8η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

8η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Το έμβρυο

Την 8η εβδομάδα περισσότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου γίνονται προφανή όπως το επάνω χείλος, η άκρη της μύτης, τα βλέφαρα και τα αυτιά.

Το μωρό σας αναπτύσσεται ταχύτατα, κινείται και αλλάζει θέση συνεχώς, αν και δεν θα είσαστε σε θέση να αισθανθείτε ακόμη τίποτα.

Η καρδιά του χτυπά με τον απίστευτο ρυθμό των 150 χτύπων το λεπτό και τόσο η βαλβίδα της πνευμονικής αρτηρίας όσο και η βαλβίδα της αορτής έχουν αρχίσει να διακρίνονται.

Η μικροσκοπική ουρά αρχίζει να εξαφανίζεται, τα χέρια έχουν μεγαλώσει κι άλλο και οι καρποί μπορεί να είναι σε κάμψη μπροστά από το στήθος του μωρού.

Τα πόδια μακραίνουν και μπορεί να κάμπτονται κατά μήκος του σώματός του.

Το σώμα σας

Κάποιες ενοχλήσεις στα πόδια μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους. Σε κάποιες γυναίκες αυτές οι ενοχλήσεις μπορεί να περάσουν σύντομα ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να διαρκέσουν αρκετά περισσότερο.

Εργαστηριακές εξετάσεις

  1. Γενική αίματος Στη γενική αίματος ελέγχουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του αίματος, όπως τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης (Hb), τα λευκά αιμοσφαίρια, τον αιματοκρίτη, τα αιμοπετάλια. Η αιμοσφαιρίνη είναι η βασική πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο και μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και το έμβρυο.
  2. Γενική ούρων Στη γενική ούρων διαπιστώνουμε την κατάσταση των νεφρών, όργανα που υπερλειτουργούν κατά την εγκυμοσύνη. Ανεύρεση πολλών πυοσφαιρίων είναι ένδειξη ουρολοίμωξης, που είναι συχνότερη κατά την εγκυμοσύνη λόγω αύξησης των υγρών του κόλπου.
  3. Σάκχαρο Το σάκχαρο είναι αρκετά σημαντική εξέταση που μπορεί να διαπιστώσει ακόμα και από την αρχή της εγκυμοσύνης, διαβήτη κύησης που είναι συχνότερος σήμερα. Αν διαπιστωθεί αύξηση του σακχάρου στην αρχή της εγκυμοσύνης, τότε θα γίνεται συχνή εξέταση.
  4. Ομάδα αίματος και ρέζους Οι εξετάσεις θα αναδείξουν την ομάδα αίματος και τον παράγοντα ρέζους. Η ομάδα είναι σημαντική σε περίπτωση μετάγγισης. Ο παράγων ρέζους είναι πιο σημαντικός στην εγκυμοσύνη. Είναι πρωτεΐνη που όταν βρίσκεται πάνω στα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουμε ρέζους θετικό, σε περίπτωση απουσίας της έχουμε ρέζους αρνητικό. Σε μια γυναίκα ρέζους αρνητική, αν ο σύντροφος της είναι ρέζους θετικό, ή έχει γεννήσει άλλο παιδί ρέζους θετικό, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εγκυμοσύνη. Ελέγχετε η ευαισθητοποίηση στον παράγοντα ρέζους κάθε μήνα.
  5. Καρδιολογική εξέταση Η καρδιά είναι όργανο που στην εγκυμοσύνη υπερλειτουργεί, έτσι μια καρδιολογική εξέταση και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα θεωρούνται απαραίτητα για να αποκλείστούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να προέλθουν από την καρδιά της εγκύου.
  6. PAPP-A Είναι εξέταση αίματος και σε συνδυασμό με το Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας μας δείχνει τη συνδυασμένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως το σύνδρομο Down) στο έμβρυο.

Διατροφή εγκύου

κατανάλωση φρούτων, ακόμη και αν δεν αποτελούσε συνήθειά μας στο παρελθόν, τώρα θα πρέπει να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη! Ο οργανισμός χρειάζεται τις πολύτιμες βιταμίνες που περιέχουν, το ίδιο και το έμβρυο που κυοφορούμε.

Επιπλέον, τα φρούτα βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
Καταναλώνουμε φρούτα εποχής που φυσικά προηγουμένως έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά.

Πατέρας

Σε αυτή την δύσκολη πρώτη περίοδο, επιτρέψτε της να ξεκουράζεται περισσότερο και να κοιμάται.

Βοηθήστε την ενεργά αναλαμβάνοντας κάποιες δουλειές του σπιτιού.
Ετοιμάστε εσείς πρωινό στα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας ή εάν είναι το πρώτο σας, ετοιμάστε το πρωινό στη σύντροφό σας!

Ανακοίνωση εγκυμοσύνης

Πότε πρέπει να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη?
Η πρώτη και ίσως η μοναδική απάντηση είναι όποτε νιώθει το ζευγάρι έτοιμο.
Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και κανόνες, ωστόσο οι πρώτοι τρεις μήνες της εγκυμοσύνης είναι και οι πιο κρίσιμοι και καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε την δική μας ηρεμία.

Για να αποφύγουμε ερωτήσεις, υπερπροστασία, καλό θα είναι να περιμένουμε μέχρι την εξέταση της αυχενικής διαφάνεις που γίνεται στο τέλος του α’ τριμήνου.
Οι 12 εβδομάδες κύησης για τους περισσότερους γιατρούς αποτελούν ορόσημο ασφαλείας καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των αποβολών γίνεται αυτό το διάστημα. Μετά την αυχενική διαφάνεια και εφόσον όλες οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές μπορεί το ζευγάρι να κάνει ένα προγραμματισμό σε ποιούς επιθυμεί να το ανακοινώσει άμεσα και σε ποιούς θα προτιμήσει να το μάθουν αργότερα.


0 Comments

Leave a reply

©2019 Το www.maia.gr αποτελείται από γυναικολόγους και μαίες, που εξειδικεύονται σε θέματα μαιευτικής. Ο ρόλος του είναι ερευνητικός, επιστημονικός και γνωμοδοτικός. Η εφαρμογή παρέχει στο χρήστη μαιευτικές πληροφορίες. Η παρούσα εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας. Η Εφαρμογή παρέχει πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας .

Log in with your credentials

Forgot your details?