τη μητέρα και εικοσιτρία από τον πατέρα.

Κάποιες φορές δύο ωάρια γονιμοποιούνται από δύο σπερματοζωάρια καταλήγοντας σε διζυγωτικά δίδυμα. Πιο σπάνια, ένα ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο και μετά χωρίζεται στα δύο με αποτέλεσμα να προκύψουν μονοζυγωτικά δίδυμα.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Πατέρας

Από τη μία υπάρχει η χαρά της απόκτησης παιδιού αλλά από την άλλη υπάρχει φόβος σχετικά με το εάν θα κατορθώσετε να ανταποκριθείτε στο ρόλο σας. Πολλοί αισθάνονται φόβο για το ότι δεν θα τα καταφέρουν, άλλοι δεν γνωρίζουν τί να κάνουν ενώ παράλληλα υπάρχει άγχος για τις αυξημένες οικονομικές και λοιπές απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης.

Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά και δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν. Συζητείστε τα με τη σύντροφό σας και με άτομα που εμπιστεύεστε και θα διαπιστώσετε ότι ένας σωστός προγραμματισμός μπορεί να σας ανακουφίσει.

Επικοινωνείστε με τη σύντροφό σας, να μη διστάζετε να την ακούτε και να την καθησυχάζετε αλλά παράλληλα να είστε σε θέση να εκφράζετε και τα δικά σας συναισθήματα. Το μωρό είναι και δικό σας και έχετε και εσείς μερίδιο τόσο στην ευθύνη όσο και στη χαρά που το συνοδεύει.

Η παρουσία και συμμετοχή σας θα πρέπει να αποπνέει στην έγκυο αισθήματα σιγουριάς και ασφάλειας. Να είστε ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί αλλά μη διστάζετε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Κι εσείς έχετε άγχος ίσως, κι εσείς φοβάστε και θα διαπιστώσετε πως η συζήτηση με τη σύντροφό σας αποτελεί μια θεραπευτική διαδικασία.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Για μια καλή αρχή

Συζητάμε με το γυναικολόγο αναφέροντας τυχόν προβλήματα υγείας. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίσουμε για τη λεπτομερή του ενημέρωση στην περίπτωση που λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή. Έλεγχος πρέπει να γίνει και για τυχόν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η σχέση με το γυναικολόγο θα πρέπει να στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, επομένως είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή μας και φυσικά συζητάμε μαζί του ό,τι μας απασχολεί.

Αν δεν αθλούμαστε, καλό θα είναι να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας, προκειμένου να ενισχύσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις νέες ανάγκες που γεννιούνται.

Φροντίζουμε για την ενυδάτωση του οργανισμού μας, ενώ είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε την έκθεση σε χημικά (συμπεριλαμβανομένων των οικιακών καθαριστικών), εντομοκτόνα, χρώματα, τοξικές ουσίες κ.ά. Αν το επάγγελμά μας ενέχει συναφείς κινδύνους, καλό θα είναι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Ο γυναικολόγος θα είναι αρωγός μας σε αυτή τη διαδικασία.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ αποκλείονται από τις συνήθειές μας που αποκτούν πιο υγιές περιεχόμενο και γινόμαστε πολύ προσεκτικές στη χρήση φαρμάκων που πλέον πρέπει να λαμβάνονται μόνο αν κρίνεται ιατρικώς αναπόφευκτο.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

2η Εβδομάδα