Το έμβρυο

Το μωρό σας τώρα είναι σαν μικρογραφία νεογέννητου.

Τα χείλη του γίνονται πιο ευδιάκριτα και τα μάτια του έχουν αναπτυχθεί – αν και η ίριδα του ματιού χρειάζεται ακόμη χρώμα – τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του είναι ήδη στην θέση τους.

Το πάγκρεας (σημαντικό για την παραγωγή ορμονών), αναπτύσσεται σταδιακά και τα πρώτα σημάδια των δοντιών φαίνονται κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Πριν να το καταλάβετε, το μωρό σας θα σας χαμογελάσει.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Σε αυτό το σημείο, θα παρατηρήσετε πιθανότατα μια σταδιακή αύξηση του βάρους σας περίπου 225 γραμμάρια κάθε εβδομάδα.

Επίσης θα παρατηρήσετε και μια άνοδο στην όρεξη σας.

Δεν πειράζει να ικανοποιείτε περιστασιακά την όρεξη σας για παγωτό, αλλά προσπαθήστε να βρείτε μια υγιεινή ισορροπία αν επιθυμείτε συνεχώς έτοιμα φαγητά.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Αλλαγές στην έγκυο

Τα μαλλιά σας

Τα μαλλιά σας κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο πλούσια. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ότι βγαίνουν νέα μαλλιά, απλά κατά την εγκυμοσύνη πέφτουν λιγότερα οπότε το αποτέλεσμα είναι λαμπερά και γερά μαλλιά στην κεφαλή. Αν θέλατε πάντα πολλά μαλλιά, τώρα απολαύστε το. Αν πάλι, έχετε ήδη πολλά μαλλιά και τώρα τα νιώθετε πιο σκληρά και ατίθασα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θεραπείες κυρίως φυτικές, αλλά και να επισκεφτείτε ένα κομμωτήριο, για να σας δώσουν ένα σχήμα που να σας ταιριάζει και να σας εξυπηρετεί. Βέβαια, πιθανές αυξημένες ορμόνες, γνωστές και ως ανδρογόνα, μπορεί να προκαλέσουν τριχοφυΐα. Μην αγχώθείτε αν δείτε λίγες άτακτα βγαλμένες τρίχες στο πηγούνι, στην κοιλιά ή και στην πλάτη. Με λίγο αντιαλλεργικό κερά στο πρόσωπο και στο σώμα, θα τις ξεφορτωθείτε. Έτσι κι αλλιώς, μετά τον τοκετό, συνήθως πέφτουν από μόνες τους.

Τα νύχια σας

Σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται πιο σκληρά, σε άλλες πιο εύθραυστα. Για να τα προστατεύσετες, βάλτε ενυδατική κρέμα στα χέρια, αλλά και γάντια όταν χρησιμοποιείτε είδη καθαρισμού για το σπίτι. Αποφύγτεε τα μανό και τα σκληρυντικά νυχιών, γιατί μπορεί να έχουν χρωστικές ουσίες που να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη.

Η κοιλιά σας

Μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες στην κοιλιά, τους γλουτούς, τους μηρούς ή και το στήθος, δηλαδή μικρές ραβδώσεις με διαφορετική υφή από το δέρμα, σε χρωματισμό που μπορεί να κυμαίνεται από ροζ μέχρι και σκούρο καφέ (ανάλογα με το χρώμα του κανονικού δέρματός σας). Η κληρονομικότητα είναι συνυπεύθυνη για τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος, ωστόσο οι ραγάδες αυτές θα αρχίζουν να ξεθωριάζουν οπτικά περίπου 6 έως 12 μήνες μετά τον τοκετό. Η χρήση κρέμας δεν εγγυάται ότι θα εξαφανίσει αυτές τις ραγάδες, αλλά καλό είναι να ενυδατώνετε το δέρμα σας, ώστε να περιορίζονται και τα συμπτώματα φαγούρας που προκαλεί η δημιουργία των ραγάδων.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

ACOG. 2014. FAQ169. Skin conditions during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Skin-Conditions-During-Pregnancy [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2015. Fetal development: The 2nd trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20046151 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015a. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015b. Stretch marks. https://medlineplus.gov/ency/article/003287.htm [Accessed July 2016]

21η Εβδομάδα
23η Εβδομάδα