Το έμβρυο

Το μωρό σας θα συνεχίζει να κερδίζει αρκετό βάρος τις τελευταίες εβδομάδες μέχρι τη γέννηση του.

Το λίπος κάτω από το δέρμα αλλάζει το χρώμα του δέρματος του μωρού σας από κόκκινο σε ροζ.

Ο εγκέφαλος του μωρού σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ωριμάζει .

Το επίπεδο του αμνιακού υγού σας έχει φτάσει στο μέγιστο λόγω του μεγέθους του εμβρύου, γι αυτό και οι κλωτσιές και τα χτυπήματα που νιώθετε είναι ακόμη πιο δυνατά και πολλές φορές δυσάρεστα.

Επίσης σε αυτήν τη φάση περνούν αντισώματα από εσάς στο μωρό σας καθώς εκείνο συνεχίζει να αναπτύσσει το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Το βάρος σας αυξάνεται αισθητά ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό ασφαλώς δικαιολογείται και από τη ραγδαία ανάπτυξη του μωρού σας.

Μερικές έγκυες διαμαρτύρονται για μία σχετική αδράνεια του εντέρου (δυσκοιλιότητα).

Φροντίστε τη διατροφή σας, πιείτε αρκετά υγρά, πάρτε μαγνήσιο προκειμένου να διευκολύνετε τη λειτουργία του εντέρου σας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Πατέρας

Προετοιμαστείτε για τον επερχόμενο τοκετό, προς αποφυγήν απροόπτων.

Να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να μεταβείτε στο μαιευτήριο με ασφάλεια και ταχύτητα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Συνεννοηθείτε με τη σύντροφό μας πώς θα δράσετε σε περίπτωση που είστε απασχολημένοι, δεν έχετε σήμα στο κινητό ή γενικότερα δεν είναι εύκολο να σας εντοπίσει την κρίσιμη στιγμή.

Απαραίτητο είναι να έχετε ενημερώσει και κάποιον άλλο δικό σας άνθρωπο του συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος που θα συνδράμει, αν χρειαστεί.

Λάβετε υπόψη τη διαθεσιμότητα αλλά και τον βαθμό ψυχραιμίας των υποψηφίων.

Μια συνεννόηση, περισσότερο καθησυχαστικού τύπου, θα πρέπει να γίνει και με τον γυναικολόγο σας. Σε ποιά τηλέφωνα θα βρείτε εκείνον και την μαία.

Αυτές οι πληροφορίες θα σας απαλλάξουν από περιττά άγχη και θα σας επιτρέψουν να ασχοληθείτε μόνο με τον εαυτό σας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Διατροφή εγκύου

Η εποχή δεν είναι κατάλληλη για εξαντλητική δίαιτα.

Προτιμήστετην ισορροπημένη πρόσληψη των απαραίτητων συστατικών.

Χρειάζεστε φυτικές ίνες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά και φρούτα, ασβέστιο από γαλακτοκομικά και τον συνδυασμό πρωτεϊνών, ψευδάργυρου, σιδήρου και μαγνησίου από κρέας, όσπρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.

‘Οταν πρόκειται για την πρόσληψη ασβεστίου είναι σημαντικό να συνοδεύεται από Βιταμίνη D η οποία είναι καθοριστικός παράγοντας της απορρόφησής του.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Σεξ

Το σεξ συνεχίζει να επιτρέπεται την τριακοστή τρίτη εβδομάδα εγκυμοσύνης, εκτός αν ειδικοί λόγοι επιτάσσουν την αποχή και σε αυτό το στάδιο.

Αν όλα βαίνουν καλώς, ο γυναικολόγος θα σας επιτρέψει να έχετε σεξουαλικές επαφές, φροντίζοντας η στάση του σώματός σας να μην ασκεί πίεση στην κοιλιά σας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

March of Dimes. 2015. Sex during pregnancy. http://www.marchofdimes.org/pregnancy/sex-during-pregnancy.aspx[Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2015. Fetal development: The third trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20045997 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

Viera AJ. 2003. Management of carpal tunnel syndrome. American Family Physician 68(2):265-72. http://www.aafp.org/afp/2003/0715/p265.html [Accessed July 2016]

32η Εβδομάδα
34η Εβδομάδα