Το έμβρυο

Η καρδιά αρχίζει να διαιρείται σε θαλάμους και τα μικροσκοπικά καρδιακά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται .

Αυτήν την εβδομάδα το κυκλοφορικό σύστημα μαζί με την καρδιά (όχι μεγαλύτερη από έναν πιπερόκοκκο) είναι από τα πρώτα που αρχίζουν να λειτουργούν.

Επίσης αρχίζει να σχηματίζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα (ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός), οι μύες και τα οστά, αν και σε αυτό το σημείο το έμβρυο μοιάζει περισσότερο με έναν γυρίνο από ότι με έναν άνθρωπο.

Ο νευρικός σωλήνας, που συνδέει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, είναι ακόμη ανοιχτός αλλά μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης συνεχίζονται ή αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα.

Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν ναυτία, κούραση, και συχνοουρία. Η ναυτία δεν εμφανίζεται μόνο το πρωί. Πολλές φορές παρατηρείται και στο τέλος της μέρας.

Το στήθος αρχίζει να γίνεται πιο ευαίσθητο ενώ κάποιες γυναίκες έχουν πονοκεφάλους κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Θα προχωρήσει η εγκυμοσύνη μου?

Το ερώτημα αυτό εκφράζεται συχνά από γυναίκες που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα, σε όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Είναι λογικό, αφού ο κίνδυνος αποβολής είναι πάντα παρών. Ένας καλός τρόπος για διαχειριστούμε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα, αλλά και να μειώσουμε τις πιθανότητες πρακτικά είναι η φροντίδα του οργανισμού μας.

Σταματάμε τις κακές συνήθειες (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και παράνομων ουσιών) που βλάπτουν το έμβρυο και φυσικά πραγματοποιούμε με συνέπεια τις εξετάσεις που μας υποδεικνύει ο γυναικολόγος ακολουθώντας πιστά τις συστάσεις του.

Δεν ξεχνάμε ότι η εβδομάδα αυτή κρίνεται από τις πιο σημαντικές στην πορεία ανάπτυξης του εμβρύου, αφού μέσα μας συντελούνται σχηματισμοί βασικών λειτουργιών του μωρού μας!

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

CDC. 2016. During pregnancy. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/pregnancy/during.html [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2015. Prenatal care: 1st trimester visits. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20044882 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

NIH. 2013. What are some common signs of pregnancy? National Institute of Child Health and Human Development, National Institutes of Health. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/pages/signs.aspx [Accessed July 2016]

4η Εβδομάδα
6η Εβδομάδα