Τι είναι το πρώτο στάδιο του τοκετού;


1. Το πρώτο στάδιο

Το πρώτο στάδιο του τοκετού μπορεί να διαρκέσει ώρες ή μερικές φορές ακόμη και μέρες, έτσι αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να μην πανικοβληθείτε όταν αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα.

Τα πρώτα συμπτώματα του τοκετού

Για πολλές γυναίκες, οι πρώτες ενδείξεις ότι γεννούν είναι οι ήπιοι πόνοι, σαν κράμπες, περίπου σαν τους πόνους της περιόδου.

Μπορεί επίσης να νιώσετε φουσκωμένη, να έχετε δυσκοιλιότητα ή να πονάτε λίγο στην κοιλιά ή τη μέση σας.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν λίγη διάρροια, να νιώθουν ναυτία ή τάση για εμετό.

Κατά τα πρώτα στάδια του τοκετού, το πεπτικό σας σύστημα επιβραδύνεται γι’ αυτό είναι καλό να προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα όπως σούπα, δημητριακά ή τοστ και να πίνετε άφθονο νερό.

Στην αρχή οι ενοχλήσεις μπορεί να μην σας τραβήξουν την προσοχή, αν όμως έχει ξεκινήσει ο τοκετός θα εξελιχθούν σταδιακά σε πιο τακτικούς και έντονους πόνους, γνωστούς ως συσπάσεις ή ωδίνες.

Η ένδειξη του τραχήλου

Όσο κυοφορούσατε το μωρό σας ένα πώμα από βλέννες σφράγιζε τον τράχηλό σας.

Κατά τα πρώτα στάδια του τοκετού, ίσως και νωρίτερα, το πώμα αυτό απελευθερώνεται και εμφανίζεται σαν μια παχιά, κολλώδης αιματηρή έκκριση στο εσώρουχό σας ή στην τουαλέτα.

Το «πώμα» αυτό δεν παρουσιάζεται πάντα στα αρχικά στάδια του τοκετού, γι’ αυτό μην ανησυχήσετε αν δεν έχετε δει ακόμη το δικό σας. Οι βλέννες αυτές θα αποκολληθούν φυσιολογικά κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τοκετού σας.

Το σπάσιμο των νερών

Τα “νερά” είναι στην πραγματικότητα το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όταν το σώμα σας ετοιμάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού, ο σάκος με τα υγρά σκίζεται και τα «νερά» αποβάλλονται απ’ τον κόλπο σας.

Κάποιες γυναίκες λένε ότι ακούν ένα μικρό «ποπ» όταν “σπάνε τα νερά”. Άλλες περιγράφουν την απελευθέρωση των υγρών σαν ένα ρυάκι, ενώ άλλες σαν χείμαρρο.

Αν τα νερά σας σπάσουν στο αρχικό στάδιο του τοκετού είναι αυξημένος ο κίνδυνος της μόλυνσης, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε πολύ καθαρή την περιοχή του κόλπου σας.

Μην βάλετε οτιδήποτε στον κόλπο σας, π.χ. ταμπόν, μην έρθετε σε ερωτική επαφή και μην κάνετε ζεστό μπάνιο.

Επιπλέον, αν σπάσουν τα νερά σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας για να σας εξετάσει και να διαπιστώσει αν έχει ξεκινήσει ο τοκετός.

Συσπάσεις

Οι συσπάσεις είναι το σφίξιμο και το χαλάρωμα των μυών της κοιλιάς και της μέσης σας και θα τις νιώθετε πιο έντονα συγκριτικά με τις ακανόνιστες συσπάσεις που μπορεί να είχατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν έχει ξεκινήσει ο τοκετός σας θ’ αρχίσετε να έχετε συσπάσεις σε όλο και συντομότερα χρονικά διαστήματα, με αυξανόμενη την ένταση και την διάρκειά τους.

Ένας συνηθισμένος ρυθμός συσπάσεων για τα πρώτα στάδια ξεκινά με διάρκεια περίπου 40 δευτερολέπτων και συχνότητα κάθε δέκα λεπτά.

Όταν έρθει η ώρα να γεννήσετε, οι συσπάσεις θα διαρκούν πάνω από ένα λεπτό και θα έρχονται κάθε τριάντα δευτερόλεπτα.

Ο ρυθμός αυτός είναι απλά ένας οδηγός καθώς οι συσπάσεις μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Το πρώτο στάδιο έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Η διάρκεια ποικίλει σημαντικά, από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και μεταξύ των τοκετών της ίδιας γυναίκας.

Εκτός από τη παρουσία των ωδίνων, μια σειρά από παράγοντες επηρεάζουν τη χρονική διάρκεια αυτού του σταδίου.

Στους παράγοντες περιλαμβάνονται το βάρος και η ηλικία της επιτόκου, η πολυτοκία, το σχήμα της λεκάνης, η σύσταση και το πάχος του τραχήλου, η θέση και το βάρος του εμβρύου, η θέση της κεφαλής του εμβρύου, το μήκος του ομφαλίου λώρου, η χρήση επισκληριδίου αναλγησίας και άλλοι.

Go to Top