Το έμβρυο

Το μωρό σας καταπίνει πολύ αμνιακό υγρό.

Tα πρώτα κόπρανα, το λεγόμενο μηκώνιο συσσωρεύεται στα έντερα.

Το μωρό ρίχνει το εμβρυονικό σμήγμα και το χνούδι που προστατεύουν το δέρμα του.

Επίσης παράγει περισσότερο επιφανειοδραστικό παράγοντα που θα αποτρέψει τους σάκους αέρα στους πνεύμονες του να κολλήσουν μεταξύ τους όταν αρχίζει να αναπνέει.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Το σώμα σας

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.

Καλό είναι να έχετε ετοιμάσει τη βαλίτσα του μαιευτηρίου γιατί από στιγμή σε στιγμή το μωράκι σας μπορεί να έρθει στον κόσμο.

Οι πιθανές καούρες που νιώθετε τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζονται και εσείς πρέπει απλά να κάνετε λίγο ακόμη υπομονή.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Πατέρας

Προτείνεται οι άνδρες να είναι παρόντες κατά τη γέννηση εφόσον το μαιευτήριο παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Είναι μία από τις πιο εκπληκτικές εμπειρίες που θα μπορούσατε ποτέ να έχετε.

Για μερικούς μπαμπάδες είναι αρκετό να κρατούν το χέρι της συντρόφου τους και να την κοιτάζουν στα μάτια.

Αν θέλετε να αναλάβετε έναν πιο ενεργό ρόλο μπορείτε να βοηθήσετε στην κοπή του ομφάλιου λώρου.

Όλα αυτά είναι ωραία, αλλά θα πρέπει να τα συζητήσετε με το γιατρό σας αρκετό καιρό πριν τον τοκετό, ώστε να τα γνωρίζει.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

Πρωτόγαλα

Αυτή την εβδομάδα υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο, να δείτε τις θηλές σας να βγάζουν λίγες σταγόνες από το λεγόμενο πρωτόγαλα, ένα κιτρινωπό υγρό που εκκρίνεται πριν το κανονικό μητρικό γάλα.

Είναι εφοδιασμένο με αντισώματα που θα προστατεύσουν αποτελεσματικά και θα προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή του νεογέννητου μωρού.

Αν χρειαστεί, προμηθευτείτε τα ειδικά επιθέματα στήθους που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Δεν πρόκειται για περιττή αγορά. Θα σας χρειαστούν σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα

ACOG. 2015. FAQ156. Prenatal development: How your baby grows during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Prenatal-Development-How-Your-Baby-Grows-During-Pregnancy#one [Accessed July 2016]

La Leche League International. 2016. All about La Leche League. http://www.llli.org/ab.html?m=1 [Accessed July 2016]

Mayo Clinic. 2015. Fetal development: The third trimester. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20045997 [Accessed July 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2015. Fetal development. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002398.htm[Accessed July 2016]

OWH. 2014. Breastfeeding. U.S. Office on Women’s Health. http://www.womenshealth.gov/breastfeeding/ [Accessed July 2016]

37η Εβδομάδα
39η Εβδομάδα