Μπορεί να μεταδοθεί ο ιός (Κορωνοϊός) SARS-COVID-19 μέσα από το θήλαστρο;

Η Ιατρική Βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται καθημερινά από νέα δεδομένα όσον αφορά το νέο κορωνοϊό COVID-19.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, συνεχίζουν να αναθεωρούν και να ενημερώνουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές τους καθώς διατίθενται περισσότερα ερευνητικά στοιχεία.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αυτός ο κορονοϊός επιβιώνει στις επιφάνειες, αλλά φαίνεται να συμπεριφέρεται όπως και οι υπόλοιποι κορονοϊοί. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κορονοϊοί ίσως επιβιώνουν από λίγες ώρες έως αρκετές μέρες σε επιφάνειες και αυτό ποικίλλει ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν όπως το είδος επιφάνειας, η θερμοκρασία, η υγρασία περιβάλλοντος. Οι οδηγίες που έχει εκδώσει λοιπόν ο Π.Ο.Υ είναι οι εξής:

  • Η μητέρα πρέπει να χρησιμοποιεί το θήλαστρο αφού πρώτα έχει πλύνει πολύ σχολαστικά τα χέρια της.
  • Μετά τη χρήση είναι υποχρεωτικό να πλένεται και να αποστειρώνεται.
  • Το γάλα που αντλείται με το θήλαστρο θα μπορούσε να το δώσει στο μωρό και ένα άλλο υγιές άτομο.

Διεθνής συνομοσπονδία Μαιών / Μαιευτών (ICM): Συστήνει ότι εάν η μητέρα είναι πολύ άρρωστη για να θηλάσει, θα πρέπει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται για την άντληση του μητρικού γάλακτος, που μπορεί να χορηγηθεί στο νεογέννητο μέσω ενός κυπέλλου ή κουταλιού.

Η χρήση μάσκας, η αυστηρή υγιεινή των χεριών, και η απολύμανση, μετά την άντληση του μητρικού γάλακτος, όλων των συσκευών άντλησης αλλά και των χρησιμοποιούμενων επιφανειών, είναι απαραίτητη.

Go to Top